Президент: «Ми звіримо годинник, перевіримо ще раз орієнтири й продовжимо роботу»

У рамках розширеної наради з керівниками органів державної влади та управління Президент ПМР Вадим Красносельський 20 січня оголосив щорічне президентське Послання. Зупинимося коротко на головних його пунктах.

Через пандемійні обставини нараду провели в режимі відеоконференції. На зв’язку з Президентом були більш ніж півсотні посадових осіб, керівники державних ЗМІ та прес-служб.

Президент Придністров’я зупинився на основних підсумках 2021 року і зокрема відзначив, що минув він для Придністров’я, як і для всього світу, в умовах упертої боротьби з поширенням COVID-19. Антикоронавірусну роботу в республіці Вадим Красносельський вважає задовільною. Він подякував усім, хто до неї залучений.

Минулого року зарплати бюджетників і пенсії зросли, пільг нікого не позбавили, тарифи ЖКГ не збільшувалися, курс валют був стабільний.

Глава держави нагадав про широке оновлення соціальної інфраструктури. Він не залишив без уваги ліквідацію корупційних схем у газовій галузі, банківській сфері, митному секторі, на деяких держпідприємствах.

Важливими підсумками минулого року були названі вибори депутатів Державної Думи РФ і Президента ПМР. Вадим Красносельський висловив подяку громадянам за надану йому довіру – повторне обрання на пост глави придністровської держави.

Президент звернувся з Посланням до органів державної влади та управління. За його словами, за основу були взяті положення розробленої на вісім років і успішно реалізованої Стратегії розвитку республіки. «По суті, це звід завдань на рік. Документ традиційно підготовлений з розбивкою на блоки за напрямками: політична стабільність, економічна самодостатність, соціальна справедливість і регіональна політика», – написав у своєму телеграм-каналі Глава держави. «Така розбивка зручна в роботі, стала звичною для посадових осіб і зрозуміла кожному придністровцю. Ми звіримо годинник, перевіримо орієнтири й продовжимо роботу», – підсумував Вадим Красносельський.

Президентські доручення зібрані блоками. Перша група завдань стосується забезпечення політичної стабільності. Вони адресовані Уряду ПМР, МЗС, Міністерству оборони, МДБ, МВС, Мін’юсту, Слідчому комітету, Прокуратурі ПМР, Державному митному комітету, Міністерству цифрового розвитку, зв’язку та масових комунікацій, Держслужбі управління документацією та архівами, Центрвиборчкому, республіканській судовій владі.

У Посланні Президента ПМР органам державної влади та управління є доручення Уряду про проведення ревізії правових актів у кожній галузі правовідносин. Уряд повинен продовжити координацію заходів контролю громадською палатою та Загальнопридністровським народним форумом у різних напрямках взаємодії громадян із державою, зокрема на об’єктах Фонду капітальних вкладень.

Вадим Красносельський націлив Міністерство закордонних справ сприяти стабільному функціонуванню переговорного процесу. Відомство, як і раніше, докладатиме зусиль для підтримки миротворчої операції під егідою Російської Федерації, сприятиме стабільному функціонуванню переговорного процесу з молдо-придністровського врегулювання, не допускатиме спроб руйнування переговорного формату «5+2». Також МЗС у взаємодії з міжнародними партнерами домагатиметься від молдовської сторони участі в мирному переговорному процесі й виконання нею раніше взятих на себе зобов’язань, переговорними методами домагатиметься поліпшення ситуації в транспортній галузі, що постраждала від блокадних заходів України та Молдови.

Зовнішньополітичному відомству доручено сприяти органам державної влади республіки в налагодженні двосторонніх контактів із міністерствами й відомствами Російської Федерації та регіонами Росії.

Вадим Красносельський доручив МВС реалізувати заходи другого етапу концепції громадського порядку і безпеки в ПМР.

