Стала вихователем виключно з любові до дітей

Загальний трудовий стаж педагога дошкільної освіти Олени Денової на сьогодні становить 30 років, з яких 22 вона присвятила столичному МДОЗ № 49 «Золотий півник».

У професію молода вихователька, сповнена енергії, надій і планів по вихованню юних громадян республіки, прийшла 1991 року. Олена Віталіївна каже, що більшу частину задуманого їй вдалося здійснити, втілити в реальність. Вона навчає дітей бути добрими, чуйними, милосердними, цілеспрямованими людьми. У цьому найтоншому, трудомісткому процесі досягає позитивних результатів.

На поточний момент Олена Віталіївна керує всією освітньою роботою дошкільного закладу як заступник завідувача з освітньої діяльності. Крім того, колектив обрав її своїм профспілковим лідером – головою первинної профспілкової організації МДОЗ № 49. Довіру надано їй і на рівні міста: вона – заступник голови міської профспілкової організації працівників народної освіти та науки столиці республіки.

Олена Денова розповіла, що професію педагога дошкільного виховання обрала виключно з любові до дітей. Пояснила, що знає, як знайти ключик до серця кожного малюка, прищеплюючи при цьому необхідні знання. «Викликаючи у вихованців позитивний емоційний настрій, я зацікавлюю їх майбутньою діяльністю. Адже відомо, що дитина робить тільки те, що їй насправді цікаво. Просте й на перший погляд нецікаве заняття можна обіграти невигадливим сюжетом, придумати забавне обґрунтування будь-якій спра-

ві», – поділилася секретами своєї майстерності педагог. І відверто зізналася, що діти, бувало, йшли в дитячий садок не для того, щоб поспілкуватися з однолітками, а щоб зустрітися безпосередньо з вихователем.

«Вони швидко звикають до педагога, який часто замінює їм маму. Перебуваючи в безпосередньому контакті по 10,5 годин п’ять разів на тиждень, дитині складно не прив’язатися до доброзичливого наставника, адже малюки потребують уваги буквально кожної секунди. У такій ситуації вихователь стає рідною людиною в кожній родині», – резюмувала вона.

У практиці Олени Віталіївни був такий кумедний випадок: якось під Новий рік їй довелося зіграти роль Діда Мороза у власній групі. Коли ж вона почала говорити, діти по голосу впізнали свою виховательку і дружно закричали: «Віталіївна!» Ось так, безуспішно й безславно, акторська кар’єра вихователя в ролі Діда Мороза закінчилася. Після ранку малюкам довелося повідомити, що Дід Мороз зламав ногу і попросив вихователя вручити їм подарунки.

Одна з дівчаток цієї групи вже дома розповіла бабусі: «Уявляєш, Дід Мороз зламав ногу, а Віталіївна одяглася в його костюм і подарувала нам подарунки!» Відтоді Олена Віталіївна не бралася ні за які ролі у своїй групі.

Багато уваги в педагогічній роботі Олена Денова приділяє ролі фізичних вправ, наприклад, у формуванні в дітей дошкільного віку навичок орієнтування в просторі, що має важливе значення для повноцінного розвитку особистості дошкільника. В одній зі своїх статей «Сучасні підходи до формування навичок орієнтування в просторі» вона писала: «Для засвоєння дітьми правил поведінки пішохода на вулиці, пов’язаних з умінням орієнтуватися в напрямках «направо» і «наліво», я рекомендую такі ігри, як «Правильно вулицю пройдеш – в новий будинок прийдеш, помилишся – в старому залишишся», «Правильно пройдеш – інший прапорець візьмеш». Завдання в цих іграх полягає в тому, щоб кожна дитина правильно переміщалася тротуаром, дотримуючись правого його боку, а під час перетину проїжджої частини, подивилася спочатку наліво, дійшовши до середини дороги, – направо».

Олена Віталіївна згадує, що найважче було розлучатися з першим випуском дошкільнят, тому що вони відразу ж встигли стати їй рідними. Деякі з її вихованок уже теж стали педагогами й навіть працюють у МДОЗ № 49. Тепер вони – колеги, й це дає їй величезний заряд енергії.

Напередодні нового 2022 року, Олена Денова через нашу газету звертається до педагогів, які працюють з дошкільнятами: «Вітаю всіх чудових вихователів з прийдешнім Новим роком! Бажаю всім світлого, безмежного щастя в новому році. Хочу, щоб у 2022-му ви стали радісними, посміхалися ще яскравіше і домоглися нових успіхів. Від улюбленої роботи відчувайте тільки насолоду і радість. Нехай у ваших серцях завжди живе доброта, адже за це нас люблять вихованці, нехай доля підносить вам тільки приємні сюрпризи. Бажаю всім величезного терпіння, якого потребуємо всі ми. З Новим 2022 роком!».

Iгор ШЕВЧЕНКО.