COVID-19 продовжує наступати

Після новорічних канікул та веселих святкових днів у нашій республіці почала зростати хвиля захворювань на коронавірусну інфекцію.

 Причини цього стрибка прості: на свята люди ходили одне до одного в гості, забуваючи про дотримання соціальної дистанції, не носили медичних масок (хто ж їх одягає за святковий стіл), імовірно обнімалися та цілувалися, вітаючи одне одного зі святами. Тобто, втратили пильність. Тому й результат такий. Звичайно, участь у заходах, що проводилися на відкритому повітрі, на природі, не дала негативних наслідків, а от у приміщеннях був ризик заразитися. Таким чином, по республіці відбулося зростання кількості хворих на 11 %.

Нині відзначається також сезон гострих респіраторних вірусних захворювань, а тому перевищення епідеміологічного порогу зазвичай припадає на кінець січня – початок лютого. Про це розповіла на Радіо 1 Інна Паладі – заступник головного лікаря з санітарно-епідеміологічного забезпечення ДУ «Республіканський центр гігієни та епідеміології».

Фахівець вважає, що необхідно берегтися не лише від коронавірусу, але й від сезонних захворювань: треба одягатися по погоді, не переохолоджуватися, вживати вітаміни. Це нас може надійніше захистити від захворювань.

Президент нагадує. На засіданні Оперштабу Вадим Красносельський звернув увагу на необхідність дотримання карантинних вимог, посилення контролю з боку правоохоронних структур за виконанням правил поведінки в громадських місцях: носіння масок, дезінфекцію рук тощо. Люди перш за все повинні самі потурбуватися про своє здоров’я. Не створювати великі черги в магазинах чи де-інде, не забувати про миття рук, використовувати антисептичні засоби, провітрювати приміщення, робити вологе прибирання, навчитися чхати в зігнутий лікоть, кашляти в серветку. Це ніби й прості засоби профілактики, але вони дієві. Таке ставлення до себе та оточення необхідно прищепити й дітям.

Омікрон. Цей штам коронавірусу відрізняється від попередніх великою кількістю мутацій, має підвищену заразність. Учені вважають, що він розвивався в організмі людей з ослабленою імунною системою. Організм не міг боротися з вірусом, що потрапив усередину, адаптувався там і прижився. Він на 70 % швидше передається, ніж його попередники. Відомо, що захворювання омікроном протікає набагато легше. Вчені мають думку, що саме цей вірус стане завершальним етапом пандемії. Дехто вважає, що захворювання торкнеться ще багатьох людей, але хвороба протікатиме легше, і вони швидше одужають.

Сподівання. Багато хто сподівається, що вже незабаром коронавірус перейде в розряд сезонних хвороб. Дослідники нібито й не заперечують. Цілком можливо, що нинішній спалах цієї інфекції буде останнім.

Вакцинація – наше все. 18 січня виповнився рівно рік відтоді, як у Росії розпочалася масова вакцинація від COVID-19. У Придністров’ї громадяни також долучилися до неї й до сьогодні не нехтують простими правилами захисту. Десятки тисяч придністровців, як і мільйони людей у всьому світі, вакцинувалися, дехто вже й ревакцинувався.

Переважна більшість населення нашої держави переконана, що щеплення допомагає полегшити перебіг захворювання. Звичайно, ніхто не може гарантувати на всі 100 %, що людина не захворіє після щеплення, але ж хвороба переноситиметься набагато легше. Нині в республіці отрима-
ли 2 дози вакцини 136 677 громадян. Це близько 30 % дорослого населення. Активно триває й ревакцинація. Відзначається зростання свідомості громадян, які вибирають для себе такий спосіб захисту від вірусної інфекції. 44 833 людини вже здійснили процедуру ревакцинації, тобто 25 % від усіх вакцинованих.

Статистика свідчить. Міністерство охорони здоров’я Придністров’я щоденно оприлюднює
статистичні дані щодо кількості захворілих та померлих від ковіду громадян, а також інформує, скільки людей вже зробили щеплення, які вакцини є на день нинішній у лікувальних установах. Отже, станом на 21 січня зафіксовано 1 992 померлих від ковіду людей, а за весь час підтверджено 86 254 випадки інфікування. Зрозуміло, що цифри міняються постійно.

За даними МОЗ у Придністров’ї щеплюють вакцинами Moderna, Sinovac і Sputnik V. Вакцина Pfizer є в достатній кількості для введення другої дози.

Фахівці переконані, що окрім великого запасу вакцини, необхідно розбудити й свідомість громадян, які самі подбають про своє здоров’я, а також про здоров’я своїх близьких

Уляна БОНДАРЧУК.

Фото: https://market.yandex.ru/