Мітинг-реквієм

У Рибниці провели мітинг-реквієм, присвячений Міжнародному дню пам’яті жертв Голокосту.

Квіти до пам’ятників рибничанам єврейської національності, загиблим у роки Великої Вітчизняної війни, поклали члени єврейської громади, глава держадміністрації В’ячеслав Фролов, голова Громадської ради Тетяна Рак.

До пам’ятного знака мучеників і жертв рибницького гетто, встановленого в тому місці, де в роки війни розташовувалося гетто, поклали квіти та запалили свічки пам’яті. Голова єврейської громади Ілля Фрейдкін розповів, як поводилися з євреями німецько-румунські нацисти. За роки війни в гетто було знищено понад три тисячі рибничан єврейської національності, включаючи маленьких дітей.

На мітингу були присутні й ті, хто в дитинстві пройшов через гетто. Вони розповіли, як у воєнний час рибничани боролися з загарбниками, як містяни допомагали євреям.

«Дуже приємно, що сьогодні тут з нами реальні свідки того жаху, того пекла, і що вони вижили у той страшний час. Гадаю, що всі присутні тут і, насамперед, представники молодого покоління повинні перейнятися і брати приклад з вашого життєвого досвіду», – зазначив В’ячеслав Фролов.

У виступах учасників мітингу лунало, що пам’ять про ті події необхідно передавати молодому поколінню, щоб більше ніколи не допускати їх повторення.

Пам’ять жертв Голокосту також вшанували біля пам’ятника жертвам фашистів. Тут у 1974 році були перепоховані останки 48 євреїв – в’язнів гетто і в’язниці, яких заживо поховали нацисти в березні 1942 року.

А в музеї Бойової Слави виставка «Голокост. Рибницьке гетто» ознайомить з фактами про цю страшну сторінку в історії.

Владислав   КРИЖАНОВСЬКИЙ.