Оперштаб – про головне

На черговому засіданні Оперативного штабу при Президенті з профілактики та запобігання розповсюдженню коронавірусу 24 січня йшлося про розширення мережі COVID-стаціонарів.


Нині задіяно вісім спеціалізованих госпіталів, розгорнуто 1 374 ліжко-місця. За необхідності їх кількість може бути збільшена до 3,3 тис. через долучення закладів нелікувального профілю. У коронавірусних лікарнях працюють 110 лікарів та близько 300 працівників середнього та молодшого медичного персоналу. У разі розширення госпітальної мережі до роботи в них задіють 272 лікарі та близько семисот медичних сестер та санітарів.

Вадимові Красносельському доповіли про наявність необхідних ліків, засобів захисту і тестів, а також про забезпечення комфортного температурного режиму в палатах стаціонарів. За словами міністра Христини Албул, для лікування пацієнтів у госпіталях є все необхідне, а для створення комфортних умов палати обігрівають калориферами, що були надані МВС
для медичних установ республіки в кількості 160 одиниць.

Говорили й про необхідність розширення штату кризових центрів у Рибницькому, Кам’янському та Слободзейському районах через збільшення кількості амбулаторних COVID-хворих. Учасники наради обговорювали доцільність залучення до цієї роботи студентів третього курсу медичних коледжів (на сьогодні задіяні студенти медичного факультету ПДУ).

Про навчання: протягом необмеженого періоду студенти в закладах середньої та вищої професійної освіти навчатимуться в дистанційному режимі, починаючи
з 27 січня. Подальші рішення прийматимуться, виходячи з санітарно-епідеміологічної обстановки.

Школярі та вихованці дитячих садків продовжать відвідувати освітні заклади. При цьому Мінпросвіти та главам держадміністрацій доручено посилити контроль за виконанням вимог СЕС. Важливий аспект, на якому наголосив Президент: закриття групи на двотижневий карантин або переведення класу на віддалення у випадку виявлення в колективі носія вірусу.

Для профілактики інфікування вирішено також заборонити проведення зборів, семінарів та інших дискусійних заходів у традиційному форматі: допускатимуться лише відеоконференції.

Iнформація для роботодавців: щонайменше третину персоналу необхідно перевести на дистанційну роботу. Насамперед – вікових співробітників та громадян із хронічними захворюваннями.

Статистика свідчить: станом на 24 січня носіями ковіду є 3 101 особа. В стаціонарах лікуються 1 112 пацієнтів. Через збільшення кількості захворілих виникла необхідність у розширенні госпітальної мережі. Знову розгорнуто інфекційні стаціонари на базі столичного госпіталю ветеранів, Бендерської дитячої лікарні та психіатричної лікарні села Вихватинці, де виявили трьох хворих. У Слободзейському госпіталі лікуються 234 пацієнти, у Рибницькому – 98, у Дубоссарському – 70, у Бендерській міськлікарні – 242, на базі Бендерської дитячої лікарні – 77, у коронавірусному блоці РКЛ – 244, у стаціонарі на базі госпіталю ветеранів – 56.

Важко хворіють 184 особи, або 16 % від загальної кількості госпіталізованих громадян, 23 є пацієнтами реанімаційних відділень, шестеро підключені до апаратів ШВЛ. Удома лікуються 1 989 придністровців, хоча в період з 17 по 23 січня госпіталізація знадобилася 82 таким пацієнтам. Кількість інфікованих коронавірусом дітей – 75 осіб (тижнем раніше було зареєстровано 31 випадок інфікування неповнолітніх).

Загалом у Придністров’ї за час пандемії зафіксовано 90 202 факти інфікування COVID-19. Не впоралися з хворобою 2 007 носіїв вірусу, або 2,3 % хворих, одужали
83 035 осіб – 96 % інфікованих, на обов’язковій самоізоляції перебувають 2 158 придністровців.

Усього в республіці щеплено 137 027 осіб, або 29,4 % дорослого населення. З 17 по 23 січня ревакциновано 6 990 осіб, загалом курс ревакцинації пройшли 51 075 придністровців.

На віддалений режим роботи переведено 172 навчальні класи у 52 загальноосвітніх закладах та одну школу в селі Ново-Комісарівка Дубоссарського району, на карантин закрито 46 груп у 32 дитячих садках

Аліса КОХАНОВА.

Фото прес-служби Президента.