Подорож образотворчим «плином життя»

У Придністровському державному художньому музеї в Бендерах відбулось урочисте відкриття першої персональної виставки картин голови Спілки художників Придністров’я Ольги Горбаченко-Литвин. Експозиція «Плин життя» присвячена батькам художниці.

У трьох просторих виставкових залах музею розмістили харизматичні портрети, сюжетні композиції, пейзажі та багато інших мальовничих щирих і неординарних полотен талановитої придністровської майстрині.

На урочисте відкриття експозиції завітала значна кількість представників культури та художнього мистецтва республіки, керівники різних організацій і шанувальники –глядачі, захоплені естетичною красою.

З відкриттям виставки Ольгу Юріївну тепло привітали директор Придністровського державного музею Наталія Єгорова, представники Республіканської партії «Оновлення», головний диригент Державного симфонічного оркестру Придністров’я Григорій Мосейко, колеги, студенти, керівники підприємств та близькі люди.

У своєму вітальному слові начальник Державної служби з культури та історичної спадщини Марія Кирмиз зазначила, що Ольга Горбаченко-Литвин – талановита особистість, яка втілює у своїх полотнах вічні теми життя: «Ваші роботи несуть у собі життєствердне начало, сповнені духовного світла і безмежної любові до сім’ї, до рідного краю, змушують людей замислитися над сенсом життя, вони зворушують найтонші струни людських душ».

Усі виставкові роботи виконані в одному з основних видів образотворчого мистецтва – станковому живописі. Картини звернені до глядача й ніби запрошують до діалогу з ними. Багато сюжетів відображають повсякдення: купання дітей у річці, очікування-споглядання біля вікна, відпочинок у сімейному колі. Втім, художниці вдалося яскраво відобразити буденні моменти життя і змусити подивитися на них по-новому, а також наповнити картини теплотою рідного дому і… зобразити повітря. Саме це директор художнього музею Наталія Єгорова вважає головним талантом справжнього живописця, якого нам пощастило зустріти в наш час.

На презентації була присутня вся родина Ольги. Донька Настя розповіла, що її улюблена картина називається «Я люблю тебе, мамо!» На ній зображений вид зверху на маму, що відпочиває з дітьми. Сюжет багато про що «розповідає», зокрема і про нашу країну. На полотні впізнаваний навіть маленький акуратний ескіз самої композиції.

«Мені здається, що держава, країна хороша, коли в ній добре сім’ї. Коли мама після важкого дня може прилягти, відпочити, а дітлахи – поруч. Найменша дитина не малює танки, а пише фарбами: «…мамо, я тебе люблю!» Старша дочка читає книжечку з придністровськими пейзажами. У житті все було приблизно так», – поділилася думками художниця.

Назвою виставки послужили останні рядки авторського вірша:

…I ось течія прискорює біг,

Несе швидше повз життя віх.

Плин життя … не зупинити…

Ольга Горбаченко – воістину видатний культурний діяч. Вона викладає в Бендерському вищому художньому коледжі імені В. І. Постойкіна, є одним з ініціаторів розвитку техніки візантійської мозаїки, фрески, сграфіто і вітража, веде наукову діяльність, продовжує здобуття вищої освіти в аспірантурі Південноукраїнського національного педагогічного університету імені К. Д. Ушинського.

Її рукою прикрашені стіни кількох храмів Придністров’я (м. Бендери, м. Слободзея, село Хрустова Кам’янського району), України (м. Томашпіль і село Липівка), Росії (храм Воскресіння Христового в Москві). Нею написана серія ікон, деякі представлені в цій експозиції.

Ольга Юріївна – всебічно розвинена, обдарована й талановита людина. Підтвердженням тому є її захоплення бойовими мистецтвами, технікою фехтування японської школи «Тенсін седен Каторі Сінто рю» і заняття рукопашним боєм. Найголовнішою справою всього свого життя вона вважає можливість творити. Особливу подяку Ольга висловила своїм батькам, без підтримки яких не створила б жодної зі своїх картин.

Отже, довгий і різноманітний маршрут образотворчим «Плином життя» прокладений, і кожен, хто має бажання, може пройти ним ще протягом місяця.

Перша персональна виставка презентує тільки невелику частину робіт художниці, оскільки ще досить багато картин розробляються в майстерні для наступної грандіозної експозиції

Надія САМСОНОВА.

Автор фото: Катерина Ананська.