Покращити якість онкологічної допомоги

Над цим працюють фахівці з Придністров’я разом із російськими колегами.

Голова Уряду Олександр Мартинов не залишає поза увагою питання, пов’язані з наданням медичної допомоги онкологічним хворим. З його ініціативи зроблено низку кроків, які дозволять змінити поточний стан справ на краще. Обговорюються вже виконані доручення, опрацьовуються нові питання в режимі онлайн-зустрічей із міністром охорони здоров’я Христиною Албул та лікарями. У розмові взяли участь головний лікар-онколог республіки Алі-
на Андрєєва та лікар-онколог однієї з московських клінік Віталій Огородников.

Йшлося про препарати, які використовуються для лікування онкологічних захворювань. Міністерство охорони здоров’я щороку складає перелік ліків, необхідних для пацієнтів цього профілю. На поточному етапі до нього внесено зміни: виключені препарати, що не відповідають сучасним вимогам, та додано нові.

«Поясню, чому ми дійшли такого списку. Не завжди препарати, які ми купували дотепер, відповідали критерію ціна-якість. У нашому випадку йдеться про ефективні ліки, а не про ті, що коштують дешево», – пояснила Христина Албул.

При цьому міністр довела до відома, що до нового списку внесли лікарські засоби з найменшою кількістю побічних ефектів. Аналогічні реєстри препаратів для лікування небезпечних для життя захворювань надали ендокринологи, гастроентерологи, нефрологи та фахівці інших напрямків.

«Наша мета – це якісні препарати з максимальним ефектом лікування, а не економія», – наголосив Олександр Мартинов, завершуючи обговорення цієї теми.

Міністр охорони здоров’я представила план-графік заходів, спрямованих на підвищення якості діагностування та лікування у сфері онкології. У документі за дорученням прем’єра відображені безпосередньо заходи, терміни їх реалізації, очікувані результати та відповідальні особи.

Як повідомила Христина Албул, «дорожня» карта розрахована на 2022-2023 роки. Основний наголос буде зроблено на профілактиці та ранньому виявленні злоякісних новоутворень. Йдеться про здійснення скринінгів населення, а також удосконалення амбулаторно-онкологічної служби. Окремо обговорювали питання про підвищення кваліфікації кадрів. Упродовж місяця документ доопрацюють, а потім затвердять на засіданні Уряду.

Голові Уряду також доповіли про запуск проекту, який обговорювали наприкінці минулого року під час зустрічі з лікарями-онкологами. Зокрема, йшлося про старт онко-консиліуму в розширеному форматі. Тепер до роботи приєдналися іноземні фахівці, зокрема російські. Перше засідання в онлайн-форматі вже відбулося, нині робота успішно продовжується. Для підвищення її ефективності лікарям-онкологам забезпечать доступність інформаційного середовища. Відповідні доручення надано керівництву МОЗ.

«У рамках цього проекту також передбачена домовленість на рівні університету про те, що одна година додатково виділена на безперервну освіту. Тобто складено навчальний план для онкологів республіки», – додав Віталій Огородников.

Учасники зустрічі говорили про роботу гістологічної лабораторії та підвищення професійного рівня її співробітників. Це також прерогатива МОЗ.

Нині налагоджується взаємодія лабораторії університету з центральною лабораторією гіс-тології та імуногістохімії на базі ФДБУ «Національний медичний дослідний центр акушерства, гінекології та перинатології імені академіка В. І. Кулакова» Міністерства охорони здоров’я РФ. Це також важливий крок для підвищення рівня медичної допомоги онкохворим придністровцям

Наталя СИНЯВСЬКА.

Фото прес-служби Уряду.