Конкурс есе «Я і моя Конституція»

Згідно з планом роботи УНО м. Тирасполя наприкінці грудня 2021 року завершилася декада, присвячена Конституції Придністровської Молдавської Республіки. У навчальних закладах столиці склалися вже власні традиції святкування цієї визначної дати. Одна з них –конкурс есе «Я і моя Конституція», в якому взяли участь учні Тираспольської СШ № 16. 

Цього разу старшокласники змагалися не тільки за звання кращого знавця Конституції на уроках суспільствознавства. Їм було запропоновано написати конкурсну роботу «Конституція в моєму житті». Учасники події згадали історію створення Основного Закону країни, його зміст і структуру та зупинилися на тому, що для кожного означає слово «Конституція». Всього було написано 25 творів-роздумів. Заступник директора з виховної роботи Наталя Шестак, яка також викладає історію та суспільствознавство, високо оцінила рівень підготовки учнів, висловила подяку найбільш активним учасникам заходу та вручила учням, які написали найкращі твори, грамоти-подяки за знання Конституції Придністровської Молдавської Республіки.

Якими були конкурсні роботи? Цікавими, зрілими, по-дитячому щирими. Пропонуємо ознайомитися з деякими з них.


Іван Павленко

На уроках суспільствознавства ми вчимо, що Конституція є головним зводом законів, прав та обов’язків громадянина держави. Проте для мене та моєї родини Конституція – це не тільки права та обов’язки.

Завдяки цьому документу, я можу вільно жити в Придністров’ї, безкоштовно здобувати освіту та користуватися всіма правами та свободами, прописаними в ньому. Крім того, я користуюся ще додатковими пільгами від держави, яка піклується про своїх громадян. Наприклад, мій батько – захисник ПМР, тому мене забезпечили безкоштовними гарячими обідами в школі, що дуже допомагає краще навчатися. Я знаю, що в мене є не тільки права, а ще й обов’язки, які я намагаюся завжди ретельно виконувати. Один із них – навчатися в школі. Але я не просто відвідую школу, а хочу знати якомога більше, радувати своїх батьків та вчителів. Саме тому навчаюся на «відмінно» і планую стати корисним своєму Придністров’ю.

Для мене та моєї сім’ї Конституція є головним документом, оскільки ми є громадянами держави та повинні дотримуватися її.


Кіра Майновецька

У житті суспільства та держави Конституція відіграє важливу роль. Вона є Основним Законом держави –фундаментом розвитку соціальних та політичних відносин. Вона є гарантом забезпечення прав і свободи людини й громадянина. Конституція стосується кожної людини, громадянина. Коли я закінчу школу, то планую вступити до вищого навчального закладу, потім працюватиму за здобутим фахом. Усе це також гарантує Конституція, адже кожен має право на працевлаштування, що включає можливість заробляти собі на життя. Вид діяльності можна вибрати. Конституція визначає основні обов’язки громадян ПМР. У тому числі це захист Вітчизни, не завдавати шкоди природі, культурній спадщині, відшкодовувати заподіяні збитки. Кожен із нас має про це пам’ятати. Тому, щоб почуватися повноправним громадянином, необхідно знати та поважати наші закони, а головне – дотримуватися їх.


Максим Олійник

На території ПМР проживають люди багатьох національностей. У кожного народу є свої звичаї, традиції, історія, проте є і спільні риси у всього населення нашої країни – це бажання жити в мирі та достатку, бажання вчитися і працювати за своїм вибором, бажання забезпечити благополуччя і процвітання Придністров’я, шанувати пам’ять предків і виховувати дітей у вільній, незалежній країні. З цією метою 2 вересня 1991 року була прийнята перша Конституція ПМР, в якій наша республіка проголошувалася незалежною державою. 24 грудня 1995 року відбувся референдум, і народ проголосував за нову Конституцію. Таким чином люди скористалися своїм конституційним правом – обирати своє майбутнє.

