Під патронажем Держадміністрації

Традиційною подією в спортивному житті республіки є проведення в Бендерах «Фестивалю спорту», присвяченого пам’яті Леоніда Iвановича Перця.

Згідно зі Стратегією розвитку Придністров’я, одним з основних її напрямків є розробка та реалізація комплексу заходів щодо пропаганди фізичної культури та спорту як найважливішої складової здорового способу життя громадян.

У 2011 році за ініціативою голови Ради директорів спортивних шкіл ПМР і ветеранів спорту м. Бендери під патронажем державної адміністрації був організований «Фестиваль спорту» пам’яті Леоніда Перця.

Генеральним спонсором події виступило ТОВ «Керапласт» м. Санкт-Петербург, яке очолює Юрій Перець – син Леоніда Івановича.

Щороку на спортивних майданчиках Бендер відбуваються змагання з 12–14 видів спорту з залученням спортсменів із різних міст і районів Придністров’я.

За словами організатора спортивного свята, директора Бендерської Спеціалізованої дитячо-юнацької школи олімпійського резерву імені Г. Баданова Йосипа Гериса, одним з основних завдань «Фестивалю спорту» є пропаганда здорового способу життя: «На жаль, минулого року через пандемію ми не змогли провести змагання. Нині виповнилося 100 років із дня народження Леоніда Івановича Перця, на честь якого проводиться цей спортивний захід. Фестиваль є ювілейним, відбувся в 10-й раз. Змагання тривали впродовж семи днів. До участі в них залучилися понад 500 спортсменів із Придністров’я та Молдови, які виявляли кращих у футболі, волейболі, шахах, веслуванні та інших спортивних дисциплінах. Міські спортивні школи стали місцем проведення змагань. Там відбулось і нагородження переможців і призерів».

На думку начальника МУ «Управління з фізичної культури та спорту м. Бендери» Тетяни Деревенко, проведення «Фестивалю спорту» є надзвичайно важливим для республіки та міста. «Я вважаю, що цінувати таку легендарну людину, яка віддала стільки років фізичній культурі та спорту на благо міста та республіки, вкрай необхідно. Спортсмени Бендер вшановують пам’ять Леоніда Івановича і з великим задоволенням беруть участь у змаганнях», – зазначила спортивний функціонер.

У ході фестивальних змагань на всіх спортивних базах міста для більш активного залучення юних бендерчан до занять спортом проводилася загальноміська акція «Запишись до спортивної школи». Як і в попередні роки, багато юнаків та дівчаток виявили бажання займатися спортом і обрали для себе навчальні заклади спортивного напрямку.

Фестиваль спорту є найкращою пам’яттю про ветерана Великої Вітчизняної війни, засновника спортивного руху в Бендерах Леоніда Перця.

Йосип Герис зауважив, що його вихованці продовжуватимуть славетні традиції свого наставника, зусилля якого були спрямовані на виховання талановитої молоді, яка гідно представлятиме Батьківщину на змаганнях різного рівня.

Олександр ЗАЙЧУК.

Фото автора.