Оперштаб – про головне

На черговому засіданні Оперативного штабу при Президентові з профілактики та запобігання розповсюдженню коронавірусу, 13 грудня, повідомлялося, що станом на день засідання носіями COVID-19 визнано 2 558 придністровців.

У стаціонарах лікуються 1 371 із них: у Слободзейському госпіталі – 208, у двох Тираспольських – 491, у Бендерських – 339, у Кам’янському – 67. У Рибницькому та Дубоссарському інфекційних стаціонарах лікуються по 135 пацієнтів. Прийняте рішення припинити діяльність стаціонару на базі профілакторію «Тиротекс», оскільки госпітальна мережа нині завантажена на 73 %.

У Придністров’ї важко хворіють 328 осіб – 24 % від загальної кількості госпіталізованих, 37 інфікованих стали пацієнтами реанімаційних відділень, троє підключені до апаратів штучної вентиляції легень. У домашніх умовах лікуються 1 187 придністровців, хоча в період із 6 по 12 грудня до стаціонарів перевели 146 із них.

Продовжується дослідження біоматеріалу громадян, які мають підозру на наявність інфекційної хвороби: за тиждень, що минув від попереднього засідання Оперштабу, перевірили 6 572 проби (за весь час пандемії – 373 826). Факт захворювання у звітному періоді підтвердився у 1 420 випадках. У середньому за добу виявляється 203 захворілих, тоді як тижнем раніше їх було 248. Тенденція до зниження показника спостерігається сьомий тиждень поспіль. Загалом у Придністров’ї за час пандемії зафіксовано 81 308 фактів інфікування COVID-19.

Щодо статистики: не справилися з хворобою 1 873 носії вірусу – 2,3 % хворих, одужали – 76 969 осіб, або 94,5 % інфікованих. На обов’язковій самоізоляції перебувають 1 363 придністровці.

Кількість інфікованих коронавірусом дітей зменшилася до 70 осіб (тижнем раніше їх було 79). Продовжує діяти профілактичний механізм: у разі захворювання школяра – клас переводять на дистанційний режим навчання, а захворювання вихованця дошкільного закладу приведе до тимчасового закриття групи на карантин. На початок поточного тижня на карантин закрито 98 навчальних класів у 44 загальноосвітніх закладах, а також 31 група у 25 дитячих садках.

Учасники наради вирішили дати дозвіл на проведення новорічних ранків та шкільних вечорів у випадку, якщо на святковому заході одночасно будуть присутні учні окремого класу або одного дитячого колективу в дошкільній установі. Можна буде запросити ведучих та аніматорів за наявності у них результатів ПЛР-тестування. Термін дії такої довідки дійсний протягом трьох діб. За її наявності, представники цього напряму сфери послуг можуть відвідувати дітей і вдома.

Щодо щеплення: керівник Оперштабу Віталій Нягу повідомив, що вже вакцинована половина співробітників закладів галузі освіти. Загалом у республіці від COVID-19 щеплено 125 304 особи, або 26,9 % дорослого населення. Ревакцинувалися 12 938 придністровців. У свою чергу, Вадим Красносельський нагадав, що вакцинація та ревакцинація в Придністров’ї проводиться на засадах добровільності – за бажанням громадян. Він доручив нагадати щепленим жителям республіки про можливість записатися на ревакцинацію в телефонному режимі (за єдиним номером 126).

Нині в Придністров’ї можна зробити щеплення вакциною «Sinovac», «Спутник V» та «Pfizer»

Аліса КОХАНОВА.