Оперштаб – про головне

На черговому засіданні Оперативного штабу при Президентові з профілактики та запобігання розповсюдженню коронавірусу зазначалося, що станом на 17 січня носіями COVID-19 є 1 628 придністровців, з яких 791 особа лікується в стаціонарах.

Як це виглядає на місцях: у Слободзейському госпіталі лікується 230 хворих, у Рибницькому – 78, у Дубоссарському – 51, у Бендерському стаціонарі на базі міської лікарні перебувають 188 пацієнтів, у Тирасполі на базі Республіканської клінічної лікарні – 244.

Важко хворіють 175 осіб, або 22 % від загальної кількості госпіталізованих, до реанімації потрапили 23 пацієнти, п’ятеро підключені до апаратів штучної вентиляції легень. У домашніх умовах лікувалися 837 громадян, та в період з 10 по 16 січня 64 з них довелося перевести до стаціонарів. Кількість інфікованих дітей становить 31 особу, тобто на 6 більше, ніж минулого тижня.

Вадим Красносельський нагадав учасникам наради про необхідність забезпечити ліжко-місцями медичні установи на випадок зростання кількості пацієнтів, оскільки останніми днями спостерігається збільшення захворілих. Говорили про своєчасну госпіталізацію громадян та постійний системний зв’язок із тими, хто перебуває на домашньому лікуванні. Президент доручив посилити кадровий склад кризових центрів. Відзначено, що запроваджена в листопаді минулого року практика КТ-обстежень амбулаторних хворих підтверджує свою ефективність. Із 781 обстежених 205 були госпіталізовані, що дозволило не допустити погіршення стану пацієнтів та вчасно надати кваліфіковану медичну допомогу в умовах спеціалізованого стаціонару.

Щодо досліджень: протягом тижня досліджено 6 922 проби біоматеріалу. Факт захворювання у звітному періоді підтвердився у 1 161 випадку. Середньодобова кількість інфікованих досягла 166 випадків, тоді як тижнем раніше становила 99.

Загалом у Придністров’ї за час пандемії зафіксовано 86 254 факти інфікування COVID-19. Не впоралися з хворобою 1 992 носії вірусу – 2,3 %, 81 844 особи – 96 % інфікованих одужали. В умовах обов’язкової самоізоляції перебувають 812 придністровців.

На нараді йшлося про забезпечення комфортного температурного режиму в лікарняних палатах. За потреби там встановлюють калорифери. Президент наголосив, що в резерві МВС є достатня кількість обігрівачів. Головним лікарям доручено негайно направити заявки на агрегати та забезпечити госпітальні приміщення теплом.

Учасники наради обговорили ще одне важливе питання – профілактику ДТП за участю карет служби швидкої медичної допомоги. Для підвищення рівня культури керування та безпеки на дорогах для водіїв машин швидкої допомоги організовані лекційні заняття, а також складання іспитів на знання правил дорожнього руху.

Йшлося і про усунення співробітниками Державного управління з надзвичайних ситуацій наслідків негоди, що мали місце 14 та 15 січня (аварійне вимкнення електроенергії в декількох населених пунктах республіки та падіння дерев). Про це поінформував міністр внутрішніх справ Віталій Нягу.

До Оперштабу надійшов запит від керівництва Придністровського держуніверситету ім. Т. Г. Шевченка про надання дозволу на проведення другого туру профорієнтаційної олімпіади в період з 18 по 22 січня. Передбачається, що в заході візьмуть участь понад дві сотні випускників шкіл. Призери матимуть додаткові бали для вступу до держуніверситету. Керівництво вишу запевнило, що готове до проведення заходу з обов’язковим дотриманням санітарно-епідеміологічної безпеки.

За звітний період 1 777 придністровців пройшли повний курс вакцинації. Усього в республіці від COVID-19 щеплено 136 677 осіб, або 35,6 % дорослого населення. З 10 по 16 січня ревакциновано 8 604 особи, всього курс ревакцинації пройшли 44 833 мешканці Придністров’я

Аліса КОХАНОВА.

Фото ІА «Новости Приднестровья»