Козакам є чим пишатися

У центрі Слободзеї 16 січня відбувся урочистий схід козаків, присвячений 30-й річниці створення Слободзейського козацького округу Чорноморського козацького війська.

 Святковий захід відбувся біля будівлі, нещодавно виділеної правлінню СКО.

Нове приміщення освятив окружний священик, настоятель храму Успіння Пресвятої Богородиці східної частини Слободзеї, протоієрей Григорій Буду.

На урочистість прибув отаман ЧКВ генерал-майор І. П. Небейголова.

Звертаючись до присутніх, отаман зазначив, що в 1992 році одними з перших на захист молодої держави вийшли й козаки-чорноморці. «Ми разом вистояли й захистили нашу землю, і тепер наші діти, онуки живуть під мирним небом», – сказав Ігор Петрович. Він наголосив, що завдання з захисту рубежів держави для козаків і нині не втрачає своєї актуальності й подякував усьому складові СКО за згуртовану роботу, побажав козакам здоров’я, щастя, миру і добробуту.

Отаман Слободзейського козацького округу Олександр Семчак звернувся до особового складу з такими словами: «Козацтво протягом своєї історії завжди було опорою та захистом держави. Духовне і патріотичне виховання, прикордонна та інша державна служба з захисту народу Придністров’я, збереження дідівських традицій і віри православної були проголошені тридцять років тому і залишаються донині головними завданнями козацького руху. Заслуга нашого округу в тому, що, зберігаючи традиції своєї культури, двічі на рік ми посвячуємо молодь у козаки. Радує те, що до наших лав приходить саме молодь, чоловіки середнього віку і жінки».

Зазначимо, що історія Слободзеї нерозривно пов’язана з козацтвом. Понад 232 роки тому під час російсько-турецької війни (1787 – 1791 рр.), саме в Слободзеї, в районі школи № 2, був заснований кіш (головна резиденція) вірних козаків чорноморських. На цьому місці встановлено поклінний хрест.

У 1992 році прийняли рішення про відродження Слободзейського козацького округу, про що було оголошено у храмі Архангела Михаїла на сході нащадків козаків-чорноморців, які проживають у районі. На сьогодні у складі СКО понад 400 осіб. До округу входять чотири станиці та п’ять куренів.

Найактивніші представники Слободзейського козацього округу на сході були удостоєні нагород ЧКВ за збереження єдності козацьких рядів, захист віри, духовності та безпеки республіки. Вручив нагороди отаман Ігор Небейголова. Козакам є чим пишатися!

Олег ГАВРИЛЕНКО.

Фото автора.