Святкуймо новорічні свята без пригод

Зимові свята в Придністров’ї вже стартували. У містах і селах, на площах, у дворах і квартирах встановлюють лісових красунь, прикрашають їх електричними гірляндами та іграшками.

Щоб новорічні та різдвяні свята подарували всім тільки щастя i радість, а не запам’яталися лихом, спричиненим безконтрольним вогнем, ДУзНС ПМР закликає всіх придністровців та гостей нашого краю дотримуватися елементарних правил безпеки. Багаторічний досвід свідчить, що більшість надзвичайних ситуацій, зокрема, пожеж, виникає саме через недотримання і порушення цих правил.

Незабаром дитячі ранки, святкові вечори та бал-маскаради розпочнуться в організаціях, установах, на підприємствах, а тому перш за все потрібно подбати про безпеку життя і здоров’я їх учасників. Тож варто нагадати й вимоги правил безпеки, щоб лихо пожежі чи інші нестандартні ситуації не затьмарили святковий настрій.

У нашій республіці співробітники ДУзНС перевіряють місця проведення масових заходів. Для працівників закладів передбачені інструктажі та бесіди. Особливій увазі підлягають евакуаційні виходи, системи пожежної автоматики та шляхи евакуації. Відповідальні особи повинні ретельно перевірити приміщення на наявність скупчень легкозаймистого мотлоху, перевірити цілісність електропроводки й працездатність засобів пожежогасіння – вогнегасників, пожежної автоматики.

Зрозуміло, що неможливо втриматися від традиційного використання піротехніки та феєрверків у такі дні. Рятувальники служби радять дорослим не залишати без уваги дітей, не давати їм у руки піротехніку, купувати тільки сертифікований і надійний товар. Крім того, ні в якому разі не можна використовувати піротехнічні вироби з простроченим терміном придатності.

Зелену красуню необхідно встановлювати на стійку основу, щоб убезпечити її перекидання. Ілюмінація ялинки й приміщення теж повинна відповідати вимогам правил монтажу електроустановок. Освітлювати ялинку потрібно тільки електричними гірляндами промислового виробництва і в жодному разі не залишати їх увімкненими без нагляду дорослих.

Найулюбленішими новорічними феєрверками є хлопавки, петарди, бенгальські вогні, салюти, ракети тощо. Потрібно бути надзвичайно обережними в поводженні з ними.

Хлопавки. Це одна з найбільш улюблених новорічних забав. Проте варто знати: не можна направляти хлопавку в обличчя або освітлювальні прилади, застосовувати її поблизу полум’я свічок або розпечених спіралей. Дітям можна ними користуватися тільки в присутності дорослих.

Петарди. Забороняється носіння їх у кишенях і без упакування, не можна розбирати їх, затримувати в руках після підпалу, необхідно відкидати їх від себе на відстань п’яти-шести метрів. Піротехнічний виріб ручного запуску повинен мати сповільнювач, який зробить безпечним запуск і надасть час, за який необхідно встигнути залишити небезпечну зону.

Бенгальські вогні. Їх рекомендується використовувати тільки у великих вентильованих приміщеннях або на вулиці.

Запам’ятайте, що неправильне поводження з цими розважальними предметами може спричинити пожежу або завдати шкоди здоров’ю. Дотримуючись відповідних правил безпеки, ви зможете уникнути неприємностей у святкові дні

Анастасія КАСИМ.