Визнання на міжнародному рівні

Кам’янська спеціалізована дитячо-юнацька школа олімпійського резерву, яка шостий десяток років продуктивно популяризує фізкультуру і спорт, здобула визнання не лише в Придністров’ї, а й на міжнародному рівні.


 На Генеральній асамблеї Федерації легкої атлетики Республіки Молдова – заході, на якому традиційно підбивають підсумки спортивного сезону, – колективу Кам’янської СДЮШОР вручили Лист подяки. У ньому президент Федерації Анатолій Балан особливо відзначив плідну роботу тренерів-викладачів спортшколи з молодою зміною.

«Розуміючи, що для спортсменів-початківців важливі не тільки перемоги, що дають заряд оптимізму для подальших занять, а й поразки, які загартовують характер, ми регулярно проводимо змагання на базі установи додаткової освіти, – розповів Юрій Греков, який упродовж 15 років очолює Кам’янську СДЮШОР. – Це заходи не тільки для вихованців нашої школи. У День Перемоги, День міста і День Республіки відбуваються змагання з міні-футболу, перетягування канату, піднімання гирі, з боротьби тринта. Традиційними стали масові свята, присвячені Дню фізкультурника і відкриттю літнього спортивного сезону. Регулярно проводимо районні турніри з легкої атлетики, волейболу, баскетболу, футболу та інших ігрових видів спорту, пропагуючи серед населення активний спосіб життя».

Деякі з упроваджених колективом СДЮШОР змагань давно дістали статус республіканських. Наприклад, турнір з легкої атлетики, що вже півтора десятиліття збирає в Кам’янці сотні юних спортсменів із різних куточків Придністров’я та Молдови. У 2011 році за ініціативою тренера вищої категорії Василя Лисого відновилося після більш ніж 20-річної перерви проведення республіканського турніру з метання диска та штовхання ядра. На «День метальника» в Кам’янку приїжджають збірні різних спортшкіл, і вихованці Василя Лисого – завжди в лідерах з особистої першості та в командному заліку.

Сам же Василь Іванович за підсумками 2021 року удостоєний Листа подяки Європейської федерації легкої атлетики та срібного нагрудного знака континентального форуму. Таким чином European Athletics відзначив 40-річну плідну працю тренера, що вписав одну з найяскравіших сторінок у літопис відділення легкої атлетики Кам’янської спортшколи. Серед вихованців Василя Лисого – майстри спорту міжнародного класу Лариса Штирогришна (чемпіонка СНД, рекордсменка світу з метання молота) і Вадим Храновський (учасник Олімпійських ігор 2004 та 2008 років); рекордсмени ПМР та Молдови Андрій Філіппов (призер чемпіонату країн СНД) і Микола Чебан (призер Кубка Європи в рамках I Європейських ігор). Особлива гордість Василя Івановича – доньки. Людмила – переможниця та призерка Балканіади, учасниця чемпіонату світу в Чилі та ЮАР. Євгенія двічі представляла наш край на юнацьких іграх країн СНД, а нині разом із батьком готує майбутніх олімпійців.

У 2021 році вихованці цього родинного тандему не раз ставали переможцями республіканських і міжнародних змагань. Особливо відзначилися Валерія Прокопенко й Олександр Мазур, які сумлінно тренуються в групі спортивного вдосконалення. Олександр відновив юнацький рекорд Молдавії у штовханні ядра, який тримався 11 років. Спортсменові вже підкорилася відмітка в 17 м 85 см. Він і зараз не зменшує тренувальний темп. Разом із наставниками щодня по декілька годин відпрацьовує в секторах для метання кожен рух, прагне до нових досягнень – таких само яскравих, як у Валерії, що завоювала в найгострішій конкурентній боротьбі з п’ятнадцятьма сильними дискоболками бронзову медаль чемпіонату Балканських країн із легкої атлетики.

Попереду в юних легкоатлетів та їхніх наставників новий тренувальний рік. Немає сумніву, що завдяки прагненню спортсменів і знанням тренерів, помноженим на багатий досвід, він буде не менш успішним, ніж 2021-й: з новими рекордами та яскравими перемогами, що й надалі прославлятимуть Кам’янську СДЮШОР за межами нашої республіки.

На фото ви, шановні читачі, бачите заслужених тренерів ПМР Юрія Грекова та Василя Лисого з нагородами Федерації легкої атлетики РМ і European Athletics


Ніна ПАНАЇДА.