Придністров’я туристичне

Керівники фінансового, економічного та правоохоронного відомств обговорили в Уряді ПМР основні питання щодо здійснення та регулювання туристичної діяльності в Придністров’ї.


У рамках реалізації державної програми з підтримки та розвитку туризму Мінекономрозвитку доопрацювало проект нового закону про туризм, враховуючи внесені поправки та доповнення. Під час розробки проекту Центробанк окреслив необхідність регулювання галузі туризму через створення резервів страхових фондів для покриття можливих зобов’язань туристичних компаній.

Крім того, разом із законом Міністерство економічного розвитку підготувало й проекти нормативно-правових актів про затвердження положень щодо єдиного республіканського туристичного реєстру, порядку атестації екскурсоводів, гідів, гідів-перекладачів, провідників на території республіки, щодо правил надання готельних послуг, запровадження державного стан-
дарту з загальними вимогами до туристичних послуг та кемпінгів. Правові акти можливо пропонувати до прийняття лише після ухвалення закону про туризм, що дозволить більш ефективно та впорядковано здійснювати туристичну діяльність на території республіки.

З метою стимулювання розвитку внутрішнього туризму Уряд також пропонує відшкодування частини вартості оплаченої туристичної послуги, тобто кешбек.

«Загалом у нас плани з туризму досить серйозні на цей рік, я вдячний Верховній Раді, що підтримала нашу позицію під час розгляду закону про бюджет. Настав найважливіший момент, що стосується і рекреаційних зон, і нюансів, пов’язаних із кешбеками та іншими інструментами – це їхня оперативна реалізація», – наголосив Голова Уряду Олександр Мартинов.

Для запобігання можливим податковим правопорушенням у галузі туризму Міністерство фінансів підготувало низку пропозицій, зокрема щодо впорядкування системи валютних операцій.

«Ми вбачаємо необхідність визначення можливо якогось окремого порядку чи визначення особливостей між розрахунками турагентств із туроператорами, які перебувають за кордоном, – сказав голова Державної податкової служби Євген Кошелєв. – Були пропозиції комерційних банків щодо встановлення механізму конвертації валюти для того, щоб для турагентств не була обтяжлива комісія, коли валютна готівка здається в банк, потім потрібно її придбати, щоб розрахуватися з іноземним туроператором».

Потребує додаткового регулювання і механізм контролю готівкових та безготівкових платежів. Найчастіше турагентства вимагають від замовника оплату послуг в іноземній валюті, що є неприпустимим за відсутності ліцензії Придністровського республіканського банку. Незважаючи на застосування касових апаратів для готівкових розрахунків та можливості безготівкової оплати картою, відстежити подібні розрахунки не завжди можливо.

«У зв’язку з цим, вважаємо за необхідне обговорити питання і щодо впровадження в турагентствах онлайн-кас замість касових апаратів. Це необхідно для того, щоб навіть видавши чек, не було можливості надалі якимось чином скоригувати інформацію касового апарату, щоб інформація про грошові розрахунки надходила в режимі онлайн. Отже, вважаємо доцільним все-таки продумати механізм використання онлайн-кас  туристичними агентствами нашої республіки», – зазначив Євген Кошелєв. –Така система дозволить посилити податковий контроль та допоможе правоохоронним органам виявляти незаконні валютні операції».

Завершуючи онлайн-зустріч, Голова Уряду спрямував  учасників наради на взаємодію за згаданими напрямками з Центробанком, Агентством із туризму та главами держадміністрацій на місцях

Iрина МАСЛОВА.
Фото: liktv.org