Суворовці – гідна зміна дідів і батьків

П’ять років тому – 2 лютого 2017 року, в День воїнської слави Росії – Президент ПМР Вадим Красносельський підписав історичний Указ «Про створення державного освітнього закладу «Тираспольське Суворовське військове училище» і став ініціатором та засновником установи нового спрямування.


Так почалася історія ТСВУ. Навчальний заклад військового профілю створювали з нуля. Сім місяців знадобилося, щоб завершити будівництво і перепланування навчального і спального корпусів, ремонт їдальні й території, розробити навчальну програму та підібрати викладачів. І 1 вересня 2017 року за новенькі парти сіли 208 юнаків з усього Придністров’я. Це були учні 5–9-х класів, яких прийняли на повне державне забезпечення з проживанням у гуртожитку училища.

Урочиста церемонія, присвячена Дню знань, почалася з відкриття на території закладу пам’ятника великому російському полководцю О. В. Суворову. Після покладання квітів до пам’ятника Глава нашої держави та начальник військово-навчального закладу Сергій Александров розрізали червону стрічку, офіційно відкривши таким чином Тираспольське Суворовське військове училище.

«Знаменно та історично вірно, що саме в тому місті, яке заснував генералісимус Суворов, відкривається Суворовське училище. Юнаки, які стоять сьогодні в строю, є, по суті, праправнуками легендарних суворовських солдатів, солдатів мушкетерського полку, під прапором якого легендарний полководець увійшов на територію заснованого ним міста Тирасполя. Нині, відкриваючи Суворовське училище, ми віддаємо данину пам’яті солдатам цього мушкетерського підрозділу. Історично важливо, що суворовці мужнітимуть під бойовим Прапором мушкетерського полку того часу», – сказав Вадим Красносельський.

Начальник ТСВУ полковник Сергій Александров розповів, що необхідність його створення назріла у зв’язку з розв’язанням кількох завдань. Головне з них – виховання молодого покоління в дусі патріотизму. «Другою найважливішою метою створення Суворовського училища було – замкнути військову освіту, зробити її безперервною. Раніше в республіці функціонував тільки Військовий інститут, а тепер у нас є навчальний заклад для підготовки молодшого командирського складу. Виходить повний цикл військової освіти. Після навчання в Суворовському училищі молодим людям легше, оскільки вони вже набули навичок військового вишколу, пройшли серйозну школу», – підкреслив він.

Програма навчання в ТСВУ містить загальноосвітні предмети, основи військової підготовки, прийоми рукопашного бою, самозахисту і різні види спорту. Крім того, суворовці беруть участь у республіканських та міжнародних змаганнях і конкурсах, гідно відстоюючи честь військового закладу. Причому увага тут приділяється не тільки спортивним чи військово-прикладним змаганням. Наприклад, суворовці з дня заснування ТСВУ брали участь у всіх Шевченківських читаннях, не пропустивши жодного конкурсу. І часто перемагали або посідали почесні призові місця в різних номінаціях. Про це повідомила голова правління Тираспольського міського товариства «Червона калина» Аліса Коханова.

Окрему увагу в училищі приділяють духовному вихованню. Тут є військовий священик. Він розповів нам, чому вважає віру важливою складовою виховання суворовців: «Ми не намагаємося з кожного суворовця зробити християнина. Навіть у бесідах з курсантами ми не дискутуємо лише на християнські теми. Юнаки приходять з різними запитаннями, що стосуються всього навколишнього світу, а також особистого життя. Цікавляться, як краще вчинити в певній ситуації. І я помічаю, що в міру свого духовного зростання вони починають міркувати. У них з’являється власна думка, бачення навколишнього світу, що досить важливо». Крім того, священнослужитель сказав, що в розкладі у суворовців є «православна година», де найчастіше і відбувається його спілкування з суворовцями.

За п’ять років діяльності училище вже зробило два випуски. У 2020 році свої атестати й нагрудні знаки отримали 18 суворовців, а у 2021-му – 29. Розповідаючи про випускників, Сергій Александров наголосив, що багато з них уже тепер посідають командні пости: командир відділення, заступник командира взводу, старшина роти. Є випускники, які навчаються у вищих військових навчальних закладах Росії. «Вони приїжджали на зимові канікули, у нас була тепла бесіда. Всі юнаки констатували, що Суворовське училище дійсно дало їм гідну освіту і підготовку військової спрямованості. У своїх навчальних закладах нині вони посідають командні посади. І не шкодують, що вчилися тут, із теплотою згадують і педагогів, і атмосферу в училищі», – розповів Сергій Александров.

Необхідно зазначити, що випускники ТСВУ мають можливість вибирати: служити у Збройних силах ПМР або продовжити навчання в цивільних вишах. Більшість із них вступає до Військового інституту Міністерства оборони ПМР імені генерал-лейтенанта О. І. Лебедя і там продовжує кар’єру військовослужбовця. Не можна не сказати про ще одну важливу деталь: вони можуть вступити до військового вищого навчального закладу без іспитів. «Ми не ставимо єдиною метою, щоб юнаки далі продовжили службу за військовою спеціальністю. Головне, щоб вони ставали вихованими людьми та гідними громадянами своєї країни», – резюмував начальник училища.

Цього року в ТСВУ навчаються 276 суворовців. Це учні I – VII курсів, тобто 5–11 шкільних класів. Намітилася тенденція: з кожним роком охочих вступити до військово-навчального закладу стає все більше. Основний набір здійснюється в 5-й клас. В інші класи (6–11) добирають на вільні місця.

В офіційному гімні Тираспольського Суворовського військового училища є такі рядки: «В навчанні, праці та в бою ми зі своїм народом». Тому можна бути впевненим: перший ювілей навчального закладу – це тільки початок. У ТСВУ – велике світле майбутнє. А придністровські суворовці – гідна зміна дідів і батьків!

Павло ОСТАПЕНКО.

Фото прес-служби ТСВУ.