Дата, забувати про яку не можна нікому

День пам’яті жертв Голокосту. Саме цього дня 77 років тому Червона Армія звільнила в’язнів концтабору Освенцим.


 Понад двісті радянських солдатів та офіцерів віддали за це свої життя. У таборі смерті фашисти знищили близько двох мільйонів в’язнів, більшість з яких були євреями.

Безліч нацистських концентраційних таборів були розгорнуті на території, контрольованій Третім рейхом, ще більше – гетто. Не оминула біда й землі нинішнього Придністров’я. Тут діяли понад десяток гетто і таборів. Масові розстріли осіб єврейської національності та місцевого населення відбувалися в Тирасполі, Рибниці, Дубоссарах, Бендерах. Загинули десятки тисяч людей.

На місцях трагічних подій встановлено пам’ятники. До них щороку на згадку про безневинно убієнних приносять квіти, проводять мітинги-реквієми.

Жалобні заходи були організовані в республіці й нині: місцем ушанування пам’яті загиблих став Бендерський єврейський цвинтар. За дорученням Президента ПМР Вадима Красносельського тут встановлений пам’ятник бендерчанам, розстріляним німецько-румунськими окупантами, а також полеглим на фронтах Великої Вітчизняної війни.

Нова гранітна композиція розташована по сусідству зі встановленим у жовтні 2019 року пам’ятним знаком, що нагадує про розстріляних у Бендерах дітей з єврейських сімей. У результаті створений єдиний комплекс, присвячений пам’яті тих, кого називають жертвами Голокосту. Церемонія відкриття меморіальної стіни відбулася за участю Глави придністровської держави. Серед запрошених – керівники органів держвлади та управління Придністров’я, представники закордонних посольств, єврейських громад, релігійних організацій та об’єднань різних держав.

Звертаючись до учасників пам’ятного заходу, Президент ПМР Вадим Красносельський сказав: «Минуле століття – двадцяте століття – було відзначене страшними злочинами, катастрофами, серед яких, звичайно ж, особливо вирізняється Голокост –винищення людей єврейської національності. Цифри відомі: 6 мільйонів загиблих у Європі з 1933 до 1945 року. Не оминула ця жахлива трагедія й територію сучасного Придністров’я, так звану окупаційну територію, яку тоді називали «Трансністрія». За різними даними, було знищено, умертвлено, розтерзано від 800 тисяч до мільйона осіб єврейської національності. Це трагедія, страшнішу за яку важко уявити. Все закінчилося перемогою Радянського Союзу та союзників у Великій Вітчизняній та Другій світовій війнах. Здавалося б, усе, поставлено крапку на нацизмі, на фашизмі поставлено хрест –остаточно і безповоротно. У мене, як у жителя Радянського Союзу, в молодої тоді людини, навіть не було сумнівів у цьому. Але потім, наприкінці 1980-х – на початку 1990-х крізь тіло Радянського Союзу проріс фашизм, нацизм підняв голову. Навіть тут, на території сучасної Молдови, в Молдавській РСР лунали гасла антисемітського та русофобського змісту. Чому так? Чому так відбувається? Відповідь проста: немає пам’яті, а в когось бракує совісті, щоб протистояти цим явищам – фашизму та нацизму».

Вадим Красносельський закликав усіма силами протистояти будь-яким проявам фашизму та нацизму, не замовчувати минуле і того, що відбувається в наші дні, щоб не допустити повторення трагедії. Президент висловив подяку всім, хто брав участь у створенні відкритого сьогодні меморіалу, і тим, хто прибув на траурно-пам’ятну церемонію.

На мітингу-реквіємі виступив голова Єврейської громади РМ Олександр Білінкіс. Він високо оцінив роботу, що проводиться в Придністров’ї щодо збереження пам’яті жертв Голокосту. Керівник Московської єврейської релігійної громади Йосеф Сусайков зачитав вітальний адрес від імені головного рабина Росії Адольфа Шаєвича.

Виступали глава Конгресу єврейських релігійних організацій та об’єднань Росії Швальб Пінхас, головний рабин Союзу релігійних єврейських громад Республіки Білорусь Мордехай Райхінштейн, а представник ізраїльського Посольства Крістіна Ротару передала вітальні слова Йоеля Ліона, який тимчасово виконує обов’язки Надзвичайного та Повноважного Посла Держави Ізраїль у Республіці Молдова.

Народний артист РФ Олександр Розенбаум, який прибув до Придністров’я для участі в пам’ятних заходах, розповів, що його прабабуся родом із цих місць.

Поминальну молитву за безневинно вбитими в роки ВВВ єврейськими дітьми, воїнами-євреями та жителями міста Бендери єврейської національності провів головний рабин Єврейської громади Республіки Молдова Даніель Ізаксон Шімшон.

Меморіальна стіна – четверта встановлена в Бендерах пам’ятка представникам єврейської на-
ціональності, життя яких трагічно обірвалося в роки Великої Вітчизняної війни

Наталя СИНЯВСЬКА.

Фото прес-служби Президента.