Урочистий Схід козаків-чорноморців

Завершився комплекс заходів, присвячених 30-й річниці відродження ЧКВ, 21 грудня урочистим сходом козаків-чорноморців, на якому були присутні представники всіх придністровських козацьких округів.

Привітати козаків з ювілеєм прибули перший Президент ПМР Iгор Смирнов, міністр державної безпеки Валерій Гебос, заступник голови профільного Комітету Верховної Ради Олег Петрик, архієпископ Тираспольський і Дубоссарський Сава, представники міністерств і відомств, духовенство і громадськість.

За козацькою традицією священнослужителі благословили урочистий схід. Пам’ять козаків, які загинули під час захисту Придністров’я від збройної агресії Молдови проти нашої республіки в 1992 році, вшанували хвилиною мовчання.

Президент ПМР Вадим Красносельський надіслав козакам вітальний адрес, який зачитав Валерій Гебос. У своєму зверненні Глава Придністров’я зазначив, що козацтву в історії Російської держави та в історії Придністров’я належить особливе місце. «Розв’язана 1992 року керівництвом Молдови військова агресія проти народу Придністров’я дістала потужну відсіч з боку захисників республіки, серед яких були козаки. На захист ПМР стали козаки-чорноморці та добровольчі загони кубанських, донських, астраханських, сибірських і оренбурзьких козаків, що прибули до них на допомогу. Ми з вдячністю шануємо їхню мужність і відвагу. Їхній подвиг завжди житиме в народній пам’яті придністровців», – зазначається в документі.

З привітаннями до присутніх звернувся Ігор Смирнов, який відзначив важливу роль козацтва у становленні та захисті республіки. Причому особливо він відзначив характерну для козаків рису – вірність. «Наскільки важливі люди, які ніколи не зраджували своїх звичаїв, предків, честь. Не дарма девіз у козаків «честь –нікому!»

У світі досить важливо якраз не зраджувати. Козаки не люблять вихвалятися, вони просто роблять свою справу – кладуть життя за свою державу. Слава Чорноморському козацькому війську!» – підтримав здравицею винуватців торжества перший Президент, і зал відповів: «Любо!»

«Щороку на базі козацького прикордонного полку організовують збори, що підтверджують бажання і прагнення наших козаків пам’ятати, як слід тримати зброю, щоб завжди бути в готовності та за необхідності застосувати свої навички. Збори в округах показують готовність козаків прибути в будь-який час за покликом своїх козацьких командирів для виконання виниклих завдань», – наголосив у своєму виступі Валерій Гебос.

Ігор Смирнов і Валерій Гебос вручили найбільш активним представникам ЧКВ державні нагороди за збереження єдності козацьких рядів, охорону безпеки республіки, захист віри та духовності. Зокрема, ордена Суворова II ступеня був удостоєний військовий отаман ЧКВ 1994 – 2012 років, а нині радник військового отамана, генерал-майор Володимир Рябинський. Шестеро козаків нагороджені орденом Пошани, двоє – орденом «Трудова слава». Ще групі чорноморців вручили медалі «За трудову доблесть» і «За відмінність у праці». Першого Президента Придністров’я Ігоря Смирнова Чорноморське козацтво нагородило медаллю «За славу і честь козацьку».

На урочистому сході військовий отаман зачитав послання з капсули часу, яке 20 років тому залишили козакам їхні старші товариші. Головний заповіт Звернення – зберігати єдність і вірність козацтву, як зіницю ока берегти Вітчизну. Тут же Ігор Небейголова оголосив лист нинішнього покоління козаків нащадкам. Вони повинні будуть розкрити цю капсулу теж через 20 років – до 50-річчя відродження ЧКВ. На німе звернення отамана до залу учасники форуму одностайно відповіли: «Любо!»

У ході заходу військовий отаман повідомив, що віднині Кам’янський козацький округ, наймолодший у Придністров’ї, матиме свій прапор. І вручив його у святковій обстановці Кам’янському отаману Олександру Яворському, який після сходу розповів журналістам про символи цього прапора: «На одній його стороні зображений герб ЧКВ, на зворотній – герб Кам’янського району. Саме полотно малинового кольору, що символізує Запорізьке військо. Адже саме від нього походять чорноморці. Андріївський хрест – символ самого Чорноморського козацтва». Тепер прапори є в усіх округах ЧКВ.

На урочистому сході був присутній координатор проектів Росспівробітництва в Придністров’ї Микола Журавльов. Він подякував козакам за збереження традицій і велику просвітницьку, творчу роботу, відзначивши їхню участь у культурних та освітніх проектах. «На моїй пам’яті жодну ініціативу ЧКВ ми не залишили поза увагою чи без підтримки. Це, в першу чергу, освітні та виховні проекти для дітей та молоді. Згадуючи ваші прекрасні фестивалі та конкурси з козачатами, можу однозначно сказати: у вас прекрасні, золоті діти. Вони стали такими завдяки тому, що ви зберігаєте традиції козацтва», – зауважив промовець.

Завершуючи схід, військовий отаман Ігор Небейголова поставив козакам традиційне запитання: «Любо вам?» І зал дружно відповів «Любо!»

Відразу після завершення урочистої частини заходу учасникам форуму був продемонстрований документальний фільм, присвячений 30-річчю відродження Чорноморського козацтва. Для гостей свята у великому барвистому концерті виступили творчі колективи Придністров’я. У фойє Палацу Республіки була розгорнута виставка робіт учасників художнього конкурсу дитячого малюнка «Військо козацьке, військо Чорноморське»

Павло ОСТАПЕНКО.

Фото IA «Новости Приднестровья».