Чергове засідання Верховної Ради

Народні обранці продовжують працювати над ухваленням законопроектів, спрямованих на підтримку населення республіки.

Так, під час пленарного засідання 31 січня в остаточному другому читанні були ухвалені зміни до закону «Про звернення громадян». Про важливість цього закону представникам ЗМІ розповів голова Комітету з державної регіональної політики Олег Василатій. «Мета законопроекту полягає в тому, щоб громадяни мали можливість звертатися до органів влади протягом усього робочого дня. Раніше державні структури й організації встановлювали свій графік приймання звернень не з 8:00 до 17:00, як триває робочий день, а, наприклад, з 9:00 до 16:00. Таким чином, час прийому звернень скорочувався, людям доводилося пристосовуватися до їхнього розкладу», – зауважив законодавець.

Також він прокоментував ще одне важливе рішення, яке ухвалили парламентарії на пленарному засіданні. «У державному бюджеті на цей рік закладена програма виконання наказів виборців. На сьогоднішньому засіданні депутати ухвалили спрощений порядок формування, протягом місяця повинні бути затверджені параметри програми й прийняті зміни в закон про республіканський бюджет. Хочу зазначити, що вперше діятиме програма на державному рівні, яка дозволить вирішувати питання житлової й соціальної сфери на виборчих дільницях, де працюють законодавці, які представляють у Верховній Раді інтереси своїх виборців».

У другому остаточному читанні були ухвалені зміни до закону «Про валютне регулювання та валютний контроль». Про сутність цих змін журналістам розповів заступник голови Комітету з розвитку підприємництва і промисловості Вадим Доні. «Пояснити прийняті сьогодні колегами поправки легше на конкретному прикладі. Так, фірма займається реалізацією меблів. Для того, щоб придбати всього одну одиницю замовлених споживачем меблів, постачальнику необхідно укласти зовнішньоекономічний договір, що створює певні незручності для підприємців. Найчастіше на одну одиницю компанія-постачальник не хоче укладати цей документ, її цікавить оптове постачання. Цими поправками ми впроваджуємо алгоритм, який спрощує процедуру. Уповноважений працівник компанії-покупця отримує за дорученням готівкову валюту, придбає замовлений товар, а при в’їзді на територію республіки надає всі необхідні документи митним органам. Усе це спрямовано на спрощення діяльності наших економічних агентів».

Також Вадим Доні зазначив, що парламентський комітет із розвитку підприємництва і промисловості активно працює над розробкою законопроектів, спрямованих на активізацію підприємницької діяльності в республіці.

Наступне пленарне засідання відбудеться 14 лютого.

Микола   ЮРКЕВИЧ.