Мені здається, що головний розділ у Конституції – це розділ, який визначає права і свободи, обов’язки та гарантії людини й громадянина. У ньому говориться, що людина, її права і свободи є найвищою цінністю держави, тобто, держава для людини, а не навпаки. Всі люди рівні, і не важливо, якої ти національності, віросповідання, статі, переконань.

Я – школяр, мені 15 років, але в мене теж є права. Завдяки Конституції, я маю право на життя, право на відпочинок, житло та медичну допомогу, на шанобливе ставлення, на безкоштовну освіту, вступ до технікуму чи інституту. Я можу вибирати свою майбутню спеціальність самостійно. Звичайно, у мене поки що немає прав на участь в економіці та політиці держави, але вони мені будуть надані у 18 років. Поки що я користуюся правом недоторканності особистого життя. Наприклад, я можу не говорити стороннім про особисті та сімейні таємниці, про своє листування і телефонні розмови з друзями, про свої симпатії й антипатії, уподобання, захоплення, і це право гарантується Законом. Звичайно, я розумію, що за мене несуть відповідальність дорослі, і щоб їх не підводити, потрібно дотримуватися правил та обов’язків. Наприклад, я повинен учитися, поділитися своїми сумнівами та спостереженнями з дорослими, особливо у випадку загрози життю та здоров’ю мені або моїм друзям.

На мій погляд, між правами й обов’язками дуже тонка грань. Користуючись своєю свободою і правами, не можна забувати, що в інших такі ж права. Їх порушення призводить до негативних наслідків. Розглянемо простий приклад. Зараз, поки я пишу твір, швидка допомога поспішає до хворого і відчайдушно сигналить. З одного боку, водій звичайної машини вільний їхати, куди хоче, а з іншого, він повинен дотримуватися правил дорожнього руху і пропустити машину швидкої допомоги. Крім дотримання, виконання закону, є ще й людський фактор: «швидка» поспішає допомогти людині, що перебуває в небезпеці. А якщо завтра знадобиться допомога близьким водія звичайної машини, і вже інший водій не пропустить швидку допомогу?

Саме тому вважаю, що головне, що нам надає Конституція, – це в будь-якій ситуації залишатися не тільки громадянином, а й Людиною.


Ірина Машталер

У житті держави Конституції належить досить важлива роль. Саме тому термін «Конституція» вживався ще за часів феодалізму.

Конституція є Основним Законом держави – фундаментом розвитку соціальних и політичних відносин. Вона служить гарантом, який забезпечує права і свободи кожної людини й громадянина.

Що таке Конституція для кожного з нас? Це шлях до цивілізованого світу. Цей шлях був нелегким, довгим і тернистим, але воно ж цього варте!

Чи відіграє Конституція ПМР у житті кожного з нас важливу роль? Звісно, що так, відіграє. Я громадянка ПМР. Навчаюся в 6-му класі. Конституція ввійшла в моє життя з самого народження і гарантує мені багато прав.

Найважливішим правом є право на життя, яким користуюся не тільки я й мої однокласники, а всі громадяни нашої республіки. Ніхто не має права позбавити іншу людину життя або завдати їй будь-якої шкоди. Крім цього права, вважаю, дуже важливими є ще культурні (духовні) права і свободи людини, які, практично, охоплюють усі сторони мого життя. Вони теж гарантуються Конституцією. Найважливішим також вважаю право на освіту. На сьогодні я навчаюся в середній школі, тому що держава забезпечує мені безкоштовну середню освіту. Я думаю, це дуже важливо, коли тобі дають можливість вивчитися та обрати свій життєвий шлях незалежно від того, є у твоєї родини гроші на це чи ні.

Коли я закінчу школу, то маю бажання поступати до вищого навчального закладу, потім буду працювати за спеціальністю. Все це мені гарантує Конституція.


