У Парканах визначили найсильніших людей

Відбувся 23-й міжнародний турнір «Кубок Дністра» з пауерліфтингу, суворого підйому на біцепс, жиму лежачи, станової тяги та двоєборства (PUSH-PULL).

Змагання тривали протягом двох днів та зібрали понад 200 учасників із Придністров’я, Молдови, Гагаузії та України. Абсолютним чемпіоном Кубка став бендерчанин Андрій Сеньків.

Це вже 23-ті змагання з пауерліфтингу «Кубок Дністра». Раніше вони традиційно проводились у Бендерах, однак кілька років поспіль майданчиком першості став Будинок культури села Паркани. Організатори запевняють, що це ідеальне місце для проведення міжнародного турніру, адже головна перевага села – його доступність: учасникам змагань зручно діставатися до місця з різних міст.

На сцені сільського Будинку культури незвична картина – замість артистів видовищне шоу підготували спортсмени з Придністров’я, Молдови, Гагаузії та України. За виступами стежать десятки глядачів – справжніх шанувальників пауерліфтингу. Конкуренція на цих змаганнях більш ніж гідна, адже у боротьбі за Кубок беруть участь і чемпіони світу, й еліта Європи. «Хочу сказати, що на турнірі виступають як юні спортсмени, так і справжні атлети. У нас представлена еліта Росії, майстри спорту міжнародного класу, чемпіони світу та Європи», – розповів організатор Кубка Дністра, президент федерації WPC\AWPC Молдови та Придністров’я Олександр Щербаков.

Серед найбільш титулованих учасників змагань і Василь Мазур. Спортсмен – чотириразовий чемпіон світу, дворазовий володар Кубка світу, семиразовий чемпіон Європи. Свій найкращий результат у жимі лежачи він показав на «Кубку Дністра». «На місцевих змаганнях завжди більш відповідально виступаєш, ніж на міжнародних, адже тут усі свої – більше критики. Цього сезону я виграв чемпіонат Європи влітку, Кубок Незалежності – восени, буквально два тижні тому я виграв чемпіонат Світу. Нині це вже четверті, завершальні змагання цього сезону», – поділився Василь Мазур.

До речі, спортсмен присвятив пауерліфтингу 20 років, і це не межа. «Є до чого прагнути, через три роки я буду в категорії «ветерани». Я перший в історії молдавського та придністровського пауерліфтингу, хто пройшов шлях від юніора до ветерана, не пропустивши жодного сезону», –розповів срібний призер абсолютної категорії двоєборства Василь Мазур.

Протягом кількох десятиліть культивує заняття пауерліфтингом ще один учасник «Кубка Дністра» – Валерій Геворков. Спортсмен зі стажем 66 років, нещодавно він дістав травму голови, й лікарі заборонили йому брати участь у змаганнях. Однак пристрасть до спорту перемогла, і Валерій став учасником змагань у Парканах, адже для нього пауерліфтинг – це життя. «Я познайомився з цим видом спорту в 1977 році, в ті роки він тільки зароджувався. На той час я працював на заводі, і ми з приятелями робили саморобні тренажери. За своє життя я створив 4 тренажерні зали, тобто це добра справа, треба всім займатися цим, для оздоровлення. У нас і дівчатка тренуються, моя дружина веде заняття фітнесом у дівчаток. Тим більше, зараз такі часи настали, що на лікування необхідні дуже великі витрати. Якщо ж людина займається спортом, особливо пауерліфтингом, то починають працювати легені, легше переносити сьогодні хворобу. Це великий плюс», – поділився чемпіон «Кубка Дністра» в жимі лежачи Валерій Геворков.

До речі, про дівчаток – на цих змаганнях яскраво про себе заявили й представниці прекрасної статі. Зіркою Кубка стала 11-річна Анастасія Ільницька, юна спортсменка здобула перемогу у становій тязі. І це не дивно, їй є з кого взяти приклад – у Кубку брала участь і мама юної переможниці. «Мене завжди підтримують мої рідні люди, сьогодні на змаганнях вони також були. У мене в сім’ї всі займаються спортом. Тато та старша сестра завершили кар’єру, а мама досі у спорті. Вона сьогодні тут виступає, і я дуже пишаюся нею. Взагалі, я займаюся важкою атлетикою, оскільки ж мама культивує пауерліфтинг, вона часто бере мене на змагання. Я теж зацікавилася цією справою. Тим більше, що у тяжкій атлетиці я роблю всі ці вправи, які є тут, у пауерліфтингу», – зазначила переможниця змагань Анастасія Ільницька.

За підсумками дводенних змагань абсолютним чемпіоном «Кубка Дністра» став бендерчанин Андрій Сеньків. Він переміг у категорії жим лежачи та подужав 192 кг. Переможцю вручили срібний перстень, який вручають абсолютним чемпіонам.

В інших дисциплінах категорії «оупен» перемогли спортсмени з Оргєєва. У становій тязі найкращим став Віктор Мунтян, а Андріана Ботнаренка названо чемпіоном з двоєборства

Марія КРАВЕЦЬ.

Фото: IA «Новости Приднестровья».