Спортивний турнір «Рівні можливості»

У Бендерах під патронатом Управління з фізичної культури та спорту, а також за участю благодійного фонду «Світ рівних можливостей» відбувся спортивний турнір. Захід приурочений до Міжнародного дня людей з інвалідністю і проводиться вже кілька років поспіль.

Учасники змагалися за такими доступними видами спортивних ігор як настільний теніс та шашки. Взяти участь у турнірі могли не тільки параспортсмени, але і всі шанувальники цих видів спорту. Роман Іванченко, глава держадміністрації міста Бендери, а також міністр внутрішніх справ ПМР Віталій Нягу є постійними гостями цього заходу й беруть безпосередню участь у змаганнях. «Ми завжди з задоволенням залучаємося до таких зустрічей. Спорт об’єднує, а людям з обмеженими можливостями ще й допомагає в адаптації в суспільстві», – сказав керівник Міністерства внутрішніх справ.

Турнір проводиться вже вп’яте, і його популярність тільки зростає. На перші змагання було заявлено 4 людини, на нинішні – вже 50. Крім 20 спортсменів з обмеженими можливостями здоров’я (з Бендер, Тирасполя та Молдови) в турнірі брали участь тимчасово в. о. заступника міністра оборони Сергій Поляков, в. о. начальника податкової інспекції м. Бендери Назим Оруджієв, перший заступник міністра з соціального захисту і праці Олег Федотов, голова «ФСТ «Динамо-Правопорядок» Максим Рибак, а також бендерські міліціонери, які, наслідуючи приклад свого начальника, приєдналися до змагального процесу.

Керівник бендерського товариства «Милосердя» Марія Цуркан зазначила, що раніше люди з інвалідністю проявляли більш споживацький інтерес, а їй імпонують ті, хто має активну позицію, хто сам хоче щось робити, перемагати себе. «Саме для таких людей, – за її словами, – призначені такі змагання».

«Турнір, звичайно, привертає увагу не тільки параспортсменів, молодих атлетів, а й жителів міста та республіки. Ми пропагуємо здоровий спосіб життя, вітаємо всіх, хто присвячує свій вільний час активним заняттям спортом», – зазначила начальник Управління з фізичної культури та спорту м. Бендери Тетяна Деревенко.

Керівник Республіканського фонду «Світ рівних можливостей» Дмитро Кузук наголосив, що цей спортивний захід спрямований на пропаганду ЗСЖ, активного способу життя і має сформувати стійку мотивацію до того, щоб людина хотіла займатися спортом».

Параспортсмени, як і організатори, впевнені, що такі заходи важливі для всього придністровського суспільства. Вони не тільки допомагають у фізичній реабілітації, а й дають можливість підбадьоритися, зарядитися позитивними емоціями. Це шанс позмагатися на рівних з іншими спортсменами, обмінятися досвідом, поспілкуватися з тренерами, знайти нові знайомства і побачити старих друзів.

Головний спеціаліст МУ «Управління з фізичної культури та спорту м. Бендери» Володимир Малай зазначив, що «…змагання відбулися успішно. Було видно, що люди діставали задоволення від процесу. Зі свого боку і ми, як організатори, безумовно раді такому результату і задоволені тією атмосферою, яка панувала в залі».

У фіналі спортивних змагань переможців нагородили медалями, грамотами та кубками, а заохочувальною премією для всіх учасників були солодкі подарунки у вигляді імбирних пряників

Дмитро АКIНIН.

Фото МВС ПМР.