До певного віку ми зазвичай приймаємо як належне гнучкість суглобів і легкість ходи. Це триває доти, поки суглоби не почнуть хворіти.

 Остеоартрит (остеоартроз) – найбільш поширене захворювання суглобів, може розвинутися з віком, внаслідок раптової травми, хронічного навантаження або напруги, а також десятка інших причин. На щастя, є можливість запобігти цьому захворюванню, або полегшити симптоми, трохи змінивши свої щоденні звички.

Декілька порад, які допоможуть мінімізувати ризик порушення роботи суглобів та дискомфорт протягом усього життя. Ці прості рекомендації допоможуть вам зберегти здоров’я м’язів і суглобів. Хвиля захоплення танцем «Твіст» у США спричинила неймовірно високий травматизм – до лікарень потрапило безліч людей з вивихами колін, кісточок і навіть тазостегнових суглобів.

Займайтеся регулярно, але обережно

Підтримуйте здоров’я суглобів за допомогою регулярних вправ 3–5 разів на тиждень. Вибирайте види активності з низьким рівнем впливу на коліна, як-от плавання, їзда на велосипеді або заняття на еліптичних тренажерах. Якщо у вас є проблеми з колінними суглобами, уникайте бігу, стрибків, ходьби сходами та необхідності носити важкі речі. Усе це збільшує тиск на коліна, іноді підвищуючи вагове навантаження до кількох сотень кілограмів на квадратний сантиметр. Якщо якийсь вид спорту викликає біль, який не минає протягом двох годин після закінчення занять, доречно змінити його.

 їжте, щоб уникнути запалень

Намагайтеся обмежити споживання жирного червоного м’яса, воно може послаблювати кістки та викликати вимивання кальцію з організму. Старайтеся не вживати їжу, яка піддається значній обробці (білий рис, хліб і паста) або має високий вміст трансжирів і гідрогенізованих масел, що сприяють виникненню запалень. Натомість їжте продукти, що дають протизапальний ефект, наприклад, фрукти, овочі, продукти з цільнозернових круп, горіхи та олії. Рекомендується також жирна риба, наприклад, лосось, оселедець, сардини та анчоуси.

Підтримуйте оптимальну вагу

Підтримання маси тіла на певному рівні може значно знизити навантаження на коліна, в яких зазвичай виникає суглобовий біль. Індекс маси тіла, що показує співвідношення ваги до зросту, допоможе визначити, чи здорова у вас вага.

Зміцнюйте ноги

Включіть у свої тренування вправи «жим ногами» та «згинання ніг». Вони не дають навантаження на суглоби й тренують чотириголові м’язи та м’язи стегон. Зміцнення цих м’язів знімає навантаження на суглоби, приблизно як фіксатор, накладений на коліна.

Гарна ергономіка

Неправильне положення за комп’ютером може призвести до напруги в руках, шиї та плечах. Слідкуйте за тим, щоб висота крісла була відрегульована так, щоб обидві стопи повністю торкалися підлоги. Ваша голова та спина повинні становити одну лінію, а плечі перебувати у розслабленому природному положенні. Намагайтеся тримати голову прямо і не вигинати шию. Використовуйте килимок для мишки з підтримкою для рук, це допомагає уникнути тунельного синдрому зап’ястя. Особливо важливо – не забувайте робити перерву на 3 – 5 хвилин щогодини та відволікатися від комп’ютера.

Монотонна робота, малорухливий спосіб життя, порушення обмінних процесів та відкладення солей – усе це впливає на стан суглобів. Не запускайте хворобу, уважне ставлення до свого здоров’я та наведені вище рекомендації допоможуть вам зберегти юнацьку гнучкість та легкість

Наталя СИНЯВСЬКА.

Фото: thriveglobal.com