Ефективна робота законодавців

У рамках першого пленарного засідання весняної сесії Верховної Ради депутати 19 січня розглянули й ухвалили низку важливих законопроектів, які стосуються функціонування різних сфер діяльності держави.

За повідомленнями прес-служби вищого законодавчого органу влади, народні обранці затвердили державну програму виконання наказів виборців на 2022 рік. Депутати розпочали реалізацію запланованих робіт із благоустрою 33 округів. Список формувався впродовж 2021 року. Здебільшого придністровців хвилюють проблеми освітлення, стану доріг і тротуарів, заміна вікон у під’їздах багатоповерхівок. На кожен виборчий округ у республіканському бюджеті депутати заклали, як і минулого року, по 350 000 рублів. На сьогодні кошториси витрат визначені на двох округах.

За словами депутата Верховної Ради по столичному виборчому округу № 30 «Кіровський» Григорія Дяченка, у 2022 році в Кіровському мікрорайоні Тирасполя заплановано встановити світильники на неосвітлених територіях. «Є місця, де відсутні тротуари. Це, зокрема, підходи до залізничних переходів. Планую направити кошти й на поліпшення якості води. У нас на Кіровському є ділянки, де старий водогін, відповідно, минулого року ми розпочали роботу, частину водопроводу замінили. Я думаю, що разом із водоканалом цю роботу буде продовжено», – підкреслив парламентарій.

Складено план робіт і за наказами мешканців округу № 20 «Первомайський». До нього належать населені пункти Слободзейського району. Депутат Верховної Ради цього округу Олег Василатій розповів, що продовжиться розвиток школи футболу в Чобручах. У планах – придбати техніку для догляду газону футбольного поля. Також будуть задоволені прохання, що надійшли від навчальних закладів та сільських амбулаторій округу.

У міру формування кошторисів видатків на інших виборчих дільницях програма виконання наказів доповнюватиметься.

В інтерв’ю парламентській прес-службі Голова Верховної Ради Олександр Коршунов розповів про плани на весняну сесію. Він зазначив , що законодавці продовжують акцентувати увагу на мінімізації наслідків пандемії як для економіки, так і для рівня життя громадян в умовах геополітичної невизнаності та нестабільної ситуації. «Соціальна сфера становить досить велике і важливе коло питань, які необхідно розв’язувати перманентно. Виборці звертаються до депутатів із проханнями, питаннями, проблемами. Часто саме на основі цих звернень і відпрацьовуються, розробляються зміни до чинного законодавства. Плин життя змінює суспільство та навколишній світ, тому корегування чинного законодавства, на мою думку, – це нормальний процес, і як показала міжнародна практика, діє в багатьох державах», – сказав Олександр Коршунов.

Керівник вищого законодавчого органу наголосив, що Верховна Рада та депутати у своїй законотворчій діяльності орієнтуватимуться також і на цілі та завдання, поставлені Президентом Вадимом Красносельським у щорічному посланні до органів державної влади та управління.

Голова ВР ПМР підкреслив, що майже всі пункти, позначені Главою держави, були виконані. Зокрема підвищення заробітних плат та пенсій, допомоги з материнства та дитинства. Олександр Коршунов зауважив, що парламентарії разом з Урядом здійснили велику роботу з формування збалансованого за доходами та видатками бюджету на 2022 рік, продовжили працювати над оформленням державних програм, у тому числі таких важливих як забезпечення житлом дітей-сиріт та виплат відновлених радянських вкладів, виконали певний обсяг робіт щодо пошуку джерел фінансування Дорожнього фонду, Фонду розвитку меліорації, підтримки АПК, продовжили роботу з удосконалення закону про держзакупівлі.

Олександр Коршунов зауважив, що Верховна Рада у своїй роботі й надалі орієнтуватиметься на пункти, зазначені у Стратегії розвитку ПМР до 2026 року. Саме цей важливий документ органи державної влади приймають до уваги під час прийняття управлінських рішень

Микола ЮРКЕВИЧ.

Фото  прес-служби Верховної Ради.