Профорієнтація школярів

Вибір професії – це важливе, складне і відповідальне рішення людини, яке визначає надалі весь її життєвий шлях.


Рибницький політехнічний технікум організував навчальний процес, у ході якого учні шкіл проходять професійні проби та знайомляться з професіями, яких можна навчитися, вибравши цей освітній заклад. На сьогодні особливий інтерес у школярів викликають професії, пов’язані з сільським господарством, такі як технік-механік і майстер з технічного обслуговування та ремонту машинно-тракторного парку.

Профорієнтаційна робота з учнями 8-9-х класів у цьому навчальному закладі організовано ведеться з 2019 року, коли спільно з УНО міста була затверджена відповідна програма. Курси профорієнтації відвідують учні з прилеглих до технікуму шкіл.

Педагог-психолог цього закладу Антоніна Кудрицька розповіла, що професійна орієнтація учнів – це не просто ознайомлення зі спеціальностями й допомога у виборі професії. Програма, за якою працюють зі старшокласниками, складається з сукупності різних проектів, моделей і практик, спрямованих також на планування кар’єрної лінії з урахуванням професій майбутнього, потреб і вимог роботодавців та інтересів особистості.

Учням дають можливість пройти проби за різними спеціальностями. Тут викладачі спецдисциплін і майстри виробничого навчання знайомлять їх із професіями. У майстернях школярі можуть приєднатися до процесу, і, як то кажуть, попрацювати руками. Завдяки такому підходу, вони дістають «живий» досвід контакту з професіями, яких навчають у технікумі. Наприклад, на практичних заняттях будівельників школярі можуть попрацювати з гіпсокартоном; на заняттях механіків – покрутити гайки, а взяти участь у майстер-класах кухарів (напекти млинців, розписати пряники) можна в Масляний тиждень.

Разом із цим майбутніх абітурієнтів знайомлять з вищими та середніми професійними навчальними закладами республіки та переліком спеціальностей, за якими в них навчають.

Антоніна Кудрицька упевнена, що проведення таких занять дає свої позитивні результати як для самих учнів, так і для Рибницького політехнічного технікуму. Приблизно третина тих, хто відвідував профорієнтаційні заняття, після закінчення школи обрала саме цей навчальний заклад.

На думку батьків, чиї діти ходили на курси, незалежно від подальшого вибору професії, школярі дістали можливість зіткнутися з реальністю, яка настане по закінченні школи. Завдяки інформації та навичкам, набутим на курсах профорієнтації, під час вибору навчального закладу вони зможуть діяти з більшою впевненістю і з більшою усвідомленістю обрати свою майбутню спеціальність.

Зазначимо також, що в Рибницькому політехнічному впроваджена програма дуального на-
вчання. З 2021 року здійснюється прийом учнів із практико-орієнтованої (дуальної) системи на-
вчання за напрямами: «Тракторист категорії В, С, Е», «Тракторист категорії В, С, Е, машиніст бульдозера», «Тракторист категорії В, С, Е, машиніст екскаватора».

Ознайомитися зі спеціальностями та професіями, яких навчають у цьому навчальному закладі, можна на офіційному сайті за адресою https://gourpt.ru/

Дмитро ВЛАДОВ.

Фото: gourpt.ru