Символ року на папері – пам’ять на віки

У Бендерах, в Iсторико-краєзнавчому музеї відбулося спецгасіння марок одразу двох серій. Перша присвячена символу 2022 року – Тигру, другий випуск представила серія з десяти мініатюр із зображенням гербів міст Придністров’я. На церемонії можна було придбати спеціальні конверти.


Спецпогашення марок – це завжди особлива подія для філателістів республіки. Серед колекціонерів, як правило, переважають люди пенсійного віку, але зустрічаються і 30–40 літні любителі колекціонувати марки та конверти. От і в Історико-краєзнавчому музеї Бендер зібралося чимало захоплених людей.

У світ вийшли нові марки двох серій. «У нас два поштових випуски, перший – це марка, присвячена Року Тигра. За східним календарем Рік Тигра розпочався 1 лютого. Я думаю, що, можливо, такий випуск стане традиційним, і у 2023-му ми заплануємо випустити марки з наступним символом року.

Що стосується другої серії, то це стандартний випуск, присвячений гербам міст Придністров’я. Десята марка в цій серії – це контур Придністров’я з розбивкою на адміністративно-територіальні одиниці, увінчаний державним гербом республіки. Це другий випуск в історії Придністров’я, де представлені герби міст. Перший був виданий 1997 року», – розповів директор ДУП «Видавництво «Марка Придністров’я» Всеволод Лаврентьєв.

До речі, філателісти колекціонують не лише марки, а й конверти, листівки та взагалі все, що має відношення до пошти та листів.

Першу марку, присвячену Року Тигра, випустили в 1986 році в Китаї. У Придністров’ї така серія побачила світ уперше, її тираж становить 4 200 штук.

Як розповів Всеволод Лаврентьєв, упродовж року відбувається близько 20–25 акцій спеціального гасіння поштових випусків. «Складається тематичний план і узгоджується з Мінцифри. Відповідно до плану розробляються марки, частину їх створюють художники, інша частина – це комп’ютерна графіка.

Що стосується двох нових серій, то герби – це комп’ютерний малюнок, а тигри у нас мальовані. Мені більше подобаються мальовані марки, бо там вкладено більше праці, та й самі мініатюри виглядають більш живими», – зазначив Всеволод Лаврентьєв.

Передбачається, що вже в лютому відбудеться чергове спецгасіння марок, присвячених XXIV зимовій Олімпіаді в Пекіні. Це три марки з зафіксованими на папері змаганнями з біатлону, хокею та гонки ковзанярів на короткій доріжці навколо хокейного майданчика. Крім того, Всеволод Лаврентьєв зазначив, що видавництво вже надрукувало стандартний випуск марок із зображенням Юрія Гагаріна. Спецгасіння також заплановане на найближчий місяць

Ярина ДОБРОВОЛЬСЬКА.

Фото: markapmr.ru