Екологія та виховання

Ставлення до навколишньої природи, як і до всього в житті, формується в людини на початку її життєвого шляху. Про те, як навчити дитину любити природу, правильно і дбайливо ставитися до її складових, ми поговорили з керівником екологічного штабу МОЗ «Рибницька російська середня загальноосвітня школа № 6 з ліцейськими класами», вчителькою географії вищої кваліфікаційної категорії Елеонорою Савченко.


На початку нашої розмови Елеонора Яківна поділилася тим, що екологічні заходи та акції в нашій республіці організовують регулярно. Завдяки тому, що вони проводяться на свіжому повітрі, обмеження, пов’язані з коронавірусом, практично не вплинули на їх проведення у 2021 році.

Учителька розповіла, що навесні у дворі школи учні разом зі своїми наставниками традиційно проводили акцію «Наш весняний двір». Висаджували квіти: нарциси, тюльпани, гібіскуси. «Цибулини та саджанці приносили діти, вчителі. Хтось привіз із дачі, хтось – із городу, дещо купили. Гібіскуси я привезла від сина з Тирасполя. Ось так, спільними зусиллями, зібрали рослини для посадки та прикрасили шкільний двір», – розповіла вчителька. – Кілька років тому я висіяла насіння клена гостролистого і липи. Цієї осені викопала підрослі саджанці для посадки у школі. Діти також принесли саджанці вишні та персика. Усього за школою висадили
28 молодих дерев. Коли вони підростуть, розсадимо їх навкруги».

У школах республіки існує система, згідно з якою у 8-х, 9-х і 10-х класах організовують загони юних екологів. Кожен підрозділ має свою назву й емблему, а його учасникам вручають посвідчення юного еколога Придністров’я. Міністерство просвіти й Міністерство сільського господарства та природних ресурсів спеціально для стимулювання юних екологів, а також з метою екологічного і трудового виховання молодого покоління, щорічно проводять акцію під назвою «Збережемо нашу землю блакитною та зеленою». Ця акція складається з весняного та осіннього етапів.

Екологічний штаб школи завжди активно залучається до участі в цьому заході. Нинішнього року представники навчального закладу посіли третє місце за підсумками проведення осіннього етапу. Восени діти прибирали листя, саджали квіти, кущі та дерева, а також, за умовами акції, знімали відеоролики про рідкісні та унікальні для нашого регіону рослини. Цього разу відеоролик зробив і Олександр Колмацуй. У своїй відеороботі він розповів українською мовою про кримську сосну, про те, чим вона відрізняється від звичайної, про те, що завдяки своїй більш розгалуженій кореневій системі дерево здатне ефективно скріплювати схили. Автор також докладно зупинився на інших відмінних особливостях цього дерева. У республіканському конкурсі відеоролик посів почесне друге місце.

Юні захисники природи завжди приєднуються і до екологічних заходів, що проводяться Рибницьким МОЗ ДО «ЦДЮТ». Наприкінці листопада – початку грудня вони взяли участь в акції «Екологічний серпантин». Муніципальний конкурс проводив міський Штаб дитячо-юнацького громадського руху «Юний еколог Придністров’я» під керівництвом Антоніни Землянських за двома номінаціями: «Годівниця для птахів» та «Еко-Ялина». У першій номінації учасники виготовляли годівниці, у другій – декоративні ялинки з різних матеріалів. На конкурс було представлено 87 робіт від 14 організацій освіти міста та району. Учні 6-ї школи тут також удостоїлися призових місць. Під керівництвом Елеонори Савченко її вихованці взяли участь і в проведеній 15 січня в Рибниці виставці малюнків «Зимуючі птахи Придністров’я», а 25 січня в черговий раз розвісили годівниці для цих птахів.

Керівник екологічного штабу 6-ї школи розповіла про важливість проведення різноманітних екологічних заходів, а також про залучення до участі в них максимальної кількості дітей та молоді.

На її думку, бідою нашого сьогодення є те, що діти, які виросли в місті, часом не мають, не відчувають потягу, необхідності взаємодіяти з природою. Вони не мають простих навичок, наприклад, не знають, як посадити рослину – ніколи не садили й не знають, як це робиться. І якщо їм не дати цих знань, не загострити їхню увагу на природі, на тому, як потрібно до неї ставитися, не дати посадити та доглядати за рослинами, зробити годівницю і погодувати птахів – можна втратити покоління, яке, не замислюючись, знищуватиме те, що ще залишилося від навколишньої природи.

Необхідно зазначити, що громадська діяльність Елеонори Яківни не обмежується шкільним еко-штабом. Вона також є членом комісії зі створення ботанічного саду при Рибницькій філії ПДУ. Вчителька розповіла, що біля університету розбивається невеликий ботанічний сад, там уже висадили модрину і японську вишню – сакуру, а навесні до них приєднаються рідкісний гінкго дволопатевий (це листопадна голонасінна реліктова рослина класу гінкгових, які належать до живих копалин) і ведмежий горіх.

За словами Елеонори Савченко, за ММЗ також виділяється ділянка землі під аптекарський город, де висадять лікарські трави та декоративні чагарники для збільшення біологічного різноманіття декоративних культур. Вона домовилася з керівництвом заводу, що навесні юні екологи візьмуть участь і в реалізації цих проектів

Дмитро АКIНIН.

Фото автора.