Філателія – це не лише хобі, мистецтво, а й наука

У республіці з 2002 року функціонує Державне унітарне підприємство (ДУП) «Видавництво «Марка Придністров’я».


 Відомий учений Альберт Ейнштейн стверджував, що збирання поштових марок стимулює пам’ять, розвиває спостережливість та, будучи релаксаційною формою від інтенсивної, в першу чергу інтелектуальної роботи, постійно тримає мозок у робочому стані.

Очолювати видавництво, до якого завжди прикуті погляди не лише колекціонерів, а й звичайних допитливих громадян – завжди почесно. Придністровському ДУП пощастило: його очолив Всеволод Лаврентьєв. Людина небайдужа, він із дитинства захопився маленькими картинками. Народився Всеволод 20 січня 1973 року в Бендерах. Коли хлопчикові виповнилося 7 років, батько подарував йому альбом з марками. Трохи пізніше йому дісталася колекція марок дядька. Це розбудило зацікавленість хлопця до філателії.

Всеволод Іванович розповів, що раніше шкільні вчителі заохочували це хобі, оскільки воно пробуджує інтерес до історії, географії та мистецтва. Однак більшість тих, хто колекціонує поштові марки, просто привабила чарівність цих маленьких шматочків паперу з написами іноземними мовами, позначеннями невідомих валют і видами далеких екзотичних країн.

Однією з перших у колекції Всеволода з’явилася марка «Чорний пенні» (Penny Black). Саме так називається найперша у світі мініатюра, що увійшла до поштового обігу. Її випустили 6 травня 1840 року в Англії. Вона також була мініатюрною і не мала зубчиків. «Чорний пенні» було пофарбовано в чорний колір, на якому продруковувався білий профіль королеви Вікторії. Номінал марки становив один пенні. То була і марка, і вартість поштової послуги.

За словами нашого героя, філателія – це цілий своєрідний всесвіт. «Філателістів у світі налічується понад півмільярда, їхні організації об’єднані у Всесвітню федерацію філателії. Приналежність до такого братства зобов’язує, робить колекціонера певною мірою «людиною світу». До того ж, філателія – це і свій інтелектуальний та духовний простір, адже філателісти не лише збирачі, а й дослідники марок, поштового обігу різних країн, історії пошти», – розповів Всеволод Лаврентьєв.

Марки – це не лише один із улюблених предметів колекціонування, а й чудова енциклопедія з усіх галузей людських знань. Узяти, наприклад, придністровські поштові мініатюри. Вони можуть розповісти про тваринний і рослинний світ нашого краю, про його історію та сучасність, культуру народів, які проживають у нас, і ще багато іншого.

Директор зазначив, що свій початок придністровські марки беруть з літа 1992 року. «Вони були наддруком «Тирасполь» на стандартних марках СРСР. На сьогодні, варто зауважити, вони мають для колекціонерів суттєву цінність, і ті, хто ними володіє, по праву горді цим. У нас у Придністров’ї такі люди є. Тут доречно відзначити, що згадані марки використовувалися тільки на території Тирасполя і протягом трьох тижнів, що і викликає безперечний інтерес до них. Після зазначеного часу, зважаючи на зміни поштових тарифів, марки були вилучені з обігу, а більшість тиражу знищена», – пояснив філателіст Всеволод Лаврентьєв.

Офіційно ж першою нашою маркою, яка згодом надійшла до поштового обігу, вважається випущена 31 грудня 1993 року. На ній зображений герб ПМР. Її автор – тираспольський художник Г. Бронза. Згодом Григорій Захарович підготував не один десяток конвертів та марок.

Нині ДУП «Видавництво «Марка Придністров’я» щорічно випускає близько п’ятнадцяти серій поштових марок, що повною мірою відображають багатонаціональний державний устрій республіки, культурну та історичну спадщину народів, що проживають на її території, досягнення в усіх сферах життєдіяльності країни, основні події внутрішнього та міжнародного життя, флору та фауну. У планах на поточний рік – випуск марок, присвячених зимовим Олімпійським іграм у Пекіні та чемпіонату світу з футболу, який відбудеться в Катарі.

За словами Всеволода Івановича, значну підтримку в роботі йому надають дружина Оксана та донька Анастасія, яка має професійну художню освіту і допомагає батькові.

У вільний час Всеволод віддає перевагу грі в більярд. Це досить складне заняття, що потребує інтелектуального напруження та стратегічного мислення. Відповідаючи на запитання, чи є в марок майбутнє, Всеволод Іванович з упевненістю відповів, що є. «Якщо вам потрібно переслати якусь річ, матеріальний об’єкт, ви надішлете його в конверті або в бандеролі, в посилці – і використовуватимете при цьому марки. Філателія як наука також є і буде», – сказав Всеволод Лаврентьєв

Олександр ЗАЙЧУК.
Фото: novostipmr.com