Підлітки та алкоголь

Зловживання алкоголем є проблематичним у всіх вікових групах. Однак у молодіжному і, перш за все, підлітковому середовищі воно має обтяжливі наслідки. Тому під час підготовки цього матеріалу я, звичайно, прийняв рішення поговорити з завідувачем Республіканського наркологічного диспансеру Андрієм Ротарем.

«У першу чергу уточнимо термінологію та поняттєвий ряд теми нашого обговорення, – запропонував мені Андрій Іванович. – Без цієї умови у проблемі ми не розберемося. Тим більше в проблемі, пов’язаній із підлітковим віком. Алкоголізм і побутове пияцтво часто плутають. Алкоголіка називають п’яницею, а любителя випити –алкоголіком. У чому ж різниця між цими двома станами?

Алкоголізм – це хвороба, якій притаманні дві основні ознаки – патологічний потяг до спиртних напоїв і бажання похмелятися. Побутове пияцтво не є хворобою. Побутовий п’яниця може випити досить велику кількість горілки або вина, та наступного дня в результаті алкогольного отруєння він буде погано почуватися, а вид і запах алкогольних напоїв викличе у нього неприємні відчуття. У побутовому пияцтві відсутні тривалі запої», – пояснив доктор.

Виникає запитання, а чи існує підлітковий алкоголізм? Як з’ясувалося, існує, але дуже рідко. Звикання до алкоголю не настає миттєво. Це відбувається поступово. Чи ставлять підліткам діагноз «алкоголізм»? Доктор розповів, що найчастіше, говорячи про неповнолітніх, такий діагноз не згадується. Однак бувають ситуації, коли питущі батьки наливають міцний алкоголь дітям з 13 років. Тоді вже до 18 років народжується хронічний алкоголік зі сформованою фізичною та психічною пристрастю до спиртного, але так буває рідко.

Зазначимо, що за статистикою Всесвітньої організації охорони здоров’я, в порівнянні з даними 30-річної давності кількість підлітків, які пробували алкоголь, зросла у 2,5 раза. Неповнолітні п’ють після школи, на тусовках, під час прогулянок. Найчастіше вони вибирають слабоалкогольні напої: пиво і коктейлі в банках. Та з часом вони переходять на міцніші спиртні напої. 78 % з них спробували алкоголь у віці 11–17 років. Ніколи не пробували спиртного лише 8 % школярів. Головна причина вживання алкоголю недолітками – самоствердження.

Як не прикро це говорити, але Україна, Росія та Молдова посідають перші місця у світовому рейтингу щодо вживання алкоголю серед підлітків. До 40 % з них уживають алкогольні напої, принаймні, раз на місяць. А кількість молоді, хворої на алкоголізм, становить близько 21 % на кожні 100 тис. населення. Це тільки офіційні дані, реальний стан справ значно сумніший. За оцінкою експертів проекту «Твереза Росія», понад 1 млн росіян щорічно гинуть від алкоголю і наркотиків. За останні 5 років кількість наркозалежних недолітків зросла більш ніж на 60 %. При цьому з 10 наркозалежних на офіційному обліку стоїть усього один. Тому офіційні цифри не відбивають реальної картини.

Як же складається ситуація в Придністров’ї? На 1 грудня 2021 року в республіканських установах наркологічної спрямованості на обліку перебуває всього 1 підліток, хворий на алкоголізм (з ознаками алкогольної залежності). Ще 7 підлітків значаться як побутові п’яниці – без ознак алкогольної залежності. Вони у групі ризику, тобто в будь-який момент можуть стати юними алкоголіками. «Це позитивна статистика, а статистиці необхідно вірити», – підвів риску під проблемою Андрій Ротар. Так, цифри начебто заспокоюють, але наскільки вони близькі до реальності?

Андрій Іванович роз’яснив, як у Придністров’ї працює профілактична наркологічна служба: «Профілактика алкоголізму в нашій республіці, в тому числі й підліткового, буває первинною, вторинною та третинною.

Первинна профілактика – це заходи, спрямовані на своєчасне попередження причин алкоголізму задовго до того, як вони можуть з’явитися. Дитячий, підлітковий та юнацький вік – оптимальний період для формування антиалкогольних установок. Серед методів цієї профілактики – проведення антиалкогольних лекцій та акцій, вплив ЗМІ, поширення брошур та проспектів, використання альтернативних програм та молодіжної активності, створення спеціальних соціальних та волонтерських служб, дитячо-юнацьких об’єднань та молодіжних клубів.

Вторинна профілактика має справу з підлітками, які вживають алкоголь. Сюди належить рання діагностика, розкриття психологічного неблагополуччя особистості, пов’язаного з причинами алкоголізації, пропозиція широкої психологічної допомоги (клінічна бесіда, кабінети анонімної наркологічної та соціально-психологічної допомоги, групи спілкування, зустрічі з колишніми алкоголіками, робота з оточенням і сім’єю того, хто зловживає), запобігання загостренням хвороби та її лікування.

Третинна профілактика – допомога підлікованим хворим. Вона спрямована на відновлення особистості та її ефективне функціонування в соціальному середовищі після відповідного лікування, зменшення ймовірності рецидиву захворювання, а також зниження шкоди від уживання алкоголю у тих, хто ще не готовий зовсім відмовитися від нього. Цій меті служать утворення клубів тверезості, товариств «Анонімні алкоголіки», психологічні консультації для тих, хто видужує».

Лікар розповів також про життєво важливі поради батькам, як можна вберегти дітей від алкогольної залежності. Він підкреслив, що проблеми алкоголізму серед підлітків у Придністров’ї на сьогодні практично немає

Павло ОСТАПЕНКО.

Фото з вiдкритих джерел.