Метаморфози придністровської столиці

Незабаром центр міста Тирасполя чекають значні зміни. Тут відбудеться ще один етап реконструкції, який передбачає створення музейного кварталу.

 З ініціативи Глави нашої держави новий, небувалий за масштабами Придністровський державний музей представить історію нашого краю з найдавніших епох аж до сьогодні. Сам музейний квартал, у свою чергу, стане продовженням і новою частиною Катерининського парку столиці.

Проектні розробки в цьому напрямку обговорили на робочій нараді за участю Президента ПМР Вадима Красносельського, столичного градоначальника Олега Довгопола, керівника Держслужби з культури Марії Кирмиз, а також групи проектувальників, що представила досить фундаментальні та конкретні напрацювання, які можна побачити на власні очі.

Учасники наради говорили й про долю будівель, розташованих на території майбутнього музейного комплексу. Ті з них, які представляють історичну цінність, належить зберегти й реставрувати, а старі, що вносять архітектурний дисонанс, та випадкові споруди доведеться знести. Планується й будівництво нових корпусів, а підвальні приміщення спеціально переобладнати під фондосховища.

У планах реконструкції – оновлення водопровідної мережі та системи теплопостачання дільниці. Автори проекту пропонують встановити міні-котельні для кожної будівлі, що дасть можливість забезпечити кожній із них необхідний температурний режим, адже умови зберігання різних типів експонатів теж дуже різні.

На просторих площах майбутнього музейного кварталу довга та багата історія Тирасполя та Придністров’я стане доступнішою для тираспольчан та гостей столиці. Стародавні культури та середні віки, смутні часи Дикого поля, період перебування у складі Російської імперії, світові війни та революції, перемога над фашизмом, потужний підйом і розквіт у радянську епоху, трагічний та героїчний період початку 90-х, подальша історія розвитку ПМР як незалежної держави – усе це буде представлено відвідувачам майбутнього Придністровського державного музею так, як раніше тільки мріялося.

Зрозуміло, вся територія кварталу одночасно буде також місцем дозвілля та парковою зоною, тому питання благоустрою – одне з найактуальніших. До речі, набережна Дністра, що примикає до музейного комплексу, теж підпадає під реконструкцію, а в подальшій перспективі упорядкування та оновлення чекає територію міського пляжу, аж до гребної бази. Нинішнього року розпочнуться будівельні роботи безпосередньо на музейній ділянці, нові об’єкти якої будуть наповнювати різноманітними експонатами відповідно до проектного плану.

Значною частиною комплексу стане й столичний об’єднаний музей, якому належить готуватися до чималих змін. Про підготовку та перші кроки в цьому напрямку розповіла журналістам директор Алла Мельничук, яка зазначила, що усвідомлення спільності історичного шляху в найменших подробицях має бути представлене в новому варіанті. Нині фахівці вивчають колекції в усіх музейних установах республіки, а найкращі з них стануть експонатами історичного кварталу. Він має виглядати не лише пізнавально, а й викликати захоплення у відвідувачів.

Згідно з задумом, будуть створені експозиції, артефакти та експонати яких перенесуть відвідувачів у минуле, сприятимуть відчуттю духу кожного історичного періоду, кожної епохи. Важливим історичним подіям буде приділено окрему увагу, так само, як і видатним особистостям, які народилися і жили в нашому краї.

Діорами, картини, музичний супровід, звуковий ряд – усе це вже в недалекому майбутньому, а поки що очікуватимемо на початок будівництва нового історичного кварталу, який розпочнеться вже нинішнього року

Iрина МАСЛОВА.

Фото IA»Новости Приднестровья».