У центрі уваги – репродуктивне здоров’я

Демографічна ситуація – один із найважливіших чинників життєздатності країни – постійно перебуває в центрі уваги керівництва нашої республіки. На рівні державної політики реалізується комплекс заходів, спрямованих на стимулювання народжуваності, підтримку материнства й дитинства, надання адресної соціальної допомоги молодим і багатодітним сім’ям.


Проте одними лише економічними заходами, без усвідомлення соціумом ролі родини як непорушної людської цінності, проблему демографії розв’язати неможливо. Тож одним із першочергових завдань є орієнтування молоді на створення сім’ї та народження дітей. Просвітницька робота в цьому напрямі активно розгортається не тільки в засобах масової інформації, а і в освітніх закладах.

На заняттях з біології й основ безпеки життєдіяльності, на класних годинах і позакласних заходах педагоги прагнуть сформувати у старшокласників самозахисну модель поведінки, коли молоде покоління не тільки знатиме про чинники, що негативно впливають на організм людини, а й усвідомлять необхідність вести здоровий спосіб життя.

Які плоди дає ця просвітницька робота, наочно продемонстрував республіканський конкурс листівок «Охорона репродуктивного здоров’я». «У районному етапі взяли участь близько 30 старшокласників із 10 шкіл Кам’янщини. Перемогли в конкурсі представники міських СШ № 2 Юлія Артюхова та Михайло Думназєв і СШ № 3 Олександр Палістрант, хрустовчанки Дойна Гроза та Марія Малюта, рашківчанка Інна Височанська. Вони не оминули жодного аспекту впливу на потенційних глядачів, завдяки чому створили оригінальні за змістом і оформленням листівки, що повністю розкривають тему і закликають задуматися про родинні цінності та збереження репродуктивного здоров’я, від якого безпосередньо залежить поява на світ здорових дітей», – повідомила головний фахівець Кам’янського районного управління народної освіти з виховної роботи Вікторія Сокирка.

І дійсно, листівки вражають глибиною проникнення в тему. Ю. Артюхова представила чинники, що впливають на репродуктивне здоров’я, у вигляді піраміди. Її основа – законодавство країни. Найважливіше значення мають економіка, освіта і культура, екологічна ситуація. Всього на 10 %
репродуктивне здоров’я залежить від медичного забезпечення. Значить, у боротьбі за його збереження повинні об’єднатися держава і суспільство, разом створюючи необхідні умови.

«Репродуктивне здоров’я – це стан повного фізичного та соціального благополуччя, а не лише відсутність захворювань», – зробила висновок із матеріалу, засвоєного на уроках і під час виховних заходів, І. Височанська. Однак і про профілактику хвороб конкурсанти не забули. Листівки красномовно демонструють, як спосіб життя батьків може вплинути на внутрішньоутробний розвиток плоду та подальшу долю дитини. Д. Гроза і М. Малюта відзначають, що шкідливі звички руйнують здоров’я, зокрема й репродуктивне. Безладна ж статева поведінка загрожує зараженням небезпечними інфекціями, небажаною вагітністю та абортами, що негативно позначаються на фізичному та психологічному стані жінки. Своїх ровесниць – майбутніх матерів – автори листівок закликають регулярно проходити планові клінічні обстеження та проводити своєчасну терапію захворювань.

Наприклад, у своїй яскравій і в той же час змістовній листівці М. Думназєв наголосив: «Усе в руках самої людини: й здоров’я, і життя, і благополуччя. Здоров’я забезпечується руховою активністю, правильним харчуванням, гартуванням організму, раціональним поєднанням розумової та фізичної праці, умінням відпочивати без вживання алкоголю, тютюну і наркотиків». Краще не скажеш. І якщо кожен із нас упровадить ці прості правила у своє повсякденне життя, суспільство стане здоровим фізично та морально.

«Конкурс листівок показав не тільки рівень обізнаності старшокласників про проблеми збереження репродуктивного здоров’я, а і те, яким багажем знань та умінь вони володіють. Їм потрібно було систематизувати й проаналізувати інформацію, здобуту на уроках і класних годинах, вичленувати головне та донести до читачів у доступній формі. При цьому одні учасники проявили творчі здібності, проілюструвавши текст власними малюнками, інші показали гарне володіння комп’ютерними технологіями, – відзначила заступник директора Кам’янської СШ № 3 з виховної роботи Ірина Мельник, під керівництвом якої працювали Олександр Палістрант, Валерія Кучук і Олександр Додул, які стали призерами конкурсу. – А головне –школярі створили барвисті інформаційні матеріали, що закликають до збереження родинних цінностей, до турботи про репродуктивне здоров’я та відмови від абортів. Ці листівки можна використовувати як роздавальний матеріал на уроках, виховних заходах і просвітницьких акціях»

Лариса ЛЕГКУН.

Фото: plan-baby.ru