Перетворення Бендер триватиме й у 2022 році

Президент Придністров’я приділяє увагу питанням перетворення інфраструктури міста Бендери. Зокрема про плани на поточний рік говорили на нараді, в рамках якої до розмови були запрошені глава міської адміністрації Роман Iванченко та директор міського краєзнавчого музею Олександр Тихонов.

 У центрі уваги – ремонт набережної, на упорядкування якої виділено 10 млн рублів. Особливим проектом стане також реконструкція та переоснащення Меморіального музею Бендерської трагедії.

Нинішнього року місто готується до відзначення особливої дати – 30-річчя Бендерської трагедії. Це біль, який так і не вщух для всього Придністров’я навіть через десятки років. «Розповісти та показати правду», – таке завдання поставив Президент Вадим Красносельський. Таким чином, у місті реконструюють музей Бендерської трагедії. «Це дуже важливо для історії, щоб не спотворили й не перекрутили, не оббрехали її. Ми бачимо, як деякі політики, митці з боку Молдови висловлюються про той час, називаючи Росію окупантом. Говорячи про боротьбу за єдину Молдову, вони абсолютно не беруть до уваги те, що проти мирного населення були застосовані збройні сили, агресія. Я говорив уже неодноразово, на жаль, жодна посадова особа сусідньої Молдови не те що не взяла на себе відповідальність, ніхто навіть просто елементарно не покаявся за скоєний гріх, братовбивство, коли вбивали мирних людей – жінок, старих людей, дітей. Ми маємо показати, що було насправді, ми маємо показати правду», – зазначив Президент Придністров’я Вадим Красносельський.

Глава держадміністрації міста на Дністрі Роман Іванченко розповів, що в музеї Бендерської трагедії планують зробити кілька локацій. Готується також і онлайн-версія експозиції –
екскурсію можна буде пройти віртуально. «Має місце й така цікава ідея: зробити кілька локацій інтерактивними. Щоб музей був привабливий для молоді, нам треба враховувати її прагнення, виховувати в новому форматі. Зараз ми звільняємо зал від експонатів, щоб виконати чорнові роботи, здійснити заміну інженерних мереж. Згодом, після затвердження загальної концепції, приступимо до ремонтних робіт. Наше завдання – до 19 червня відкрити оновлений музей», – підкреслив Роман Іванченко.

Говорили на нараді з Президентом і про ще один запланований до реконструкції об’єкт. У Бендерах з’явиться нова локація в туристичному маршруті – турецький підвал. Його знайшли під час шляхових ремонтних робіт. Новина облетіла всі соціальні мережі, ажіотаж серед придністровців був і донині залишається великим. «Це вже свідчить про високий інтерес до історії нашого міста. Підвали ми обстежили та законсервували їх, щоб гарантувати безпеку громадянам. І згідно з дорученням складений план того, як зробити це місце туристичною пам’яткою», – розповів глава держадміністрації Бендер.

Крім того, Роман Іванченко зазначив, що поставлене Президентом завдання з відновлення та упорядкування діючих, а також створення нових рекреаційно-розважальних ділянок втілюється в життя досить активно. Наприклад, на реконструкцію чергових об’єктів – міської набережної та парку «Октябрський» виділено близько 10 млн рублів. «Звичайно, оновлений парк максимально відповідатиме його попередній концепції. До того ж, з’являться додаткові локації, цікаві зони для всіх категорій громадян. Також необхідно враховувати безпосередню близькість РАЦСу біля набережної, тут передбачена відповідна фотозона для молодят. Упевнений, що це місце заграє новим життям», – підкреслив Роман Іванченко.

На нараді зазначалося, що роботи з реконструкції набережної та парку заплановані й здійснюватимуться в декілька етапів

Марія КРАВЕЦЬ.

Фото прес-служби Президента.