У лісі, лісі темному, росла собі ялиночка…

Ялиночка є головним атрибутом новорічних свят. Її стараються прикрасити в кожній оселі. Більшість людей віддають перевагу живій лісовій красуні, адже запах хвої створює неповторну атмосферу цього свята.

У спеціальних лісопитомниках вирощують деревця протягом двох-трьох років, щоб вони піднялися на висоту понад один метр. Це мінімальний розмір новорічної ялинки, який пропонується на продаж. За правильного догляду через 7–12 років дерева досягають висоти 3-3,5 м, і тоді вони також постають перед покупцями на спеціальних базарах у всій своїй красі.

У столичному сквері Авіаторів з 20 грудня розпочалася торгівля зеленими красунями. За словами начальника Управління торгівлі, транспорту та зовнішньоекономічних зв’язків столичної держадміністрації Романа Куліша, базар в Октябрському мікрорайоні Тирасполя є найбільшим. Це не означає, що тираспольчани повинні приїжджати сюди з різних куточків столиці.

Обзавестися живими ялинками та соснами можна буде практично в усіх районах міста: на бульварі Гагаріна, на ринку «Меркурій», у мікрорайонах «Бородінка», «Кіровський», біля торгових центрів «Оріон» та «Причорномор’я». У продажу нині переважно імпортні дерева, привезені з Молдови, України та Голландії.

Індивідуальний підприємець Гіві Кеделідзе, який доставив першу партію хвойних дерев на тільки-но відкритий базар, розповів, що перших покупців зацікавили ялинки та сосни, які нині коштують від 200 рублів. Продавець зі знанням справи не радить купувати ялинки задовго до свят, оскільки вони в теплій квартирі можуть швидко засохнути. Фахівці також радять під час купівлі ялинки звертати увагу на хвою. Вона повинна бути насиченого зеленого кольору, а саме деревце – високим та струнким, з міцним товстим стовбуром та гілками, що тягнуться догори.

«Краще за все брати сосну, тому що вона більш витривала до тепла. Ялинку ж можна придбати за тиждень, щоб устигнути прикрасити її. Взагалі, якщо поставити деревце у відро з мокрим піском і подалі від обігрівальних приладів, то воно стоятиме довго і радуватиме вас та ваших малюків», – радить Гіві.

Увагу покупців привернула насичена соковита зелень піхти або ялиці. Її привезли з Голландії, і вартує найменше імпортне дерево від 500 рублів. Залежно від висоти, її ціна сягає до 3 000 придністровських рублів. Піхта є однією з найкрасивіших рослин, хвоя якої під час висихання майже не обсипається, а тільки жовтіє. Попри високу вартість, ялицю вже придбали кілька столичних жителів, які вважають, що таку красу один раз на рік можна собі дозволити.

З 21 грудня ялинковий базар почав працювати в Дубоссарах. За традицією, він розташувався на міському ринку – в районі стоянки. Керівник Дубоссарського лісництва ДУП «Придністров’я – Ліс» Віктор Гроник розповів по телефону, що тут продають місцеві сосни, вартість яких залежить від висоти дерева і становить від 110 до 320 рублів, а соснові лапи коштують по 25 рублів. Усім покупцям видають чек, який підтверджує законне придбання дерева.

Бендерчани мають можливість придбати лісову красуню на ринковій площі з 22 грудня, з відкриття спеціального новорічного базару. Безпосередньо на території лісництв, розташованих у Кам’янці, Рибниці, Дубоссарах, Григоріополі та в Меренештах, хвойні дерева продають з 23 грудня.

Хоча чимало придністровців обирають для новорічного свята штучні ялинки, традиційна жива красуня з її неповторним ароматом живого лісу на цілком законних засадах увійде в нашу домівку, щоб разом з усіма відзначити прихід наступного нового року

Христина ЖУРАВЕЛЬ.

Фото автора.