«Посилити роботу з протидії протиправним діянням, що здійснюються з використанням інформаційних технологій. Продовжити вживання заходів із профілактики та запобігання поширенню на території республіки нової вірусної інфекції», – заявив Президент.

Також необхідно продовжити реалізацію Загальнореспубліканського плану з протидії корупції.

Президент націлив відомство на подальше вдосконалення механізмів інформаційно-правової доступності та відкритості органів внутрішніх справ.

МДБ доручено активізувати роботу з виявлення співробітників іноземних спецслужб і припинення їх діяльності в Придністров’ї.

«Провести у виконавчих органах державної влади ПМР, на підприємствах, в установах і організаціях контрольні та перевірочні заходи, спрямовані на виявлення недоліків і порушень вимог законодавства в галузі захисту державної таємниці та інформаційної безпеки», – сказав Вадим Красносельський.

Ще одне доручення стосується діяльності Оперативного штабу з боротьби з тероризмом. Також МДБ пропонується удосконалювати охорону держкордону ПМР, підвищувати рівень матеріально-технічного забезпечення прикордонних органів і професійну етику поведінки військово-службовців, які спілкуються з громадянами в пунктах пропуску.

Президент ПМР Вадим Красносельський окреслив завдання і для Міністерства юстиції: створити еталонну електронну базу законодавства ПМР.

Державному митному комітету Президент доручив розширити перелік митних процедур, що здійснюються в електронному вигляді. Він також націлив ДМК на спрощення та впорядкування митних операцій з доставки товарів та їх зберігання.

Співробітникам Прокуратури належить здійснити перевірки в органах влади на предмет того, як вони дотримуються норм закону «Про звернення громадян, юридичних осіб, а також громадських об’єднань». «Перевірити некомерційні організації, статутами яких передбачена участь у протидії корупції, на предмет відповідності їхньої діяльності цілям, заявленим у статуті», – продовжив Президент. Також працівникам відомства пропонується активізувати інформаційно-просвітницьку роботу. Презентації, агітаційні та інші наочні матеріали з актуальних напрямків повинні просвіщати громадян, тим самим запобігаючи порушенню закону.

Серед завдань на 2022 рік Міністерству оборони належить підвищити якість підготовки професійних кадрів, вдосконалювати систему військової освіти та виховання особового складу Збройних сил, а також покращити матеріальне забезпечення військовослужбовців.

Керівництву Центральної виборчої комісії доручено продовжити підготовку і навчання професійного кадрового складу виборчих комісій. Глава держави також підкреслив необхідність правової освіти молодих і майбутніх виборців.

Перед Мінсоцзахисту Вадим Красносельський поставив низку завдань із держпідтримки громадян, наприклад, розширити житлову держпрограму для молодих сімей, вжити додаткових заходів щодо підвищення рівня життя громадян, які мають дітей, і підтримки багатодітних сімей. Міністерство продовжить практикувати заходи з популяризації сімейних цінностей у суспільстві та зміцнення інституту сім’ї.

Мінцифри продовжить розвиток інформаційних систем. Зокрема, Президент доручив створити автоматизований Державний земельний кадастр ПМР, триватиме розвиток «Порталу державних послуг», шляхом подальшого переведення держпослуг в електронну форму.

У щорічному Посланні Президент позначив для придністровських ЗМI основні теми цього року. Пріоритетними напрямками є держпрограми підтримки підприємництва, трудова зайнятість, сімейні цінності, ЗСЖ і туризм.

Судовим органам доручено підвищити доступність правосуддя для громадян шляхом цифрування процесу: необхідно більше використовувати цифрові технології й підвищувати кваліфікацію працівників.

Глава держави Вадим Красносельський доручив Міністерству просвіти продовжити впровадження інформаційно-комунікаційних освітніх технологій і сервісів у навчальний процес. Йдеться про розширення кількості організацій освіти, які перейшли на «Електронний журнал», і про повноцінне функціонування порталу «Електронна школа Придністров’я». Також Президент націлив Мінпрос на реалізацію практико-орієнтованої (дуальної) системи навчання.

