Рукоділля – це магія, коли з нічого виникає краса

«Уся радість життя у творчості. Хто відчув її насолоду, для того всі інші задоволення меркнуть», – говорив письменник і лікар Антон Чехов. Його думку поділяють учасниці виставки «Колоритна майстерність», що відкрилася 21 січня в картинній галереї Тирасполя на набережній Дністра.


 Талановитих майстринь сучасного і народного декоративно-прикладного мистецтва надихнув і об’єднав відомий вислів Сократа: «У кожній людині є сонце. Тільки дайте йому світити». Так при столичному центрі дозвілля молоді «Ювілейний» у березні 2015 року виник клуб «Колорит». Досить швидко – у 2018-му – за активну творчу діяльність, високий художній рівень і виконавську майстерність клуб здобув почесне звання «Народний самодіяльний колектив».

Нинішня експозиція містить понад 100 виробів, виконаних руками майстринь клубу «Колорит» із різноманітних сучасних і традиційних матеріалів усілякими техніками.

Під час офіційної церемонії відкриття завідувач картинної галереї Майя Браду представила візитну картку народного клубу та почесних гостей мистецької події. Христина Бартош, яка виконує обов’язки директора дозвільного центру, привітала рукодільниць з яскравою виставкою, що знаменує початок Року охорони здоров’я, засвідчує глибоку повагу придністровців до лікарів. До того ж, заняття творчістю сприяє здоровому способу життя: організації дозвілля, розвитку талантів, фантазії дітей і підлітків, активізує громадянську позицію, виховує інтерес до народних промислів, які поширені в нашому багатонаціональному, духовно багатому краї.

Як зазначав Пабло Пікассо «…Кожна дитина – художник. Труднощі в тому, щоб залишитися художником, вийшовши з дитячого віку». Керівник клубу «Колорит» Євгенія Попова впевнена, що членам творчого об’єднання це цілком вдалося. У кожному створеному з любов’ю експонаті, якими милуються відвідувачі різного віку, живе часточка душі майстра, його енергія, думки, гумор. Рукодільниць об’єднує пристрасне захоплення і любов до краси, до казки, до таємниці, що живуть у їхніх виробах.

Праця рукодільниць – копітка і скрупульозна, потребує часу, уваги й терпіння. Для них важлива оцінка такого майстра, як отець Георгій Скобіль, який схвально висловився про їхні шедеври: «…майстер вкладає у виріб свій задум, енергію: він сколює голкою пальці, вдосконалює свій витвір, доводить до ідеалу. Тому роботи приваблюють, радують і дивують відвідувачів, прикрашають наше повсякденне життя».

До занять рукоділлям люди приходять по-різному: для когось це професія або здійснення дитячої мрії, для інших – захоплення, хобі. У виставковій колекції майстрині Оксани Корольової представлені експонати художнього розпису: шкатулки, тарелі, кухонні дошки, матрьошки різних розмірів і видів. Вони можуть прикрасити кухню чи туалетний столик, це чудові сувеніри, які нагадають гостям нашої столиці про теплий прийом і пам’ятні місця Тирасполя – театр, Будинок Рад. Оксана – художниця за освітою, тому творить ще в галузі аквагриму та декору. Вона розповіла, що клуб «Колорит» співпрацює з майстрами народних промислів Молдови та Гагаузії, практикує обмін досвідом у творчості та організації виставкової діяльності.

Оскільки 2022-й у Придністров’ї оголошений Роком охорони здоров’я, на виставці представлені роботи з цієї тематики. Це знаменитий лікар Айболить, який усіх «вилікує і зцілить»; інтер’єрна лялька з текстилю лікар-терапевт з усіма необхідними атрибутами доктора; символ медицини – Келих Гігеї, виготовлений із бісеру, а також постери та аксесуари, що нагадують нам про важливість і необхідність берегти здоров’я, мати здорові зуби та посмішку, що прикрашає обличчя.

Оригінальні вироби – інтер’єрні текстильні та плетені іграшки, ляльки-обереги, прикраси з елементами вишивки та модної нині мікровишивки, авторські листівки, матрьошки, вироби з кераміки, шкіри та дерева, панно й декоративні композиції з природних матеріалів, аксе-
суари та чудернацької форми й краси світильники – результат копіткої й натхненної праці придністровських майстринь, вони дивують і радують глядачів.

Спільними для всіх робіт є оригінальна авторська ідея і талант, втілені в мистецький виріб, що випромінює енергію й тепло рук майстра. Рукодільниці працюють з якісними екологічними професійними матеріалами, що несуть нам тепло і любов. Атмосфера у виставковому залі затишна й умиротворена, оскільки там панують добро, краса, мир і злагода. Це чудова можливість відчути казку наяву. Виставка працюватиме до 12 лютого. Докладніше ознайомитися з творчістю майстринь ви можете в соцмережах, зокрема в Instagram за посиланням coloritpmr

Олена СТЕФАНЮК.
Фото: instagram.com/coloritpmr