Душу – Богу, серце – людям, життя – Вітчизні, честь – нікому!

Вилучення тексту з капсули часу

Напередодні 30-ї річниці відродження ЧКВ, 25 листопада, офіцери військового правління і військовий священик козаків-чорноморців за дорученням Ради отаманів і з благословення архієпископа Тираспольського і Дубоссарського Сави витягли зі стін Свято-Нікольської церкви Тирасполя капсули часу, закладені 20 років тому – 17 грудня 2001 року. Тоді, в день святкування 10-ї річниці відродження ЧКВ у Свято-Нікольському храмі відбувся подячний молебень.

Після молебню Товариш отамана Союзу козаків Росії Володимир Наумов заклав у нішу в правій частині храму дві пам’ятні капсули. В одну з них помістили Звернення до нащадків козаків-чорноморців, в іншій знаходилася земля, взята з місць героїчних боїв на острові Березань у XVIII столітті, а також із місць бойових дій по захисту ПМР в 1992 році – в Бендерах, Кошниці, Кочієрах, Дубоссарах. Під час закладки були присутні Військовий отаман ЧКВ Володимир Рябинський та інші офіційні особи.

Вилучений з капсули текст Звернення до нащадків козаків був зачитаний 21 грудня на урочистому сході ЧКВ, присвяченому 30-річчю Чорноморського козацтва. Головний заповіт послання – зберігати єдність і вірність козацтву

Зустріч Президента  з отаманом ЧКВ

Напередодні 30-річного ювілею ЧКВ 16 грудня Президент республіки Вадим Красносельський прийняв військового отамана козаків-чорноморців Iгоря Небейголову. Глава ПМР привітав отамана і в його особі всіх козаків з ювілейним святом.

Наголошуючи, що козаки – це захисники віри, духовності та безпеки країни, Вадим Красносельський висловив їм подяку за службу, відданість Вітчизні, збереження традицій придністровців і зміцнення православної віри.

Ігор Небейголова, у свою чергу, привітав Главу держави з перемогою на президентських виборах і запевнив у підтримці з боку козацтва. «Ми бачимо, що Ви відстоюєте незалежність Придністров’я на всіх рівнях і доводите всьому світові, що ми історично незалежна держава… ЧКВ завжди залишалося вірним союзником і захисником нашої республіки й надалі виконувати все необхідне, всі ті завдання, які стоять перед військом і республікою в цілому. Ми не відокремлюємо себе від ПМР. Козаки – частина придністровського народу, частина республіки. Для нас кожен сантиметр нашої землі надзвичайно дорогий і цінний», – підкреслив військовий отаман

Святковий молебень та  нагородження кращих

На честь святкування 30-ї річниці відродження ЧКВ у новому Військовому храмі в ім’я новомучеників і сповідників Церкви Руської відбувся святковий молебень.

Його відслужили митрофорний протоієрей Сергій Пантюшенко та отець Олександр. Під час служби був освячений прапор Кам’янського козацького округу, який вручили кам’янським козакам на урочистому сході, присвяченому ювілею відродження ЧКВ.

Після молебню на території храму (в Тираспольській фортеці біля братської могили жертв політичних репресій) відбулося урочисте нагородження найактивніших учасників козацького руху. З вітальним словом до присутніх звернувся військовий отаман Ігор Небейголова. Він запропонував вшанувати хвилиною мовчання пам’ять всіх козаків, що загинули під час захисту незалежності Придністров’я. Вітаючи козацтво з ювілеєм, він побажав усім здоров’я і мирного неба, а також передав привітання Президента ПМР Вадима Красносельського.

«Ми пройшли досить складний і важкий шлях, адже Чорноморське козацтво відроджувалося в період, коли ми захищали нашу республіку від збройної агресії Молдови. З моменту відродження ЧКВ було вбудоване в систему держави: спочатку у вигляді збройних формувань, а після закінчення бойових дій як прикордонний загін», – зазначив Ігор Небейголова. – 30 років тому нашим головним завданням було збереження єдності в тих непростих умовах. І у нас це вийшло. Ми залишаємося козаками, братами по духу і крові». Козаків також привітав заступник міністра МДБ ПМР Еміль Мартинов, який відзначив великий внесок козаків у забезпечення безпеки ПМР.

Ідеї єдності та наступності козаки передають молодому поколінню. Нині в одному строю стоять уже не батьки й сини, а діди з онуками та правнуками. Це в ЧКВ називають одним із головних своїх досягнень і умовою подальшого розвитку. У свою чергу, козацтво привітали козачата Станиці Кучеровської Тираспольського козацького округу, які подарували музею ЧКВ макет дерев’яної церкви, зібраної з сірників. Привітання та найкращі побажання надійшли від керівництва та вихованців Тираспольського Суворовського військового училища.

Після урочистої частини козаки та гості заходу відвідали музей історії Тираспольської фортеці, де відкрилася виставка, присвячена 30-річчю відродження ЧКВ. Там відвідувачі занурилися в глибоку історію розвитку козацтва, довідалися про те, як козаки жили раніше. До речі, вільні козаки після указу Катерини ІІ про заснування фортеці на кордоні Російської та Османської імперій одними з перших оселилися на благодатних землях у нашому краї

Круглий стіл на честь  30-річчя ЧКВ

Iсторії Чорноморського козацтва і його ролі в захисті та становленні республіки був присвячений круглий стіл, що відбувся 15 грудня в Офіційному представництві ПМР в Росії, на тему: «Козацтво як соціокультурний і політико-економічний елемент державності в епоху глобалізації та мультикультуралізму».

Учасники форуму прийняли та направили Вадиму Красносельському вітальний адрес з нагоди обрання його на посаду Президента ПМР. «Упевнені, що властиві Вам цілеспрямованість, професіоналізм, знання і політичний досвід допоможуть досягти нових успіхів у вирішенні завдань, що стоять перед Вами. Бажаємо міцного здоров’я, успіху і невичерпної енергії у Вашій діяльності на благо народу Придністров’я», – йдеться в документі, який підписали глава Офіційного представництва ПМР в РФ Леонід Манаков, заступник голови Держдуми РФ другого і четвертого скликань Сергій Бабурін, козацький генерал Володимир Антюфєєв та інші особи.

Під час засідання круглого столу були заслухані доповіді, присвячені історії відродження і становлення ЧКВ, його ролі в державному будівництві республіки, державної інтеграції козацтва в сучасних політико-економічних умовах. Учасники наукового зібрання закликали російське козацтво створити об’єднану групу з увічнення пам’яті ідеолога козацтва і одного з лідерів його відродження в ПМР полковника Володимира Наумова, полеглого від рук найманих вбивць у серпні 2004 року в Підмосков’ї

Монети до козацького ювілею

До ювілею чорноморських козаків Придністровський республіканський банк випустив дві пам’ятні монети серії «Придністров’я – край козацький».

Перша з них виконана з дорогоцінного металу (срібло), номінал 10 рублів, тираж 20 штук. На реверсі по колу напис: «30 років з дня відродження Чорноморського козацького війська».

Друга – з недорогоцінних металів (сталь з покриттям білим нікелем), номінал 25 рублів, тираж 2 500 штук. На реверсі по колу напис: «Відродження Чорноморського козацького війська». Внизу в центрі «30 років».

Пам’ятна срібна монета «30 років з дня відродження Чорноморського козацького війська» має свій ідентифікаційний сертифікат (паспорт), упакована в прозору капсулу і представлена у футлярі. Обидві пам’ятні монети були введені в обіг з 13 грудня 2021 року

Павло Остапенко.

Фото IA «Новости Приднестровья».