Вихід трьох циклонів на Чорне море за тиждень

Зима перейшла свій «часовий» екватор і лише після цього рішуче нагадала про себе. Якщо дотримуватися всіх формальностей, то стійкий перехід температури повітря нижче 0 °С у Придністров’ї відбувся 13 січня.

Отже, кліматична зима прийшла до нас у середині січня. А з 18 по 22 січня на північ Причорномор’я вийшли три «південних» циклони, що останнім часом є великою рідкістю. Найбільше проявив себе у Придністров’ї перший циклон, який вийшов центром на територію Молдови та Придністров’я 18 січня. Саме цього дня повсюдно у нас випала майже місячна норма опадів, висота снігового покриву на півночі склала 30 см, у той час як на півдні – майже втричі менше. А все через те, що південь Придністров’я опинився під впливом теплого сектору циклону, де йшов мокрий сніг із дощем, а північна територія опинилася під впливом тилової частини того ж циклону, де випадав рясний сніг. Однак ожеледні явища спостерігалися на всій території Придністров’я, а замерзання мокрого снігу на дротах і деревах викликало найбільші проблеми. До цього треба додати пориви північно-західного вітру до 17 м/с, що спричинило пошкодження дерев, обривання контактних і магістральних ліній електропередач. Через це в Придністров’ї спостерігалися перебої з електрикою, водою і теплом. Не менше проблем і з ожеледицею, яка збережеться до кінця цього тижня. «Послизнувся, впав, отямився – гіпс» – цей вислів став реальністю в нашому краї, і посмішку у багатьох жителів Придністров’я ця фраза цієї зими перестала викликати.

І якщо для мешканців Придністров’я після відходу першого «південного» циклону всі біди на цьому закінчилися, то для України та півдня Росії вони тривали. Так, 20 січня вийшов черговий «південний» циклон, який центром проходив через Одеську область, і лише південна частина Придністров’я опинилася під впливом. Однак його сила і міць були набагато слабкішими, тому під ударом стихії опинилося не все Придністров’я. Лише у південній частині республіки спостерігалися випадання крижаного дощу й утворення ожеледі, проте критеріїв стихійного лиха ці явища в нашій республіці не досягли.

І нарешті, 20 січня над Егейським морем сформувався черговий, третій потужний циклон «південного» типу, який взяв курс на північ через Туреччину до Чорного моря. Завдяки розвитку антициклону над Білоруссю, циклон, який вийшов із Туреччини, відхилився в бік Кубані, що значно знизило його вплив на територію Придністров’я і Молдови, якщо не вважати, що він сприяв проникненню холодної повітряної маси з Росії на територію Придністров’я. Тому 23 та 24 січня на нашій території спостерігалася найнижча нічна температура повітря за цю зиму, коли стовпчик термометра опускався нижче за -15 °С на півночі Придністров’я. А найбільше проблем третій циклон приніс у Крим, Східну Україну та Кубань, де спостерігалися погодні витівки, подібні тим, які ми пережили минулого тижня. Крім цього, через вплив потужного Сибірського антициклону циклони не мали змоги спокійно пройти на Схід. А це призвело до того, що наслідки примх їхньої суворої вдачі нам довелося випробувати подвійно.

Вихід трьох циклонів «південного» типу на Причорномор’я всього за тиждень – явище рідкісне. Попередніми роками були випадки їх виходів серіями один за одним, але, як правило, вони слідують один за одним з великим відхиленням траєкторії. Наприклад, якщо один виходить на Молдову, то наступний за ним через тиждень – вже на Кубань, а третій – на Туреччину. Цього разу їх просування добре «скорегував» на таку «купчастість» потужний Сибірський антициклон, що приніс сильні холоди до Сибіру. А потіснити його навіть у нинішніх циклонів, які назвати слабкими не можна, сил явно не вистачило.

У цілому ж, якщо говорити про другу декаду січня, то за режимом температури повітря вона була на 1 °С вища за кліматичну норму, а за кількістю опадів перевищила декадну норму в три-чотири рази. Хоча в окремі дні, наприклад, 11 січня, навіть у нічний час температура повітря не опускалася нижче за +1 °С і відповідала погоді пізньої осені, а 15 та 16 січня вона відповідала січневій погоді Сходу України, у нічний час опускаючись до -12 °С. Із таким запізненням, але так амбітно, ефектно й яскраво, немов отямившись після довгого сну, до нас прийшла справжня зима.

Василь   КУДИМА.