Питання інклюзивної освіти – на платформі Zoom

У Придністров’ї 21 грудня в онлайн форматі відбувся науково-методичний семінар на тему «Сучасні тенденції психолого-педагогічного супроводу дітей з обмеженими можливостями здоров’я в соціокультурному просторі ПМР».

Семінар організований в рамках Концепції розвитку інклюзивної освіти в Придністровській Молдавській Республіці на 2020 – 2026 роки. До науково-практичної події залучилися представники Придністровського державного університету імені Т. Г. Шевченка, Придністровського наукового центру Російської академії освіти, факультету педагогіки та психології, кафедри дошкільної, спеціальної освіти та педагогічного менеджменту.

Ведучою заходу виступила доцент кафедри дошкільної, спеціальної освіти та педагогічного менеджменту факультету педагогіки та психології Зінаїда Никоненко.

Учасники представили свої доповіді, в яких досліджені проблеми та вивчені практичні аспекти забезпечення психолого-педагогічного супроводу, питання організації умов для успішного навчання та виховання дітей з обмеженими можливостями здоров’я, а також їх соціалізації.

За підсумками семінару Зінаїда Никоненко запропонувала здійснити моніторинг ситуації, зібрати статистичні дані щодо наявності та кількості в республіці дітей з ОМЗ (обмеженими можливостями здоров’я), і на основі цього визначити основні завдання та розробити методичні рекомендації. «Цю копітку роботу необхідно виконати для того, щоб, наприклад, той же Молодіжний парламент, який залучився до діяльності з розвитку інклюзивної освіти в Придністровській Молдавській Республіці, зміг одержати з рук фахівців певну програму до дії», – пояснила свою пропозицію фахівець.

Зінаїда Олексіївна також наголосила, що Президент Вадим Красносельський також стурбований проблемою і взяв під особистий контроль реконструкцію центрів спеціальної корекційної освіти. Розпочате будівництво нових реабілітаційних спортивних центрів для людей з обмеженими можливостями здоров’я, облаштовується доступне для них середовище. Проте Зінаїда Никоненко має глибоке переконання, що потрібно розглядати не тільки галузі освіти, фізичної культури та спорту, а й царину культури. Необхідно дати можливість дітям з ОМЗ відвідувати різні культурні заходи, гуртки, музичні та художні школи, щоб визначити та в подальшому сприяти розвитку їхніх природних задатків і обдарувань. Якщо в дитини виявлять здібності, наприклад, до малювання, то нехай вона ходить в художню школу.

Президент і Уряд визначили період часу з 2021 до 2026 року на те, щоб модернізувати систему спеціальної корекційної освіти та розвинути інклюзивну освіту в Придністров’ї, тим самим забезпечити їм рівні можливості, тобто якісно поліпшити та спростити життя людям з ОМЗ.

*Iнклюзивна освіта – форма навчання, під час якої кожній людині, незалежно від наявних фізичних, інтелектуальних, соціальних, емоційних, мовних та інших особливостей, надається можливість навчатися в загальноосвітніх закладах

Дмитро ВЛАДОВ.