Жовтий контейнер

Для непідготовленої людини інформація про роздільне збирання та сортування сміття може здатися надмірно складною. Найлегшим видом поділу є папір, картон. Саме для цього виду матеріалу в місті встановлені жовті сітчасті контейнери.


Програма роздільного збору сміття в ПМР стартувала ще у 2017 році. В амбітні плани входив збір пластику, скла і паперу. Однак із часом вивезення пластику виявилося нерентабельним, оскільки, викидаючи пляшки ПЕТ, їх не спресовували, й машини забирали здебільшого «повітря». Скло викидалося неочищеним. До того ж його досить просто відокремлювати на сортувальних лініях. Таким чином, залишилися тільки контейнери для збору паперу. Цей вид відходів виявився одним із найпростіших для сортування.

Картонні коробки від чаю, цукерок, печива та інших продуктів досить зручні для роздільного збору. Щоб вони займали якомога менше місця, їх необхідно розбирати. Будь-який вид картонної упаковки можна накопичувати вдома протягом тижня чи двох, після чого викинути його в жовтий контейнер. Щоб переконатись у можливості перероблення пакувального матеріалу, зверніть увагу на маркування «PAP». Воно міститься поруч зі штрих-кодом. Важливо пам’ятати! Не можна викидати: сирі або брудні картон і папір, що містять харчові залишки, ламіновані паперові вироби. Картон, який ви викидаєте, має бути чистим і сухим. Якщо ви побоюєтеся, що він може промокнути чи якось пошкодитися через погодні умови, сміливо розміщуйте його в поліетиленовий пакет. Під час сортування його видалять, а ваше сміття в належному вигляді піддадуть пресуванню.

Головний інженер «Спецавтогосподарства» О. Бабюк розповіла, що ініціатива збору такого виду відходів і використання їх як вторинної сировини виявилася досить ефективною. Наприклад, у першому місяці 2022 року вдалося зібрати 6,95 тонни картону з 90 контейнерів Тирасполя. За словами фахівця, такі обсяги вдається збирати щомісяця. Для подальшої продуктивної роботи та просування цієї програми необхідно більше сітчастих контейнерів. Це зробить процес сортування більш привабливим і простим для жителів нашої республіки.

Цікавий той факт, що картон із баків забирають і самі люди для своїх потреб, але більшу частину все-таки відвозять сміттєвози. На жаль, у жовті контейнери потрапляє пластик та інші побутові відходи. Досить результативними виявилися баки поблизу магазинів, оскільки багато товарів, які закуповують оптом, перевозять у картонних коробках. Якщо раніше цей матеріал після вивантаження товару викидали в загальне сміття, то тепер підприємці вибирають шлях сортування. У разі неналежного збору, частина сміття потрапляє на сортування разом з іншими відходами. Після цього картон і папір пресують, і він спрямовується на подальшу реалізацію. Значна частина транспортується в Україну, оскільки в республіці немає переробних підприємств. Цю вторсировину можна використовувати для виробництва туалетного паперу, картонних коробів.

Залучення до культури сортування сміття необхідно починати з малих років. Дитячі садки та школи можуть стати першим місцем, де з цим рухом ознайомлять як із системою. Важливо дати чітке розуміння того, що таке вторинна сировина і яку користь вона дає. Будь-яка освітня галузь навчає нас дбайливо ставитися до навколишнього середовища. Звичайно, кожен може не ламати гілки дерев і викидати сміття в урну. Та ми можемо зробити набагато більше і почати вже сьогодні

Надія САМСОНОВА.
Фото: fortis-arkhiv.ru