Вадим Красносельський: «Усі громадяни рівні перед законом»

У Тирасполі 25 січня відбулася колегія Міністерства внутрішніх справ, на якій було підбито підсумки роботи силового відомства за 2017 рік.

У роботі колегії взяли участь Президент ПМР Вадим Красносельський, міністр внутрішніх справ генерал-майор Руслан Мова, прокурор ПМР Анатолій Гурецький, глави держадміністрацій міст і районів республіки.

Руслан Мова у своєму виступі доповів про результати діяльності очолюваного ним відомства. «За минулий рік на території ПМР зареєстровано 4 510 злочинів. Цей показник є найнижчим за останні 15 років. Міністерство забезпечило правопорядок і безпеку в ПМР. Про це свідчить зменшення на 4,7% кількості злочинів на вулицях і на 6,6% – у громадських місцях. Менше скоєно розбійних нападів, грабежів, випадків шахрайства, вимагання та хуліганства. Разом із тим зареєстровано зростання насильницьких злочинів, переважна більшість яких нале-
жить до категорії «побутових», – зазначив міністр. На його думку, нині важливим завданням для відомства залишається боротьба з економічною злочинністю.

У цілому співробітниками правоохоронних органів виявлено 619 злочинів у галузі економіки, що на 7,1% більше, ніж у 2016 році. Сума збитків при цьому склала 34,7 млн рублів, а частка відшкодування збитків за цими кримінальними справами (з урахуванням арешту майна) – 62%. Це понад 22 млн рублів.

На завершення свого виступу Руслан Мова зазначив, що без довіри громадян до міліції не можна розраховувати на успіхи в роботі.

За 12 місяців минулого року на дорогах республіки було зареєстровано 183 дорожньо-транспортні пригоди (у 2016 році – 137), у результаті яких загинуло 19 чоловік (у 2016 році – 23), поранень різного ступеня тяжкості зазнала 201 людина (у 2016 році – 133). Водночас у дорожньо-транспортних пригодах постраждало 27 дітей, 1 дитина загинула. Про причини порушення правил дорожнього руху присутнім розповів начальник Управління державтоінспекції Міністерства внутрішніх справ Радіон Бутнару. «Основними причинами порушень з боку водіїв є: недотримання безпечної швидкості руху, порушення правил проїзду пішохідних переходів, недотримання черговості проїзду перехресть, порушення правил маневрування, керування транспортом у стані алкогольного сп’яніння».

Вадим Красносельський у своєму виступі зазначив, що співробітники міністерства виконали великий обсяг роботи з охорони громадського порядку і безпеки громадян. Також він висловив свою позицію щодо актуальних питань діяльності міністерства: «Зниження швидкісного режиму на дорогах впливає на життя громадян. У 2016 році було обмеження 50 км/год, яке збільшили на 10 км/год – до 60, ось вам і причина. Тому Урядом і було прийняте рішення про повернення до тієї схеми, яка обмежувала швидкість до 50 км/год. Бальна система є засобом боротьби з порушниками правил дорожнього руху. Хочу запевнити, що всі громадяни республіки рівні перед законом незалежно від посад, які вони обіймають. Також треба розумно обмежувати віковий ценз водіїв таксі й маршрутних таксі, які перевозять наших громадян і відповідають за їхнє життя. Як приклад, неможливо, щоб за кермом був 18-річний юнак».

На думку Глави держави, слід також посилити боротьбу з громадянами, які поширюють наркотики. «Необхідно створити таку атмосферу, щоб відгородити суспільство від цих злочинців, – зазначив він.

Також Вадим Красносельський дав завдання співробітникам міністерства активизувати роботу, спрямовану на профілактику злочинів.

На завершення свого виступу Президент зазначив, що служба Міністерства внутрішніх справ об’ємна і багатогранна й уявити демократичне громадянське суспільство без злагодженої роботи підрозділів МВС сьогодні вже неможливо.

Андрій   КРАВЧЕНКО.