У галузі економіки й фінансів Глава держави поставив завдання розробити в Придністров’ї програму розвитку промисловості. Буде продовжена реалізація проектів «Купуй придністровське!» та «Бізнес-школа», а також розвиток туристичної інфраструктури.

Президент ПМР Вадим Красносельський поставив низку завдань перед Придністровським держуніверситетом імені Т. Г. Шевченка. Зокрема, вишу необхідно завершити створення багатофункціонального центру цифрової освіти «IT-Квантум», інтерактивного освітнього середовища «Електронний університет» і виконати держзамовлення на підготовку фахівців для всіх галузей народного господарства республіки.

У Придністров’ї мають намір відкрити кардіологічний центр високотехнологічної допомоги, де пацієнтам надаватимуться послуги з катетеризації та серцево-судинного стентування. Таке доручення було дано Міністерству охорони здоров’я під час оголошення Послання. Боротьба з коронавірусом триває. Для тих, хто перехворів, потрібно впроваджувати програму з реабілітації.

Глава держави доручив Держслужбі з культури та історичної спадщини організувати роботу з оновлення книжкового фонду установ бібліотечної мережі міст і районів республіки, поповнити його книгами російською, молдавською та українською мовами коштом Фонду розвитку і стимулювання територій міст і районів республіки. Належить також розширити реалізацію міжнародних культурних проектів на території Придністров’я та активізувати участь придністровських творчих колективів у фестивалях за кордоном.

Президент ПМР Вадим Красносельський доручив Держслужбі управління документацією та архівами (ДСУДА) ПМР здійснити цифрування розпорядчих документів територіальних органів влади та управління за радянський період.

Держслужбі екологічного контролю та охорони навколишнього середовища наказано вдосконалювати проведення держконтролю (нагляду) з охорони та збереження надр, водних біоресурсів, мисливських і лісових ресурсів. Відомству також необхідно продовжити боротьбу з амброзією.

Вадим Красносельський доручив держадміністраціям розвивати туристичну інфраструктуру. Президент також визначив підпорядковані об’єкти, які необхідно побудувати або відремонтувати у 2022 році.

Послання Президента містить завдання з популяризації спорту. Профільній Держслужбі доручено протягом року організовувати спортивні заходи й традиційні проекти, наприклад, завершити роботу з передачі Республіканського стадіону в муніципальну власність міста Тирасполя. Ще одне доручення – регулярно організовувати й проводити спортивні заходи на спортмайданчиках у містах і районах республіки.

Права на пільгове житло для сімей померлих захисників ПМР закріплять у законі. Також Президент доручив Верховній Раді вдосконалити законодавство з питань обмеження зростання регульованих цін і тарифів на послуги ЖКГ. Ще одне завдання – проконтролювати, як зберігаються державні таємниці й службова інформація в самому парламенті.

Виконання завдань Послання органам держвлади та управління проконтролюють Адміністрація Президента та Уряд.

Текст Послання буде направлений в усі органи державної влади та управління.

Голова Верховної Ради ПМР Олександр Коршунов повідомив парламентській прес-службі, що законодавчий орган готовий працювати над поставленими Президентом завданнями, а депутати взаємодіятимуть з Урядом, міністерствами й відомствами, держадміністраціями та міськрайрадами.

За його словами, більшість завдань базується на Стратегії розвитку ПМР і знайома депутатам: «Частково над багатьма ми працюємо вже не перший рік, адже законодавство – це живий механізм і постійно вдосконалюється. Перед Верховною Радою поставлено низку завдань на поточний рік».

Голова Верховної Ради ПМР зазначив, що в кожному з блоків Послання (забезпечення економічної самодостатності, політичної стабільності, дотримання принципів соціальної справедливості, регіональна політика) є завдання і для депутатів.

Олена ДВОРСЬКА.

Фото прес-служби Президента.