Як молодому фахівцеві стати успішним педагогом

Становлення педагога – від молодого фахівця до успішного професіонала – процес тривалий. I тривалість його завжди безпосередньо залежить не тільки від бажання та здібностей випускника педагогічного вишу, а й від тих, хто поруч, хто може дати слушну і розумну пораду, заохотити власним прикладом, організувати для недосвідчених колег необхідні методичне об’єднання, круглий стіл або семінар.


 Останній такий захід відбувся 15 січня, коли під егідою Міністерства просвіти ПМР на базі Рибницького Управління народної освіти в онлайн-форматі був проведений республіканський навчально-методичний семінар для молодих фахівців і вчителів-початківців «Від молодого фахівця до успішного педагога».

Попри те, що цільова аудиторія цього форуму припускала участь у ньому здебільшого педагогів, які роблять свої перші кроки на професійній ниві, в його роботі взяли активну участь і досвідчені фахівці середніх освітніх установ з усіх районів Придністров’я.

Мету цього семінару його організатори бачили цілком конкретно. Це, кажучи простими словами, ознайомлення молодих фахівців з головними складовими педагогічного успіху, допомога у скороченні шляху від незрілості до професіоналізму.

Форум відбувся у формі вебінару (відеоконференції в прямому ефірі). У ньому взяли участь: Марина Тимчек – начальник Управління інспектування та атестації Мінпросвіти, керівник республіканського клубу «Молодий учитель», педагог вищої кваліфікаційної категорії; Олена Котляр – керівник методоб’єднання «Школа молодого фахівця і педагога-початківця» (Рибницький район і м. Рибниця); Вікторія Бойко – керівник муніципального клубу молодих учителів; понад 10 учителів вищої кваліфікаційної категорії шкіл Рибницького району та м. Рибниці.

Робота вебінару будувалася на основі матричної системи управління, мала практико-орієнтований характер і складалася з шести практичних блоків: 1 – учителі іноземної мови; 2 – учителі фізики та математики; 3 – учителі початкових класів; 4 – загальна група; 5 – психолого-педагогічні тренінги; 6 – інтерактивна ділова гра.

Крім того, програма заходу включала майстер-класи з цифровізації навчального процесу, а також реалізації державних освітніх стандартів та використання різних форм і методів навчання, які сприяють підвищенню якості засвоєння учнями навчального матеріалу. Були організовані психолого-педагогічні тренінги з розв’язання завдань навчальної дисципліни, розвитку креативної сміливості в учасників освітнього процесу та використання прийому мнемоніки в освітньому процесі. Проводилася й інтерактивна ділова гра, ідея якої полягала в моделюванні та розв’язанні проблемних ситуацій у роботі вчителя.

Своїм досвідом з усіх порушених проблем поділилися 19 педагогів, двоє з яких – молоді фахівці. Як повідомляє сайт Міністерства просвіти, захід відбувся в діловій, конструктивній обстановці й дістав високу оцінку з боку всіх учасників республіканського навчально-методичного семінару.

Підбиваючи підсумки форуму, і досвідчені, й молоді педагоги одностайно зазначили, що педагогічні здібності, помножені на професійно-педагогічні знання і підтримані педагогічною технікою, є основою педагогічної компетентності, яка забезпечує результативність концепції «Як стати успішним педагогом молодому фахівцеві». До того ж педагогічна компетентність має перебувати в постійній динаміці, прагнути до своєї вищої точки – справжнього успішного педагога. Успіх починається з визнання дітьми права вчителя навчати. А вищий прояв педагогічної успішності – посмішка на обличчях учнів

Павло ОСТАПЕНКО.

Фото: educationmanagers.ru