Шматочок літа серед зими

Ніщо не розкаже про людину краще, ніж її творіння. Усе, що на душі, все, що оточує, всі думки можна прочитати, просто дивлячись на роботи певного майстра. Через яскраві та незвичайні картини свою душу вирішив показати художник та різьбяр по дереву Валерій Липський, який став автором персональної виставки «Відкрите серце».

Експозиція була вперше продемонстрована глядачам у Тираспольському об’єднаному музеї 19 січня.
Шматочок літа серед зими – так можна схарактеризувати виставку цього майстра. Завдяки яскравим бар-ам, сміливим поєднанням кольорів та незвичайним сюжетам художнику вдалося зробити кожну картину неповторною. Як зазначає сам Валерій Іванович, роботи відображують його характер та погляди на життя.

Виставка увібрала в себе різноманітні сюжети, серед яких можна побачити пейзажі, серії картин з домашніми улюбленцями, вигаданими фантастичними героями, а також міркування на тему сенсу життя. Не обійшов стороною автор виставки й місто Тирасполь. В експозиції значну роль відіграють роботи із зображенням столиці. Тут можна побачити вулицю Каховську, старообрядницьку церкву та багато закутків міста, які зображені на картинах по-особливому, а саме так, як їх бачить художник.

У Тираспольському об’єднаному музеї це вже третя за рахунком персональна виставка Валерія Липського. Для неї автор підготував не тільки картини, а й роботи з дерева. З розповіді майстра, з деревом він почав працювати ще у дитинстві: «Мій батько роздробляв м’ясо, тому вдома завжди були гострі ножі, ось ними я і стругав усе, що міг. А професійно цим почав займатися після армії, коли почав працювати на Тираспольській фабриці сувенірів».

Про свої картини Валерій Іванович розповідає з теплом та гумором. До кожної роботи свій підхід, але обов’язковим є одне: пише майстер те, що йому хочеться у певний момент, що лежить на душі. Такий вільний підхід до роботи й створює атмосферу легкості й дитячої зацікавленості, коли знайомишся з його творіннями.

Директор Тираспольського об’єднаного музею Алла Мельничук, вітаючи художника з відкриттям виставки, зазначила: «Це яскраво, це незвично, це колоритно і цікаво за сюжетом, це нестандартно. Саме так починалися роботи Ларіонова та їх сприйняття, тому що це зображення самої людини, живої, веселої, позитивної, й роботи його це дуже гарно показують».

Використовуючи пензлики, у кожній картині автор намагається передати свій настрій та показати, що навіть серед буденних сірих днів нас завжди оточує щось неймовірне.

Ольга   СТОЯНОВА.