Ефективна робота законодавців

Два пленарних засідання провели Депутати Верховної Ради ПМР цього тижня.

Засідання 14 грудня присвятили розгляду проекту закону «Про республіканський бюджет на 2022 рік». Проект головного фінансового документа держави на наступний рік прокоментувала перший заступник Голови Уряду, міністр фінансів ПМР Тетяна Кірова.

Вона зазначила, що проект поданий у повністю збалансованому вигляді, з забезпеченням усіх запропонованих Урядом видаткових зобов’язань та напрямків. Витрати консолідованого бюджету представлені з урахуванням збереження в його структурі як видатків, які забезпечують загальнодержавні потреби, так і видатків за програмами розвитку відповідних цільових бюджетних фондів.

Значна сума буде спрямована на фінансування охорони здоров’я, розвиток освіти та соціальної галузі. Продовжать дію державні програми з імунізації, онкології, профілактики туберкульозу, ВІЛ, вірусних гепатитів. Зарезервовані кошти й на нову програму з профілактики та лікування серцево-судинних захворювань.

Наступного року нашим громадянам виплачуватимуть компенсацію за відновленими заощадженнями.

Триватиме діяльність Фонду капітальних вкладень (ФКВ), коштами якого здійснюється ремонт соціальних і культурних об’єктів, закупка обладнання для шкіл, дитячих садків та для системи охорони здоров’я, а також надалі фінансуватиметься Фонд наказів виборців.

Щодо тарифів на комунальні послуги – вони не підвищуватимуться.

Народні обранці ухвалили головний фінансовий документ у першому читанні збалансованим за доходами та витратами. Це свідчить про те, що всі соціальні зобов’язання держави будуть виконані в повному обсязі та в установлені терміни. Йдеться про пенсійні виплати, зарплати працівників бюджетної сфери, допомоги, стипендії та всі соціальні зобов’язання.

На пленарному засіданні 15 грудня парламентарії у двох читаннях підтримали законопроект Президента ПМР Вадима Красносельського про продовження дії карантинних заходів до 31 березня 2022 року. Це означає, що, як і раніше, необхідно носити захисні маски й дотримуватися соціальної дистанції.

Парламентарії розглянули законопроект Президента, який передбачає зміни до Кодексу про адміністративні правопорушення та до закону «Про безпеку дорожнього руху». За словами начальника контрольно-правового управління МВС Радіона Чеботаря, підставою для розробки поправок стала резонансна ДТП, що сталася наприкінці травня поточного року в селі Карагаш, внаслідок якої загинула двомісячна дитина. «Встановлено, що на момент ДТП звинувачена особа перебувала у стані сп’яніння. За деякий час до ДТП людина притягалася до адмінвідповідальності за споживання наркотичних засобів. Президент вважає, що особи, які вживають наркотичні речовини та керують транспортними засобами, становлять велику небезпеку», – підкреслив офіційний представник Глави держави з цього питання.

Документ передбачає, якщо водій притягується до адміністративної відповідальності за споживання наркотичних засобів або психотропних речовин без призначення лікаря, то крім основного штрафу (за немедичне вживання наркотиків) до нього застосують додаткове покарання – вилучення посвідчення водія на строк від 6 місяців до 1 року.

Терміни обмеження користування посвідченням водія визначатимуться в судовому порядку. Після закінчення терміну покарання необхідно буде пройти медичний огляд. Особи, які ще не мають посвідчення водія, але залучені до адмінвідповідальності за вживання наркотиків, протягом півроку не будуть допускатися до складання іспитів на керування транспортним засобом. Після цього охочим скласти іспити та одержати права необхідно також пройти медогляд.

Законопроект був ухвалений у двох читаннях і поданий на підпис Президенту

Микола ЮРКЕВИЧ.

Фото прес-служби Верховної Ради.