У Придністров’ї обрали Президента

У Придністров’ї 12 грудня відбулися вибори Глави держави. Для участі в них були зареєстровані два кандидати в Президенти: Вадим Красносельський і Сергій Пинзар.


Не всі міжнародні спостерігачі (наприклад, відомі російські експерти й політологи) змогли прибути до Придністров’я в день голосування, а ті, кому вдалося бути присутніми цього дня в республіці, відзначили вибори як спокійні й без будь-яких порушень.

Так, Араїк Лазарян і Семен Афіян з Нагірного Карабаху відвідали 12 виборчих дільниць і розповіли, що їм була надана можливість «…безперешкодно ознайомитися з документами виборів, зразками бюлетенів для голосування, рішеннями виборчих комісій, протоколами засідань». Не помітили вони й будь-яких обмежень прав міжнародних спостерігачів.

Повноважний представник Республіки Абхазія в ПМР Олександр Ватаман як міжнародний спостерігач зазначив: «Одержана в ході спостереження інформація підтвердила, що процес голосування організований на досить високому рівні й відповідно до вимог законодавства Придністровської Молдавської Республіки». На виборах у Придністров’ї як спостерігач був присутній і депутат Держдуми від партії «Єдина Росія» Артем Туров.

За даними Центрвиборчкому (ЦВК), в голосуванні взяли участь 143 054 придністровці. Згідно з протоколами про підсумки голосування, представленими дільничними виборчими комісіями, обраним визнаний Вадим Красносельський. За нього проголосували 113 620 виборців. Кандидатуру Сергія Пинзаря підтримали 16 914 виборців.

Вадим Красносельський дістав більшість голосів і обраний на другий президентський термін. Вибори в Придністров’ї відбулися. У своєму телеграм-каналі Президент висловив подяку всім, хто виконав свій громадянський обов’язок і прийшов на виборчі дільниці в день голосування:

«Кожен голос, кожен бюлетень, опущений в урну для голосування, – це та сама цеглинка, без якої неможлива побудова демократичного суспільства і правової держави. Придністровський народ не звик сподіватися на когось і розраховує в першу чергу на себе. Жителів республіки відрізняє активна громадянська позиція і відповідальність. Тридцятирічна електоральна практика – тому підтвердження. Не стали винятком і сьогоднішні вибори. Нам з вами жити в цій країні, упорядковувати її, розвивати економіку, зміцнювати державність. І сьогодні зроблено важливий крок на цьому шляху. Дякую членам виборчих комісій, спостерігачам, журналістам. Ваш внесок у проведення демократичних, відкритих, прозорих виборів неможливо переоцінити».

Після оголошення ЦВК результатів виборів Президента ПМР Вадим Красносельський 13 грудня спілкувався з представниками придністровських ЗМІ.

У першу чергу він подякував усім громадянам ПМР і сказав: «Ми зробили це разом, і це не порожні слова. Те, що досягнуто в нашій республіці – плід спільної праці. Ті громадяни, які проголосували за мою кандидатуру, віддали голоси всій нашій команді».

Президент оцінив вибори як абсолютно «…демократичні, відкриті й вільні». Він передав слова подяки співробітникам центральної, територіальних, дільничних виборчих комісій, волонтерам, правоохоронцям, тим, хто забезпечував громадський порядок під час проведення голосування, главам держадміністрацій, тим, хто підготував виборчі дільниці, й усім, хто брав участь у цьому великому електоральному процесі.

Щодо перемоги на виборах (79,4 % голосів – «за») Вадим Миколайович міркує так: «Це високий кредит довіри. Певний відсоток голосів одержав і другий кандидат. На жаль, 8,8 % бюлетенів визнані недійсними, напевно є люди, яких не влаштовує жодна кандидатура. Вони, може, хотіли підтримати третю, четверту кандидатуру… Я вам скажу, що не тримаю образи на той чи інший вчинок. Якби мені зараз запропонували назвати прізвища тих, хто зіпсував бюлетені, я б відмовився. Наша спільна справа – розвиток і визнання Придністров’я – буде продовжена. Я хочу справою довести всім, хто зробив вибір на користь кандидата Красносельського, що вони не помилилися. А ті, хто сумнівалися, – є надія, що вони змінять своє рішення. Головне – не слово, а справа. От справою я і буду доводити й виконувати».

Представники придністровських мас-медіа протягом години ставили новообраному Президенту ПМР запитання й одержали на них вичерпні відповіді. Йшлося про те, що було зроблено, і про плани на майбутнє, про взаємини з Молдовою, Росією та іншими державами, про ставлення сім’ї Президента до ще однієї п’ятирічки президентства, про футбол, президентські гранти, армію ПМР, охорону здоров’я тощо.

Розроблена й затверджена указом Президента Стратегія розвитку Придністровської Молдавської Республіки на 2019 – 2026 роки підтвердила свою ефективність тими позитивними перетвореннями, які вже відбулися в нашій державі. Президент пропонує нам рухатися вперед цим перевіреним шляхом і зробити Придністров’я ще кращим.

Усі життєві складнощі, які були, є і скоріше будуть у майбутньому, ми витримаємо і дочекаємося світового визнання нашої держави, а тому й лейтмотивом діалогу зі ЗМІ було те, що вибори 2021 року – це не нова сторінка нашої історії, а продовження розпочатої п’ять років тому продуктивної роботи команди, націленої на зміцнення і розвиток Придністров’я

Олена ДВОРСЬКА.

Фото прес-служби Президента.