Для тих, кому це особливо потрібно

Новорічна акція для дітей з особливими можливостями здоров’я (ОМЗ) «Особлива Ялинка» проводиться в Рибниці напередодні Нового року третій рік поспіль. Захід дає можливість дітям міста та району звернутися до Діда Мороза й отримати від нього бажаний новорічний подарунок.

Стати добрим чарівником і здійснити мрію особливої дитини змогли всі охочі. Листи до Діда Мороза були розміщені на «Особливій Ялинці» до 15 січня. Люди або колективи, які бажали допомогти сім’ям і подарувати свято дитині з ОМЗ, знімали листи з ялинки, встановленої у фойє Рибницького Палацу культури. У листах були вказані адреси, телефони та побажання дітей.

Організувала цю акцію людина, на якій тримається ще багато інших проектів, спрямованих на підтримку сімей з особливими дітьми (сама мати такої дитини), Світлана Тесса.

«Коли все тільки починалося, батьки з особливими дітьми писали листи, які потім розміщували на ялинці; наступного року це вже були листи-вироби. Наприклад, діти виготовляли їх у вигляді цукерки, а цього разу – новорічних бантиків», –розповіла організатор акції. З батьками теж довелося працювати – вчити, як зробити ту чи іншу саморобку. Для цього Світлана підготувала відеоінструкцію та розмістила її в соцмережах.

Медіа-партнером благодійного проекту є Рибницьке інтернет-телебачення «LikTV». Його співробітники допомагають у зйомках, а також розміщують у мережі та на своєму сайті відеоматеріали про «Особливу Ялинку».

Світлана Тесса каже, що листи завжди дуже швидко розбирають. Приходять люди з різних організацій, дехто бере їх відразу по кілька штук. Минулого року представники ММЗ зняли відразу п’ять листів і самі ж доставили подарунки дітям міста і району.

Керівник проекту зазначила: «Для того, щоб ви розуміли, наскільки це необхідно сім’ям з особливими дітьми, наведу приклад. Минулого року дівчинці, якій ми раніше збирали гроші на операцію (у неї було кілька операцій), сім’я рибничан подарувала комп’ютерне крісло. Вони зняли з ялинки лист, прийшли в гості та вручили подарунок. Дівчинка з інвалідністю навчається онлайн, і їй це крісло було просто необхідне. Мати дівчинки написала мені дуже зворушливий лист зі словами величезної подяки й надіслала фотографії своєї щасливої дитини».

Акція не тільки дає можливість допомогти сім’ям, не тільки викликає позитивні емоції у дітей, а й відкриває можливість завести нових друзів. Світлана Тесса розповіла, як одного разу діти разом із класним керівником Світланою Соловей вибрали лист і всім класом поїхали відвозити подарунок хлопчикові в село Воронково. Потім вони ще кілька разів їздили до нього в гості. Дитина і його мати дуже вдячні за можливість такого спілкування з новими друзями.

Рибницька вчителька Вікторія Малічук зняла з ялинки три листи. Один подарунок вона як класний керівник дарувала разом з учнями свого класу, другий – зробила разом зі своїм чоловіком, а третій зібрав її чоловік зі своїми друзями з Рибницької митниці.

Активними були й працівники кількох цехів цементного заводу. Дуже зворушливо, що вони відгукнулися і теж виконали побажання дітей.

Світлана Тесса впевнена, що особливі діти завжди чекають новорічних чудес: «Бажання в листах зустрічаються різні. Хтось просить лікарські препарати, памперси, інші – засоби для догляду за дитиною чи продукти до новорічного столу, іграшки, тренажери, планшети».

Якщо ви бажаєте стати добрим чарівником, зателефонуйте Світлані за номером 0 778 39 165, з її допомогою виберіть прохання, яке ви зможете виконати, й подаруйте новорічне чудо дитині

Дмитро АКIНIН.
Фото автора.