Передноворічне диво філателії

У Придністровському державному художньому музеї в Бендерах 18 грудня відбулася незвичайна презентація та спецпогашення серії новорічних марок за участю гуртківців студії «Чарівна майстерня».

На початку заняття дітей ознайомили з підсумковою виставкою «Чарівниця зима», роботи якої широко висвітлили зимову тематику. Після чого для групи з 19 осіб від 3 до 10 років організували інтерактив «Пишемо листа Дідові Морозу». Однак, зважаючи на вік учасників, лист дозволили намалювати.

Керівники гуртка «Чарівна майстерня» підготували для цього акварельні фарби, воскові крейди й олівці. Діти з задоволенням зобразили в листівках подарунки, які вони хотіли б отримати: улюблені іграшки, яскраві подарункові коробки, ялинки та різноманітні кольорові фантазії.

Коли всі листи-малюнки були готові, керівник ДУП «Видавництво «Марка Придністров’я» Всеволод Лаврентьєв поділився з їх авторами одним дуже важливим секретом: як доставити лист Дідові Морозу, щоб усі їхні бажання збулися. Саме таким незвичайним і креативним способом вирішили організувати презентацію чергової серії новорічних марок, право першого користування якими було надане найголовнішим учасникам новорічних свят – дітям.

«Присутність дітей на подібному заході була незвичною. Щирі дитячі емоції завжди підкуповують. Сьогодні це найбільш відверті цінителі нових марок. До того ж, саме для цієї аудиторії підбиралися їх сюжети, тому що, головним чином, казковий Новий рік – це дитяче свято!», – поділився своїми емоціями Всеволод Лаврентьєв.

Анастасія Лаврентьєва – художник марок – використовувала перемальовані нею фотографії. Всі сюжети були навіяні приємними спогадами свята з дитинства. Розроблених варіантів було з десяток. Для Придністров’я це вже третій новорічний випуск. Попередні відбулися в 1999 і 2013 роках. Випуск 2021-го вийшов накладом 5 600 примірників.

У Державному художньому музеї такі презентації організовують уже вчетверте. Подібна подія з постійними учасниками проекту «Чарівна майстерня» останній раз відбулася наприкінці 2019 року. Тоді вийшла тематична серія марок «Російський живопис».

За вже наявним досвідом передноворічну презентацію знову об’єднали з початком занять дітей у «Чарівній майстерні». На підготовлений лист Дідові Морозу необхідно було наклеїти нову марку, поставити новорічну печатку, щоб лист точно дістався до адресата. Мистецтвознавці разом із батьками допомагали дітям у всіх цих нехитрих маніпуляціях. Учасники святкової презентації залишилися задоволені результатами.

Для збереження сімейних традицій і згуртування поколінь малюнки з конвертами дали дітям додому для того, щоб увечері вони разом із батьками написали свої побажання і повернули конверт на пошту. Цей момент організатори вважають надзвичайно значущим і важливим для особливо теплих спогадів.

Головна мета проекту – подарувати дітям гарний настрій, навчити їх чомусь новому, створити для них свято – досягнута. Подібні зустрічі трапляються нечасто, проте вони насичені інформацією та емоціями, а діти виявляються найбільш вдячними й чесними глядачами. З широко відкритими очима, щирою цікавістю вони навперебій ставили дорослим запитання про філателію.

Державному унітарному підприємству «Видавництво «Марка Придністров’я» ще належить здійснити презентацію третьої серії марок «Рік Тигра», яка вийде в січні 2022 року. З нетерпінням чекатимемо її.

Ведуча свята, науковий співробітник музею Валентина Пентелей підбила підсумки зустрічі: «Такі заняття дарують нам позитивні емоції. Попри свій молодий вік, діти все прекрасно зрозуміли, їхня безпосередня щира та щаслива реакція на подібне проведення часу безцінна. У підготовці зустрічі з ними брав участь увесь колектив музею. Впевнена, що це обов’язково принесе свої плоди в майбутньому»

Олександра ТИМКО.