Підтримка сільської медицини в республіці триває

Згідно зі Стратегією розвитку республіки, в рамках концепції розвитку охорони здоров’я сільській медицині приділяється велика увага. Нині по всій республіці відновлюються фельдшерсько-акушерські пункти, сільські амбулаторії.


 За повідомленнями парламентської прес-служби, у 2020 році в селі Спея Григоріопольського району відремонтували сільську лікарську амбулаторію. Прогнилий дах замінили на новий металевий. Замість дерев’яних вікон та дверей встановили сучасні пластикові. Найголовніше – налагодили систему опалення. Допомогу в проведенні ремонтних робіт надали депутат Верховної Ради з виборчого округу № 8 «Південний» Володимир Пелін та керівництво сільської адміністрації.

За словами завідувача амбулаторії села Спея Світлани Скімбатор, за радянських часів у приміщенні амбулаторії мешкали молоді фахівці, які прибували на практику. «Тож це була не амбулаторія, а будинок, де проживали молоді кадри. Потім тут обладнали фельдшерсько-акушерський пункт, а вже з 1977 року – сільську лікарську амбулаторію. Ремонт у приміщенні ми робили самотужки та за допомогою адміністрації села. Нам виділяли вапно, цемент, фарбу. Виконуючи програму наказів виборців, Володимир Дмитрович допоміг здійснити зовнішні та внутрішні ремонтні роботи медичного об’єкта. Висловлюємо особливу подяку депутатові Верховної Ради та нашій адміністрації, бо спільними зусиллями вдалося зробити ремонт, провести опалення», – розповіла медичний працівник.

Лікарська амбулаторія села Спея обслуговує понад дві тисячі людей, щодня до медпункту в середньому приходять 15 осіб, підрахували медики. Тепер в амбулаторії тепло, затишно та створено умови для комфортної роботи. Гроші на ремонт СЛА депутат ВР по округу виділив із Фонду наказів виборців.

Як додала секретар Ради народних депутатів с. Спея Елеонора Крохмалюк, програма Фонду наказів виборців існує з 2018 року, і це позитивно позначилося на населеному пункті. «У нас було відремонтовано сільську лікарську амбулаторію, яка перебувала в критичному стані. Замінено дах, вікна та двері. Найголовніше – налагодили систему опалення, тобто вже стало тепло та затишно нашим людям. Хотілося б, щоб ця програма не припинялася, а навпаки, з кожним роком її бюджет збільшувався», – зазначила представник місцевої адміністрації.

Завідувач сільської лікарської амбулаторії Світлана Скімбатор підкреслила, що програма виконання наказів виборців допомагає вирішувати соціально значущі проблеми. Наприклад, минулого року для СЛА придбали легковий автомобіль. Машина потрібна для того, щоб возити людей зі Спеї до Григоріополя, також необхідно виїжджати додому до громадян та надавати невідкладну медичну допомогу.

На окрузі № 8 «Південний» депутата Верховної Ради Володимира Пеліна розташована не одна сільська лікарська амбулаторія. Минулого року на бюджетні кошти Фонду наказів виборців вдалося допомогти й СЛА в селі Малаєшти Григоріопольського району.

Завідувач лікарської амбулаторії села Малаєшти Надія Давидова розповіла, що колектив медичної установи звернувся до депутата Верховної Ради Володимира Пеліна з проханням замінити старий котел на новий газовий. «У 2021 році ми виконали цей наказ, і в приміщенні, де розташовується денний стаціонар, встановили новий котел з димоходом. Роботи виконані згідно з рекомендаціями газового господарства. Нам хотілося б, щоб це тепло зберігалося. Для цього в будівлі денного стаціонару необхідно замінити вікна та двері. Вони не змінювалися з моменту побудови будівлі, а це вже близько 50 років», – сказала Надія Давидова.

Сільрада виділила кошти на придбання газового котла. Гроші з Фонду наказів виборців витратили на установку, купівлю комплектуючих для котла та обладнання димоходу, необхідного для нормальної роботи нового котла

Микола ЮРКЕВИЧ.

Фото прес-служби Верховної Ради.