Спасибі тим, у кого є серце

Третій рік поспіль у Рибниці проводиться незвичайний захід – «Особлива ялинка» для дітей з обмеженими можливостями здоров’я.

 Історія акції, про яку ми писали в першому цьогорічному номері нашого видання, почалася під час передноворічних клопотів у 2019 році, коли рибничанка Світлана Тесса, сама мати дитини з ОМЗ, спробувала подарувати справжнє новорічне свято своєму синові Саші та іншим особливим дітям Рибниці та Рибницького району. Тепер ми можемо сказати, що це у неї вийшло, й «Особлива ялинка» живе, завдяки Світлані та добрим чарівникам –людям із великим серцем, які вміють робити добрі справи.

Як повідомила керівник проекту, виконувати новорічні бажання особливих дітей для деяких городян стало вже традицією. Листи з ялинки знімали приватні особи, представники підприємств, держадміністрації міста. Тільки люди з апарату держадміністрації зняли сім листів. Традиційно залучилися рибницькі пожежники, металурги, працівники цементного комбінату, ДУ «Архіви Придністров’я». Учні 11-го класу з 8-ї школи разом із класним керівником Світланою Соловей беруть участь в акції вже втретє. Вони взяли своєрідне шефство над хлопчиком із села Воронково, дружать із ним і приїжджають до нього в гості.

Ще один клас із 8-ї школи взяв лист дитини з багатодітної сім’ї, в якій п’ятеро дітей, а наймолодший хлопчик – інвалід. Мама в цій родині є сиротою, тому завжди хотіла мати міцну та велику родину, і це в неї вийшло. Як виявилося, 31 грудня в неї День народження. Тож хлопець отримав у подарунок розвивальні іграшки та розмальовки, а на додаток до цього учні зібрали продукти до святкового столу, прийшли в гості та привітали його маму.

Розширення кола знайомств і соціалізація дітей з особливостями здоров’я є ще однією стороною заходу. Цього року дарувальники безпосередньо налагоджували зв’язок із сім’ями й самостійно доставляли подарунки. Це додало особливої теплоти взаєминам, дозволило відчути живий відгук на зроблену добру справу.

Світлана підкреслила, що проект виходить на міжнародний рівень. І це тим більше приємно, адже бувають бажання, які практично неможливо виконати, оскільки необхідне не можна знайти в продажу на території ПМР.

«Цього року, завдяки інформації про рибницьку «Особливу ялинку», розміщену в Інтернеті, вдалося розв’язати питання зі спеціальними ходунками та спеціальною біговою доріжкою. Зі мною зв’язалися жителі Німеччини, сказали, що хочуть виконати новорічне бажання особливої дитини. Я їм передала прохання, і вони знайшли й те, й інше. Це сім’я колишніх рибничан: Ірина Радукан та її чоловік Сергій Задвірняк, які народилися й виросли в Рибниці, а нині живуть у Ганновері, виховують двох дітей. Вони побачили відео про проведення акції в групі
Lik-TV у Вайбері. Нам дуже приємно, що живуть на світі такі небайдужі люди. Наша дитина нескінченно рада новим подарункам, які ми вже отримали», – розповіла Тесса.

На «Особливій ялинці» був лист Артема Тикленка (хлопчика з онкологією, у 2020-му йому допомагали зібрати гроші на операцію). Його зняв Андрій Кірста, який не пропускає жодної акції й завжди допомагає в організації заходів. Хлопець просив намет, щоб піти влітку з батьками в похід. Андрій Борисович виконав бажання дитини, тепер Артему залишилося дочекатися гарної літньої погоди, щоб вирушити в подорож.

 «Слова особливої подяки також адресую родині Штирбу, Валентині та Валерію, які мають «Кухню Кулінарію» й завжди відгукуються на прохання про допомогу. Цього року їм дістався лист від сім’ї, де і дитина, і мама, і тато – всі є інвалідами. Вони виконали бажання дитини й на додаток до цього приготували та передали родині продукти, допомогли організувати гідний новорічний стіл», – продовжила організатор.

Ось такий марафон добрих справ обопільно зігрів душі рибничан, які беруть участь в акції «Особлива ялинка». Хочеться побажати проекту довгих років та добрих людей і подякувати Світлані Тесса за її цілеспрямованість і зусилля, яких вона докладає. За словами Світлани, придністровці з інших міст теж хочуть організувати в себе таку акцію

Олексій РОСТОВЦЕВ.

Фото автора.

На фото Артем Тикленко.