Виставка протоієрея Георгія «Таємничий світ ікон»

До таємничого світу ікон – образів святих Православної церкви придністровцям пощастило прилучитися 20 січня в Тираспольській картинній галереї. Автор представлених музеєм робіт – протоієрей Георгій Скобіль, клірик Кафедрального собору Різдва Христового.


 В експозиції розміщено 50 унікальних образів, виконаних технікою лицьового шиття. Для їх створення він використовував бісер, перли, онікс, гранат, кристали Сваровські. Особливістю багатьох із представлених ікон є те, що образи на них вишиті особливою мозаїчною технікою – дрібним японським бісером і рубкою. Вони відроджують традиції вишивки ликів святих найдрібнішим бісером, способом, який називають «живопис голкою».

Глядачі можуть милуватися ликами святих апостолів Петра і Павла, Матрони Московської, Петра і Февронії Муромських. Ікона Миколи Чудотворця відіграла особливу роль у творчості отця Георгія. На 50-річчя матері у 2009 році він вирішив подарувати їй річ, зроблену своїми руками. Тоді йому і спало на думку вишити образ Миколи Чудотворця. Працював над ним близько двох місяців. «Це моя перша робота, – сказав на вернісажі отець Георгій. – Усе з цього і почалося».

Унікальною є також ікона святителя Луки Войно-Ясенецького, архієпископа Кримського, професора медицини та духовного письменника. Вона цікава тим, що на полотні є часточки мощей святого. Традиційно в день пам’яті Луки Кримського Георгій Скобіль приносить її в собор Різдва Христового в Тирасполі.

Матроні Московській автор присвятив відразу п’ять робіт, усі експонуються на виставці. Це аж ніяк невипадково, оскільки свята Матрона є покровителькою всієї родини священнослужителя.

Як уже зазначалося, в експозиції представлено 50 робіт автора. Всі вони на час виставки взяті з придністровських храмів і монастирів, де ікони «служать людям». Усього ж за 12 років майстер створив понад 100 образів, з яких багато безоплатно передані у храми й монастирі Росії, Греції, Кіпру та інших країн. Отець Георгій розповів: «Мої ікони є на Кіпрі, в Санкт-Петербурзі й Москві, в Німеччині та Греції. У монастирях Афона – дві».

На виставці були присутні архієпископ Тираспольський і Дубоссарський Сава, заступник міністра оборони полковник Олександр Доніков, директор Тираспольського об’єднаного музею Алла Мельничук, голова Спілки художників Придністров’я Ольга Горбаченко-Литвин, директор Бендерського вищого художнього коледжу ім. В. І. Постойкіна Сергій Горбаченко, народний художник Придністров’я Юрій Салко, президент Міжнародної асоціації працівників культури та мистецтва Галина Галаган, ігуменя Свято-Петропавлівського жіночого монастиря м. Бендери Єлисавета (Василаке), духовенство, тираспольчани та гості столиці.

У своєму виступі архієпископ Тираспольський і Дубоссарський Сава зазначив, що ікона – це богослов’я у фарбах: «Сьогодні ми бачимо тут образи святих, зображені особливим способом. Отець Георгій не іконописом, не малюванням, а своїм особливим методом демонструє нам біблійні сюжети». Владика щиро зізнався, що давно з інтересом стежить за працями священика, який самостійно шукає сюжети для своїх нових робіт.

«Під час огляду експозиції присутнє відчуття того, що кожна з робіт автора пройнята світлом, любов’ю, православним духом, радістю Різдва Христового», – підкреслив у своєму виступі член Спілки художників Придністров’я Юрій Салко.

Заступник міністра оборони ПМР полковник Олександр Доніков розказав, що познайомився з отцем Георгієм у 2016 році. «На той момент він був військовим священиком в одній з військових частин. Завдяки його зусиллям там була сформована перша молитовна кімната. Тоді ж я вперше ознайомився і з працями священнослужителя. Деякі з них представлені на виставці», – зазначив він.

Протоієрей до того ж працює ще й у Бендерському вищому художньому коледжі ім. В. І. Постойкіна. «Він викладає у нас курс біблійної історії, читає лекції студентам за спеціальністю «Церковно-історичний живопис», – наголосив ректор коледжу Сергій Горбаченко. – Дуже цікаво викладає: наочно, повчально, доступно. Студенти його поважають і люблять».

Нині отець Георгій трудиться над створенням масштабної ікони-плащаниці Спасителя, розмір якої 140х90 см. Коли полотно буде закінчене, він планує показати його придністровцям. «А цією виставкою я хочу показати людям, що духовенство займається не тільки богослужінням, а й творчими справами», – підбив він підсумок своєму виступу перед відвідувачами. Наостанок зазначимо, що виставка присвячена пам’яті його матері Таїсії Скобіль, відвідати її можна до 6 лютого 2022 року

Iгор ШЕВЧЕНКО.

Фото IA» Новости Приднестровья».