Кращі спортсмени за результатами року

У 2021 році своїми досягненнями відзначилися представники веслування, легкої атлетики, плавання, дзюдо, кікбоксингу, які заслужено потрапили до списку переможців. Найкращими атлетами визнані також двоє параспортсменів. Кращою командою став лідер вітчизняного та молдавського футболу ФК «Шериф».


Минулого року представники придністровського спорту взяли участь у літніх Олімпійських іграх у Токіо. Плавчиха Тетяна Салкуцан виступила на двох дистанціях – 100 та 200 м на спині. Тираспольчанка вийшла до півфіналу Олімпійських ігор, показавши рекордний для Молдавії результат – 200 м на спині за 2:09.98. На цьому етапі Тетяна завершила свій виступ.

Олімпіада в Токіо стала другою у спортивній кар’єрі легкоатлетки Лілії Фіськович. Вихованка столичної школи легкої атлетики подолала олімпійську марафонську дистанцію з 54-м результатом. Причиною такого невдалого виступу вона вважає спекотну погоду та високу вологість повітря. Нагадаємо, на Олімпійських іграх у Бразилії 2016 року Лілія посіла 27 місце. У 2021 році вона завоювала бронзову медаль на елітному міжнародному марафоні «Taipeimarathon». У Тайвані придністровська спортсменка здолала класичну дистанцію 42 км за 2 год. 32 хв. 48 сек. За словами самої Лілії, їй не вистачило лише 48 сек. до нормативу, що був перепусткою на чемпіонат Європи.

У списку майстер спорту міжнародного класу з дзюдо Віктор Скворцов, який також був учасником Олімпійських ігор у Токіо.

Для каноїста Владислава Чеботаря минулий сезон став найкращим у кар’єрі. Веслувальник у складі збірної Росії брав участь в Олімпійських іграх у Токіо, а також завоював «золото» чемпіонату світу в Данії. На Олімпійських іграх спортсмен виступив в одиночному каное, а також у парному з Віктором Мелантьєвим.

На світовій першості в Данії тираспольчанин змагався в каное-двійці разом зі своїм земляком Кирилом Шамшуріним. Два придністровці виграли золоті медалі на дистанції 1 000 м.

Цього ж року Владислав Чеботар став чемпіоном Європи в екіпажі зі своїм багаторічним напарником із Росії Віктором Мелантьєвим. Каноїсти були найкращими на дистанції 500 м. Для тираспольчанина це вже третє європейське «золото».

До категорії найкращих спортсменів належить і майстер спорту міжнародного класу Кирило Шамшурін. Перемога на чемпіонаті світу в Данії для каноїста стала вже другою. Перше золото світової першості спортсмен виборов у 2014 році.

У престижному списку також олімпійський чемпіон 2012 року Олександр Дьяченко. Вихованець Тираспольської школи веслування цього разу виборов бронзову медаль на чемпіонаті Європи з веслування на байдарках і каное. На змаганнях у польському місті Познань байдарочник фінішував третім у складі олімпійського екіпажу з Юрієм Постригаєм на дистанції 200 м.

Сезон виявився переможним і для тираспольчанина Андрія Ласкорунського. Спортсмен нинішнього року став двічі чемпіоном на першості світу серед юніорів віком до 19 років. Придністровський весляр виступив у складі збірної Росії.

Два кікбоксери – Максим Казаку та Віктор Нечитайло – у 2021-му стали переможцями чемпіонату світу з кікбоксингу WAKO серед дорослих.

Вітчизняний параспортсмен – дубоссарський атлет Денис Раюл –успішно дебютував на літніх Паралімпійських іграх у Токіо. Придністровець боровся за звання найсильнішого у змаганнях з пауерліфтингу. За підсумковими протоколами спортсмен увійшов до топ-8 найсильніших атлетів, які прибули з усіх континентів планети. Придністровець посів гідне місце серед учасників у ваговій категорії до 97 кг.

На Паралімпійських іграх у Токіо виступив майстер спорту міжнародного класу Дмитро Лавров. Паратенісист в особистому заліку посів 9-те, а в командному – 5-те місце.

По-справжньому проривним 2021 рік став для футбольного клубу «Шериф». Уперше в історії Придністров’я футболістам вдалося стати учасниками групової стадії Ліги чемпіонів. У головному клубному європейському турнірі з футболу «жовто-чорні» стартували з перемоги над українським «Шахтарем». Далі «Шериф» на виїзді сенсаційно переміг найтитулованішу команду світового футболу мадридський «Реал». Третім суперником команди був міланський «Інтер», але перемогти клуб з Італії тираспольчанам не вдалося.

«Шериф» завершив виступ у груповому етапі Ліги чемпіонів на третьому місці і пройшов у 1/16 Ліги Європи. У рамках цього турніру в лютому наші футболісти на власному полі та в гостях зіграють із португальським ФК «Брага».

Редакція газети «Гомін» бажає всім придністровським спортсменам нових перемог і встановлення рекордів на аренах і змаганнях різного рівня

Олександр ЗАЙЧУК.
Фото: novostipmr.com