Добра традиція – Водохресні купання

Хрещення Господнє – одне з дванадцяти найголовніших свят у християнській православній вірі.У столиці Придністров’я 19 січня його зустріли водохресними купаннями на міському пляжі. Для безпечного та комфортного перебування громадян фахівці МВС республіки підготували майданчик, обладнаний усім необхідним.

Активна підготовка до зимового купання розгорнулася на березі Дністра з раннього ранку. На воді встановили спеціальну дерев’яну споруду з поручнями та сходами для безпечного занурення у воду. Від наметів для переодягання дерев’яними дощечками вимостили доріжку до води. З метою безпеки та застереження травм ці кладки ретельно посипали сіллю, щоб запобігти обмерзання та утворення льодової скоринки, яка може поранити ноги.

Протоієрей Сергій Вербицький, благочинний Центрального округу, розпочав освячення вод Дністра з молитви. З піснею він занурив хрест у воду, що ознаменувало початок свята. Він же став першим, хто занурився в ополонку.

«Люди повинні, перш за все, думати про духовне. Навіть купання в освяченій воді не омиє гріхів так, як це робить таїнство сповіді», – наголосив священнослужитель.

Перебіг події відбувався під пильним наглядом служб безпеки. На під’їзді до пляжу чергувала машина ДАІ. Протягом усього дня служба дорожньої безпеки регулювала потік машин, які прибували на свято. Так само біля наметів чергували співробітники міліції та лікарі швидкої допомоги. Однак найбільша відповідальність цього дня була покладена на плечі рятувальників. Вони позмінно провели весь день на свіжому повітрі поруч із місцем купання. Підбадьорювали та давали слушні поради тим, хто здійснює цей обряд вперше. Звільняли поверхню споруди від льоду, що намерзав, і чистили воду.

З метою попередження небезпечних ситуацій штаб ЦЗ розмістив стенд з інформацією «Обережно: тонкий лід!», «Що робити, якщо людина провалилася під лід?», «Надання першої допомоги». Ці дані виявилися корисними не тільки для тих, хто занурювався в купіль, але й для багатьох із тих, хто прийшов цього дня підтримати своїх близьких. Уважніше за інших ілюстрації вивчали діти, а рятувальники з задоволенням пояснювали незрозумілі для них моменти.

Усі охочі могли пригоститися гарячим солодким чаєм і погрітися в наметі біля буржуйки. Навколо панувала доброзичлива атмосфера, багато хто зустрічав своїх добрих знайомих. У такі моменти особливо тепло ставало на душі.

Серед тих, хто проявив силу волі та характер, пірнаючи в освячені води Дністра, не було чисельної переваги між чоловіками й жінками. Представниці прекрасної статі почули безліч компліментів. Тираспольчанка Аліна Боброва, наприклад, занурюється в ополонку на Водохресні вже вдесяте. Вона розповіла, що одного разу разом із друзями випадково стала свідком цього таїнства і їй захотілося випробувати себе. До цього процесу дівчина поставилася серйозно: цілий рік загартовувала організм і прислухалася до медичних рекомендацій. «Це моє ювілейне купання. Коли виходиш із води, мурашки по шкірі. Відчуття таке, ніби заново народилася. Всім рекомендую, ці почуття ні з чим не порівняти», – поділилася своїми захопленими емоціями дівчина.

Мороз і сонце, день воістину чудовий. Хтось занурювався у воду з молитвою, хтось випробовував свій дух на міцність. У будь-якому разі це свято єднає в собі добру традицію та приємне і гарне проведення часу

Олександра ТИМКО.

Фото Катерини Ананської.