Спортивна легенда Придністров’я

У Бендерах 19 грудня відбулось урочисте закриття ювілейного Х фестивалю спорту, присвяченого засновнику спортивного руху в місті на Дністрі Леоніду Iвановичу Перцю.

Леонід Перець народився 1 січня 1921 року в місті Кременчук (УРСР). У 1940 році 19-річний юнак був призваний на службу до лав Червоної Армії – служив у танковій бригаді під Чернівцями. Там його застала Велика Вітчизняна війна. Танкову бригаду, в якій він воював, ввели до складу 57-ї армії. Леонід Іванович пройшов шлях від солдата-танкіста до офіцера військ НКВС. У складі радянських військ він брав участь у звільненні України, Румунії, Югославії, Австрії, Угорщини. Після важкого поранення у 1946 році був демобілізований у запас.

Того ж року за комсомольською путівкою він приїхав у Бендери й був призначений другим секретарем міському комсомолу. Післявоєнні роки були важкими. Необхідно було відновлювати житло і підприємства, створювати спортивну інфраструктуру, щоб городяни мали можливість вести активний спосіб життя. На просторах Радянського Союзу, зокрема й у Бендерах, спорт розвивався завдяки учасникам ВВВ, які займалися спортом ще до початку війни.

У вересні 1947 року Леоніда Івановича призначили першим головою Бендерського комітету з фізичної культури та спорту і за сумісництвом – головою Тираспольського окружного спорткомітету.

З 1956 року Леонід Перець очолював у Бендерах спортивну школу молоді, був обраний головою Спілки спортивних товариств і організацій, а після введення в експлуатацію 1967 року басейну «Дельфін», керував школою водних видів спорту. Спортивний функціонер сприяв роботі з підготовки та становлення кадрів тренерів-ентузіастів, які зробили вагомий внесок у спортивну історію Бендер післявоєнних років.

У 1968 році спортивного фахівця призначили керівником кінно-спортивної школи в Кишиневі. Він погодився, а пізніше очолив і Республіканський стадіон.

Повернувшись навесні 1992 року в Бендери, Леонід Іванович брав участь у відновлені поруйнованих спортивних об’єктів під час агресії Молдови, працював у СДЮШОР імені Г. Баданова на посаді методиста.

Кавалер ордена Червоної Зірки, двох орденів «Вітчизняної війни» другого ступеня, багатьох медалей, зокрема «За взяття Будапешта», «За перемогу над Німеччиною», Леонід Перець за професійну діяльність з розвитку фізичної культури та спорту, виховання молодого покоління, впровадження здорового способу життя в побут радянських людей був нагороджений Почесною грамотою ЦК ЛКСМ Молдавії, Президії Верховної Ради МРСР, пам’ятним знаком «За розвиток фізкультурного руху», званням «Відмінник ФК і спорту МРСР і СРСР».

Леонід Перець зробив вагомий внесок у розвиток придністровського спорту. Держава високо оцінила його заслуги присвоєннням звання «Заслужений працівник ПМР». Спортивний діяч був відзначений медаллю «За трудову доблесть» і орденом «Трудова слава». У 2009 році Леоніду Івановичу Перцю було присвоєне почесне звання «Патріот республіки».

Засновник спортивного руху в Бендерах проклав дорогу в спорті багатьом тренерам і спортсменам, які гідно представляли радянський, а пізніше придністровський спорт на змаганнях світового рівня.

Гостям заходу продемонстрували короткометражний фільм, який розповідає про значення легендарного функціонера для спортивної спільноти Бендер. Директор Бендерської Спеціалізованої дитячо-юнацької школи олімпійського резерву імені Г. Баданова Йосип Герис розповів, що Леонід Іванович був для нього справжнім наставником, який повністю віддавав себе роботі. Начальник МУ «Управління з фізичної культури та спорту м. Бендери» Тетяна Деревенко підкреслила, що Леонід Перець сприяв всебічному розвиткові усіх спортивних дисциплін. Донька видатного спортивного функціонера – Надія – сказала, що батько був справжнім прикладом для неї.

Йосип Герис також презентував свою документально-художню книгу «Епоха у спорті». Читач може ознайомитися з життєвим шляхом Леоніда Перця. Також у ній представлені унікальні фотографії спортивного діяча.

Від імені глави держадміністрації м. Бендери Романа Іванченка учасників заходу привітала заступник глави з соціальних питань м. Бендери Світлана Познанська. Вона зачитала вітальний адрес. У тексті зазначається, що городяни цінують внесок Леоніда Івановича у спортивне життя міста: «Його життєвий шлях є прикладом для багатьох. Він душею і серцем повністю був відданий роботі. Його учні продовжуватимуть переможні спортивні традиції міста».

На урочистому заході за внесок у підготовку талановитих спортсменів відзначили кубками-призами керівників спортивних шкіл Бендер: директора Спеціалізованої дитячо-юнацької школи олімпійського резерву № 3 м. Бендери Василя Галинського, директора Спеціалізованої дитячо-юнацької школи олімпійського резерву боксу м. Бендери Віктора Трубіцина та багатьох інших.

За традицією на таких урочистих заходах вшановують ветеранів спорту. Цього разу кубком був відзначений ветеран боксу м. Бендери, майстер спорту СРСР Микола Скворцов – батько багаторазового учасника Олімпійських ігор, дзюдоїста Віктора Скворцова.

На завершення заходу учасники спортивного заходу сфотографувалися на пам’ять

Володимир ДАНИЛОВ.