Юлія Москвичова

Конституція – це найголовніший закон кожної правової держави. Саме він регулює всі відносини в суспільстві, не дозволяє розростатися конфліктам, а якщо вони й розростаються, то Конституція покликана все розставити на місця. Звичайно, Конституції належить значне місце в нашому житті.

Я – громадянка Придністровської Молдавської Республіки. Навчаюся зараз у 8-му класі. Конституція для мене не просто якийсь незнайомий документ. Вона написана для мене і для інших людей, які бажають вільно жити та розвиватися, жити достойно. Я навчаюся в Тираспольській СШ № 16. За навчання не плачу, бо держава забезпечує мені безкоштовну середню освіту. Це дуже важливо для кожного громадянина нашої країни, тому що держава забезпечує доступність та безоплатність дошкільної, повної загальної середньої, професійно-технічної, вищої освіти в державних навчальних закладах. Коли я закінчу школу, мрію вступити до Придністровського державного університету імені Т. Г. Шевченка, потім працюватиму за обраною спеціальністю. Усе це також гарантується Конституцією. Цей документ визначає й основні обов’язки громадян Придністровської Молдавської Республіки. Кожен із нас має про це пам’ятати. Мені здається, що людина почувається впевненіше в державі, яка гарантує їй права та свободу.


Ірина Пермякова

Конституція… Колись це було складне, незрозуміле слово. Для мене воно перший раз прозвучало з вуст мами. Вона сказала, що раніше так називалася головна площа нашого міста. Вже тоді я подумала, що, напевно, йдеться про щось важливе, значиме, раз таким словом назвали цілу площу. Тільки пізніше, в школі, нам розповіли, що Конституція – це Закон, найважливіший, найголовніший документ, за яким живуть усі люди в нашій державі.

Я народилася в Придністров’ї. Добре це чи погано? Мені не довелося жити в іншій країні, тому не маю з чим порівнювати. Та поки я тут живу, хочу бути впевненою, що моїй сім’ї тут буде спокійно, мирно, ситно. Хочеться знати, що будь-якої хвилини нас зможуть захистити, а коли треба, то й допомогти. Як з’ясувалося, на сторожі всього цього стоїть Конституція. Зазвичай ми не замислюємося про те, як і що щодня відбувається з нами, все йде своєю чергою день за днем: школа і навчання, рідна домівка, інколи походи в кіно, інколи, на жаль, в поліклініку. Так просто. Однак, усе це не так просто. Все це прописано в Конституції. Це й є право на навчання, відпочинок, лікування, житло. І про що б ти не подумав, яким би не було твоє бажання, воно, так чи інакше, торкнеться прав або обов’язків, які сформульовані в Конституції нашої держави.

Сьогодні я – восьмикласниця. Я ще не знаю, ким буду по закінченні школи. Проте знаю, що в мене є право навчатися далі. Чи буде така можливість, чи ні – це вже інше питання. Однак цим правом я скористаюся. Про обов’язки я теж знаю, оскільки не можна ставитися до Конституції тільки як споживач. Якщо я живу, навчаюсь і працюватиму в нашій країні, то я буду намагатися робити для неї щось корисне. Думаю, це не складно, тому що Конституція – не «мертвий» том статей і правил. Конституція – це народ, це люди та їхнє життя.

Конституція – це Основний Закон суспільства і держави, який встановлює основоположні цілі та принципи їхнього розвитку, основи організації економіки, соціального і духовного життя, функціонування державного механізму.

Недотримання законів карається притягненням до відповідальності. Якщо люди не будуть їх дотримуватися, буде безлад у країні, почнеться хаос. Для мене Конституція – це порядок.

Прийняття Конституції позитивно впливає на життя людей, на процвітання країни, все це є доведеним фактом. Цей важливий документ закріплює систему прав і обов’язків громадян, гарантує їх реалізацію, робить людей вільними й рівними

Ольга БУРДУЖА.